Black Friday 2021: Πότε είναι φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 23:26

Black Friday 2021: Πότε είναι φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την απόλυτη γιορτή των καταναλωτών. Μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, αλλά και μικρά εμπορικά καταστήματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφετινή Black Friday, με στόχο να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό με μεγάλες εκπτώσεις, προκειμένου να κλείσουν γρηγορότερα της «τρύπες» που άφησε πίσω της η πανδημία. 

Ως Black Friday (ή «Μαύρη Παρασκευή») ορίζεται συνήθως η 4η Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (28/11). Εφέτος η εν λόγω ημέρα θα είναι στις 26 Νοεμβρίου. Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν προϊόντα όλων των κατηγοριών σε χαμηλότερες τιμές, έως και με έκπτωση 80%.

Υπενθυμίζεται πως μετά την Black Friday ακολουθεί και η Cyber Monday.

Ειδικές οδηγίες εν όψει της Black Friday πέρυσι είχε εκδώσει η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι υπεύθυνοι της ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή τόνιζαν ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών

Επιπλέον, καλούσε τους πολίτες να ελέγχουν αν κατά την Black Friday τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν τις εξής πληροφορίες:

1) Η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).

2) Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.

3) Η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ). Επιβεβαιώστε ότι η τιμή που καλείστε να πληρώσετε ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

4) Η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει το προϊόν, έναντι της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

5) Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του, καθώς και η πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

6) Ο σύνδεσμος ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πανενωσιακή πλατφόρμα ΗΕΔ).

7) Πληροφορίες ασφάλειας του ιστότοπου: εμφάνιση εικονιδίου ασφαλείας, δηλαδή μια κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser, ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https://).

 

Συστήνεται επίσης στους καταναλωτές κατά την Black Friday:

8) Να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

9) Να αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους.

10) Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.

11) Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, να διερευνούν τη φήμη τους στο διαδίκτυο.

12) Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Πηγή: iefimerida.gr