Έρχεται ρύθμιση για τις τιμές στα καυσόξυλα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 16:30

Έρχεται ρύθμιση για τις τιμές στα καυσόξυλα

Για την παραβατικότητα στα καύσιμα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Έχουμε την πτωτική πορεία στις τιμές της βενζίνης και θα συνεχιστεί εφόσον υπάρχει πτώση του πετρελαίου. Παρακολουθούμε, κάνουμε ελέγχους καθημερινά. Πρέπει να σας πω ότι επιβάλλουμε πρόστιμα, υπάρχει παραβατικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας – σε στοχευμένους ελέγχους μάλιστα μπορώ να σας πω ότι αυτό μπορεί είναι αυξημένο – κανονικά είναι 6% με 8% το ποσοστό αισχροκέρδειας και στα πρατήρια και γενικά στην λειτουργία. Όμως η πλειοψηφία των επαγγελματιών λειτουργούν σωστά» είπε για τις τιμές των καυσίμων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ερωτηθείς για τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ σχολίασε στο ραδιόφωνο Real FM ότι «όπως γνωρίζετε έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους που μπορούν να έχουν τα σούπερ μάρκετ. Αν βάλουμε πλαφόν στις τιμές των προϊόντων μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις κάτι το οποίο δεν θέλουμε και έχει συμβεί σε άλλες χώρες. Με το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους μπορούμε να ελέγχουμε την ποσότητα και την τιμή που πωλείται. Ανακοινώνουμε τα υψηλά πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ. Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας είναι μια πραγματικότητα».

«Αυτό θα κάνουμε και στα καυσόξυλα τώρα. Νομοθετούμε για να βάλουμε όριο στο ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Νοέμβριο του 2021. Επομένως και εκεί θα υπάρξει όριο για να μπορούμε να ελέγχουμε. Πράγματι υπάρχει ακρίβεια, η προσπάθεια της πολιτείας είναι να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα για να μπορέσει να καλύψει ένα ποσοστό από αυτή την ακρίβεια» συμπλήρωσε ο υπουργός. Όπως σημείωσε στις επόμενες 7 με 10 ημέρες θα έχει νομοθετηθεί με σημείο αναφοράς τον 11ο του 2021, ώστε οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους.