Η καθημερινή συνήθεια που κάνει καλό στη ψυχολογία σου κι έρχεται από το παρελθόν σου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 16:30

Η καθημερινή συνήθεια που κάνει καλό στη ψυχολογία σου κι έρχεται από το παρελθόν σου

Η καθημερινότητά σου αποτελείται από πολλές ρουτίνες και ιεροτελεστίες. Ο πρωινός καφές, η περιποίηση του δέρματός σου, το Netflix μισή ώρα κάθε βράδυ. Κάθε συνήθεια έχει και τη δική της αξία στη ζωή σου.

Υπάρχει όμως και μία που πολλοί αγνοούν (ή σνομπάρουν) και θεωρούν ότι δεν είναι για αυτούς. Και αυτή η συνήθεια είναι το να κρατάς ημερολόγιο. Αν σου ακούγεται πολύ σχολικό, μπορείς να το πεις καταγραφή σκέψεων.

Η συνήθεια του γραψίματος

Είναι αυτή η ώρα της ημέρας όπου μπορείς να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Μπορεί να είναι με το που ξυπνάς ή λίγο πριν κοιμηθείς και αφού έχεις κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Παίρνει ένα τετράδιο και στιλό (ή το laptop σου ενδεχομένως) και γράφεις. Τι έκανες μέσα στη μέρα. Τι συνέβη, αξιοσημείωτο και μη. Ποιο ήταν το βασικό συναίσθημα που σε κατέκλυσε. Τι όνειρο είδες το βράδυ (το πρωί είναι πιθανότερο να τα θυμάσαι).

Υπάρχουν κάπου οι αναμνήσεις σου

Αν και μπορεί να γίνει ντροπιαστική η στιγμή όπου διαβάζεις τι έγραφες πριν από 4 χρόνια, είναι πιθανό να θυμηθείς κάτι που έχεις θάψει βαθιά στο μυαλό σου. Να επαναφέρεις στη μνήμη σου πρόσωπα και στιγμές, κι ας μην είναι σημαντικές στο εδώ και τώρα.

Όποιος δεν εκφράζεται, ας γράψει

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερη συνήθεια, ειδικά για έναν άνθρωπο που δυσκολεύεται να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Που είναι κρυψίνους και που ίσως νιώθει μοναξιά. Μπορεί να καταγράψει σκέψεις και συναισθήματα που δεν θα τολμούσε ποτέ να παραδεχτεί. Η ιδιωτικότητα του ημερολογίου σε απελευθερώνει και σου επιτρέπει να γράψεις ακόμα και τις πιο σκοτεινές σου πλευρές. Τουλάχιστον, είναι απελευθερωτικό. 

Αναγνωρίζεις τα ουσιώδη της ζωής με αυτή τη συνήθεια

Όταν αφιερώνεις 5 λεπτά από τον χρόνο σου για να γράψεις, εξοικειώνεσαι με αυτά που σου συμβαίνουν και με το πώς επιδρούν στη ζωή σου. Ξαναδιαβάζεις και βλέπεις ότι η ευτυχία βρίσκεται σε μία όμορφη κουβέντα με τους φίλους σου, σε ένα ζεστό φιλί, σε ένα ωραίο φαγητό ή γλυκό που δοκίμασες, σε ένα σύντομο ταξίδι που βελτίωσε τη διάθεσή σου. Και αν γράφεις και καλά, μπορεί και να εκδοθείς κάποια μέρα. Ποτέ δεν ξέρεις.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250