Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 11:02

Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας

Σε ασφαλισμένους που προέρχονται από τέως φορείς του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), του ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, επεκτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης του επιδόματος ασθενείας.

Σε ασφαλισμένους που προέρχονται από τέως φορείς του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), του ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, επεκτείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης του επιδόματος ασθενείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, εφεξής σχετική αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο και οι ασφαλισμένοι των τέως φορέων ΤΑΞΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ-ΤΥΔΑ, ΕΤΑΑ-ΤΥΔΠ, ΕΤΑΑ-ΤΥΔΘ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΤΤΑ) καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες τρίτων χωρών.

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα ηλεκτρονικά μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ασθενείας οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με την επέκταση της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του φορέα και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ενώ βάσει του σχεδιασμού θα διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων γρηγορότερα στους δικαιούχους. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του φορέα, θα απελευθερωθούν χιλιάδες ανθρωποώρες και θα αφαιρεθεί με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό διοικητικό βάρος για τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

kathimerini.gr