Ο Σπύρος Μοσχόπουλος για την δράση της ΕΟΔ Κεφαλονιάς για την αποφυγή και καταπολέμηση των πυρκαγιών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:57

Ο Σπύρος Μοσχόπουλος για την δράση της ΕΟΔ Κεφαλονιάς για την αποφυγή και καταπολέμηση των πυρκαγιών

O Πρόεδρος της Εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Κεφαλονιάς, Σπύρος Μοσχόπουλος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στον Cosmos 96,5 και μίλησε για θέματα δασοπροστασίας αλλά και για την συμβολή των εθελοντικών ομάδων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

«Δυστυχώς φωτιές θα έχουμε πάντα είτε υπάρχουν ομάδες δασοπροστασίας ή δασοπυρόσβεσης. Οι φωτιές θα σταματήσουν, όταν πάψουν να υπάρχουν ανεγκέφαλοι και η δικαιοσύνη αρχίσει να τσεκουρώνει και επιβάλλει ποινές».

«Στις πυρκαγιές τον πρώτο λόγο τον έχει η πυροσβεστική η οποία έχει και την αρμοδιότητα. Εμείς συμβάλλουμε  στο έργο της πυρόσβεσης και της πυροσβεστικής με πρόληψη και καταστολή. Έχουμε και βάρδιες επιφυλακής και όλα τα υπόλοιπα. Η ομάδα βοηθάει έτσι ώστε όταν ανάψει μια φωτιά και είμαστε κοντά, να προλάβουμε να την σβήσουμε με την πυροσβεστική και να μην εξαπλωθεί. Εφόσον συνεργαστούμε όλοι μας (πυροσβεστική- ΜΑΕΔΥ- εθελοντικές ομάδες) και δεν σπάσει η αλυσίδα τότε θα είμαστε μια χαρά και θα προλάβουμε, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα…».

Έμψυχο δυναμικό

«Η ομάδα η δική μας έχει 33 άτομα μόνιμα και 7 δόκιμους και ελπίζουμε κάποιοι να μείνουν. Αυτοί οι 7 είναι υπό δοκιμή. Τους παίρνουμε να δούμε αν μπορούν να ακολουθήσουν κάποιους ρυθμούς, αν είναι τυπικοί και αν έχουν μέσα τους τον αλληλοσεβασμό. Τους δοκιμάζουμε στην πρόληψη και την καταστολή και αν μπορούν, την επόμενη χρονιά γίνονται μόνιμοι. Δεν είναι υποχρεωμένοι να έρθουν για περιπολία, αλλά όταν το αποφασίσουν θα πρέπει τις ώρες που θα τους ορίσουν να είναι εκεί.  Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Αν είναι ανήλικος, θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι συμφωνεί το παιδί του να λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητες. Προσφορά πάντως υπάρχει, πέρυσι είχαμε 3 δόκιμους, φέτος 7. Θα μπορούσε βέβαια να είναι και πολύ καλύτερα. Υπάρχουν τόσα νέα παιδιά στο νησί μας και θα μπορούσαν».

Εξοπλισμός

«Τα αυτοκίνητά μας είναι τρία αγροτικού τύπου με σύστημα πυρόσβεσης, με δοχεία νερού, αντλίες και άλλα. Από φέτος αποκτήσαμε και άλλη μια δωρεά, λίγο μεγαλύτερο με περισσότερο νερό. Εμάς μας φτάνουν προς το παρόν βάσει των δυνάμεών μας και βάσει των παιδιών μας. Οικονομικά η στήριξη που έχουμε είναι από πολλούς ιδιώτες και φορείς και το εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αλλά και από την Πολιτική Προστασία που λαμβάνουμε χρήματα μέσω του Δήμου. Φέτος ζητήσαμε 5χιλ. και εγκρίθηκε και πήραμε πράγματι αυτά που ζητήσαμε. Εμείς πάντως αυτή τη στιγμή νιώθουμε καλά. Και δυνατοί. Εκεί που νιώθουμε αδύναμοι, είναι σε ένα γενικό πλαίσιο πανελλήνιο, με αυτά που βλέπουμε».

Συνεργασία με ομάδες πυροπροστασίας- δασοπροστασίας

«Δεν έχουμε προβλήματα μεταξύ μας. Αν μας ζητηθεί θα συνεργαστούμε, αλλά μας χωρίζουν οι αποστάσεις και είναι δύσκολο. Δηλαδή αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ομάδες της Βόρειας Κεφαλονιάς και του Ληξουρίου. Πιο κοντινές μας είναι οι ομάδες Εικοσιμίας και Μαρκοπούλου και αν μας ζητηθεί και από την Πυροσβεστική να συνδράμουμε θα τρέξουμε».

Τι διαπιστώνουν κατά τις περιπολίες

«Δεν είναι μόνο τα ακαθάριστα οικόπεδα που υπάρχουν και μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Μια βόλτα από το αεροδρόμιο έως τα Σβορωνάτα πείθει. Οι δρόμοι που έπρεπε παραπλέυρως να είναι καθαροί, δυστυχώς δεν είναι και αν πέσει ένα τσιγάρο σίγουρα θα πάρουν φωτιά. Είναι βασικά θέματα αυτά. Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ βέβαια με αυτό, αλλά είναι αρμοδιότητα κάποιων και είναι γνωστά. Τα έχουμε πει τόσες φορές και στα συντονιστικά όργανα. Ξέρω ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να κάνει τον καθαρισμό, αλλά κάτι θα μπορούσε να γίνει.  Όσο για τις αντιπυρικές ζώνες… Αυτές πρέπει να γίνονται σε δασώσεις περιοχές αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν. Μην πηγαίνετε μακριά. Δείτε και τους κάδους σκουπιδιών, τη μια μέρα καθαρίζει ο Δήμος και μετά από μερικές ώρες γίνεται χαμός, με οικοδομικά απορρίμματα και άλλα πολλά. Θα πρέπει να μπαίνει πρόστιμο σε όλους αυτούς που πετάνε ότι θέλουν στους κάδους. Αυτά που λέω τώρα, καθόμαστε και τα συζητάμε και τα καυτηριάζουμε κάθε μέρα, τα βλέπουμε. Πάντως όλα αυτά που βλέπουμε μας στεναχωρούν, αλλά θα συνεχίσουμε το έργο μας». 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250