Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων "Οι Πρόννοι": "Ανοικτή επιστολή επαγγελματιών Πόρου προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 08:51

Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων "Οι Πρόννοι": "Ανοικτή επιστολή επαγγελματιών Πόρου προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη"

 Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων  & Διαμερισμάτων

   ‘’ΟΙ ΠΡΟΝΟΙ ‘’

         

               Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Πολιτισμού οι παρακάτω επαγγελματίες της περιοχής του Πόρου που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, επ’ ευκαιρία  της παρουσίας σας στα νησιά μας για τα εγκαίνια του Μουσείου της Σάμης, σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε να έχετε καλή διαμονή.

          Με την παρούσα ανοικτή επιστολή θέλουμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την καθοριστική σας συμβολή στην απόφαση που λήφθηκε για την οριστική ένταξη του Θολωτού μυκηναϊκού θολωτού τάφου των Τζαννάτων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

          Ο αγώνας που δώσαμε για την συνολική ανάδειξη του μνημείου επιτέλους δικαιώθηκε επί των ημερών σας και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.

          Δυστυχώς όμως κυρία Υπουργέ οι ίδιες νοοτροπίες που πολέμησαν επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια την προσπάθεια όλων των φορέων του τόπου μας για την συνολική ανάδειξη του μνημείου συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πολεμούν το μνημείο και την περιοχή μας με έναν ακατανόητο τρόπο λες και θέλουν να ακυρώσουν την θετική σας συμβολή αλλά και την θετική συμβολή όσων βοήθησαν για να φτάσουμε ως εδώ.

          Τις μέρες αυτές που θα έλθετε στο νησί μας θα βρείτε δυστυχώς τον θολωτό τάφο των Τζαννάτων κλειστό, όχι γιατί εκτελούνται κάποιες έστω και υποτυπώδεις εργασίες, που θα μπορούσε όντως να είχε συμβεί, αλλά γιατί το αποφάσισε ετσιθελικά η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων με αποτέλεσμα καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες και επισκέπτες που πάνε ανημέρωτοι να επισκεφθούν το μνημείο να το βρίσκουν χωρίς λόγο και αιτία κλειστό διαμαρτυρόμενοι για αυτό το χάλι που αντικρίζουν όταν φτάνουν εκεί και αδυνατώντας να καταλάβουν γιατί δεν τους επιτρέπεται να δουν το μνημείο, πόσο μάλλον όταν έχουν έλθει αποκλειστικά ,ακόμη και από άλλες  χώρες, για να το επισκεφθούν.

          Αυτό που συμβαίνει είναι όχι μόνο ακατανόητο, αλλά και προσβλητικό για την περιοχή μας η οποία βλάπτεται όχι μόνο ως προορισμός αλλά κυρίως ως ένας αφιλόξενος τόπος που προφανώς δεν είμαστε.

          Δεν το χωράει ανθρώπινος νους  σε ημέρες κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, από τη μία πλευρά εμείς να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν  για να φέρουμε κόσμο προκειμένου να επιβιώσουμε και από την άλλη πλευρά η εδώ Υπηρεσία του Υπουργείου σας να διώχνει τον κόσμο που έρχεται για να δει αυτό το σπουδαίο μνημείο χωρίς κανένα λόγο που μπορεί να δικαιολογηθεί, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που βιώνει ο κάθε επαγγελματίας σε αυτήν την περιοχή .

          Αλλά να ήταν μόνο αυτό; Δυστυχώς κυρία Υπουργέ η αρνητική εικόνα της Υπηρεσίας σας στην περιοχή μας και η εγκατάλειψη που βασιλεύει είναι παντού και πρέπει να σας προβληματίσει.

Συγκεκριμένα:

1.    Το ωοειδές μέγαρο που ανέσκαψε ο τ. Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Αντώνης Βασιλάκης πλησίον του θολωτού τάφου των Τζαννάτων που έπαθε αποδεδειγμένα και νέες  ζημιές από το κυκλωτικό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ έχει εντελώς εγκαταλειφτεί απροστάτευτο και χωρίς καμία φροντίδα και μέριμνα από την υπηρεσία σας και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και προσφυγές των φορέων του τόπου μας. Μία επίσκεψή σας στον χώρο θα σας αποκαλύψει την πραγματική αποκαρδιωτική εικόνα.

2.    Οι εγκαταστάσεις του διατηρητέου μνημείου της ιεράς Μονής της Άτρου που έπαθαν ζημιές από το ΙΑΝΟ δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την αποκατάστασή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με μια πλειάδα εξωκλήσια της βυζαντινής περιόδου τα οποία εγκαταλειμμένα όπως είναι και χωρίς την φροντίδα της υπηρεσίας σας οδηγούνται μαθηματικά  στην πλήρη τους εξαφάνιση. Τουναντίον προγραμματίστηκαν να δοθούν περίπου 90.000 Ευρώ για την επισκευή ζημιών από τον ΙΑΝΟ για τον θολωτό τάφο των Τζαννάτων όταν οι μικροζημιές που έχει υποστεί το στέγαστρο του μνημείου δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ !!!

3.    Τα αρχαία τείχη των αρχαϊκών ακροπόλεων της πόλης- κράτους των Πρόννων με τις νεκροπόλεις τους βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη χωρίς καμία προστασία, ανάδειξη ή έστω την παρουσία των υπηρεσιών σας για την καταγραφή των ζημιών που υφίστανται αυτά τα μνημεία από τον πανδαμάτορα χρόνο και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Την ίδια αποκαρδιωτική εικόνα αντικρίζουμε και στα άλλα μνημεία και οικοδομήματα που εποπτεύονται από την υπηρεσία σας.

          Κυρία Υπουργέ είναι γεγονός πως ποτέ δεν δόθηκαν συνολικά τόσα πολλά χρήματα για την ανάδειξη και την προστασία της μνημειακής μας κληρονομιάς όσα έχουν δοθεί επί των ημερών σας με την συμβολή σας και βεβαίως με την συμβολή των εκάστοτε θεσμικών μας εκπροσώπων και  όσων έχουν συμβάλει διαχρονικά για να φτάσουμε ως εδώ, αλλά και ποτέ δεν υπήρχε για την περιοχή μας αυτή η προκλητική εγκατάλειψη και μια τέτοια αναντιστοιχία  χρημάτων και παραγόμενου έργου.

          Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρουσία σας στο νησί μας θα σας δώσει την ευκαιρία να λάβετε γνώση των πραγματικών δεδομένων για να δώσετε τις κατάλληλες εντολές προκειμένου να ανοίξει το μνημείο ξανά στους επισκέπτες μέχρι την έναρξη των εργασιών, που ελπίζουμε σύντομα να συμβεί, όπως επίσης να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και για τα άλλα μνημεία της περιοχής μας.

          Με την ελπίδα ότι θα έχουμε την τιμή και την χαρά να σας υποδεχθούμε στον φιλόξενο τόπο μας και στον αρχαιολογικό χώρο των Τζαννάτων σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και ελπίζουμε για μία ακόμη φορά στην θετική σας ανταπόκριση.  

                         Ακολουθούν οι υπογραφές.

    Σ.Ε.Δ.Δ    ‘’Οι Προνοι ‘’     Δ . Σ . Επ/πρόεδρος Γεώργιος Μεταξάς




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250