Ο Μιχάλης Κόμης για τον κάδο απόθεσης αλιευτικών ειδών και τον εθελοντισμό για το περιβάλλον

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:59

Ο Μιχάλης Κόμης για τον κάδο απόθεσης αλιευτικών ειδών και τον εθελοντισμό για το περιβάλλον

O Mιχάλης Κόμης* φιλοξενήθηκε στον Cοsmos 96,5 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  με αφορμή τον κάδο για χρησιμοποιημένα/ κατεστραμμένα αλιευτικά είδη, που έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι, για τον καθαρισμό των λιμανιών αλλά και τον εθελοντισμό. Ο Μιχάλης Κόμης είναι ο ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας Vibrant Kefalonia και δραστηριοποιείται μαζί με τα μέλη της ομάδας για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας.

Κάδος για αλιευτικά είδη

«Ο κάδος τοποθετήθηκε στο λιμάνι από εμάς σε συνεργασία με  τον Δήμο Αργοστολίου και την Enaleia. Τον τοποθετήσαμε σε αυτό το σημείο και λειτουργεί ως εξής: Συλλέγουμε παλιό και χρησιμοποιημένο αλιευτικό εξοπλισμό (μπαλόνια, δίχτυα, παραγάδια κλπ) με σκοπό αυτά να συγκεντρωθούν κάποια στιγμή, να γεμίσει ο κάδος, να σταλεί στην Αθήνα όπου εκεί θα τμηματοποιηθούν όλα όσα έχει ο κάδος και θα σταλούν για ανακύκλωση, με σκοπό να ενταχθούν στην κυκλική οικονομία.  Όμως δεν είμαι ικανοποιημένος από την συμμετοχή. Μπορώ να δικαιολογήσω την χαμηλή συμμετοχή λόγω εποχής. Αν ήταν Φθινόπωρο ή Άνοιξη, οι αλιείς θα είχαν περισσότερη συμμετοχή. Είναι λογικό τώρα το Καλοκαίρι να μην υπάρχει. Οι περισσότεροι δουλεύουν. Επειδή όμως ο κάδος θα μείνει για αρκετό καιρό εκεί, πιστεύω ότι από Σεπτέμβρη – που θα γίνουν και άλλες δράσεις και θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία – θα έχουμε συμμετοχή».

Καθαρισμός παραλιών

«Πριν περίπου δύο μήνες έγινε το Mediterranean Clean Up σε συνεργασία με πολλούς φορείς και οργανισμούς. Εμείς είχαμε κάνει επαφές με την Enaleia, επειδή μας ενδιαφέρει το κομμάτι της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία μας προμήθευσε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σιγά σιγά κάναμε δράσεις σε παραλίες της Ερίσσου, οι οποίες παραλίες δεν ήταν προσβάσιμες με τα πόδια και ήταν πολύ δύσκολες. Κάναμε 2 τέτοιες δράσεις και ήμασταν πάνω από 25 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι φοιτητές. Έχουμε δρομολογήσει και καθαρισμούς για το Σεπτέμβρη, μετά το πέρας του Καλοκαιριού».

Εθελοντισμός

«Όλες οι δράσεις είναι εθελοντικές. Ο εθελοντισμός είναι βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας ή θα έπρεπε να είναι. Βοηθάει και άλλους ανθρώπους να παρακινούνται και να συμμετέχουν και αυτοί σε οποιαδήποτε εθελοντική δράση, γιατί δεν είναι μόνο οι καθαρισμοί. Είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης όλο αυτό και στο πλαίσιο του ότι ανήκουμε όλοι στο ίδιο σύστημα. Εμείς είμαστε από 18 έως 35, υπήρξαν όμως και άλλες εθελοντικές ομάδες, όπως το SAVE YOUR HOOD, όπου εκεί υπήρχαν και μικρότερες ηλικίες. Μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις ( του SAVE YOU HOOD) οι καθαρισμοί οι δικοί μας ήταν και πιο δύσκολοι και μακριά και δεν γινόταν να έχουμε ανήλικους μαζί μας, για την δική τους προστασία».


*Μηχανικός Περιβάλλοντος (Πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών) & MSc Tourism Marketing & Management

 




00 inkefalonia general ad 300X250