Γιατί δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στον Κουταβο, σύμφωνα με τη Βάσω Λεβεντάκου, του κόμματος των ζώων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 20:03

Γιατί δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στον Κουταβο, σύμφωνα με τη Βάσω Λεβεντάκου, του κόμματος των ζώων

Συλλογή υπογραφών από το Κόμμα των Ζώων για τη μη πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον Κούταβο

H κα Βάσω Λεβεντάκου (Κόμμα για τα Ζώα) φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5  και εξέφρασε την αντίθεσή της αλλά και συνολικά του κόμματος για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Κουτάβου, υποστηρίζοντας ότι διαταράσσεται η περιβαλλοντική ισορροπία και πανίδα της περιοχής.

«Είχαμε  αναλύσει παλαιότερα τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να διαταράσσεται η φύση. Την στιγμή που βλέπουμε όμως ότι κάτι συνεχίζεται και κάνουν εκδηλώσεις, παρά το ότι εμείς υπογραμμίσαμε την καταστροφή που θα επέλθει, είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε και να σημειώσουμε τι ακριβώς επίκειται. Αυτός είναι και ο λόγος της ανακοίνωσής μας και ήδη έχουμε ανταπόκριση.

Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την περισυλλογή υπογραφών, έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Σάββατο και Κυριακή από 8 το απόγευμα έως 10 το βράδυ, αλλά θα γίνει και διαδικτυακά για όλους όσους βρίσκονται εκτός νησιού αλλά ενδιαφέρονται, οι φίλοι της Κεφαλονιάς…

Σε έναν χώρο που αναμένεται να γίνει αναδάσωση, με τις καρέκλες και όλα όσα θα τοποθετηθούν, καταπατάται η βλάστηση. Αύριο όμως σε μια άλλη εκδήλωση κάποιος μπορεί να ενοχλείται από το χώμα, το χαλίκι… Όταν υπάρχει καταπάτηση ανθρώπινη μειώνεται και ο αριθμός των ζώων που θορυβούνται ή τρομοκρατούνται και θα αναζητήσουν έναν άλλο τόπο. Ο υδροβιότοπος πρέπει να διασωθεί. Και ο Κούταβος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ανακηρυχθεί  υδροβιότοπος.

Έχουμε μιλήσει με τον σύλλογο που διοργανώνει τις εκδηλώσεις και έχουμε καταλάβει ότι πρόκειται για ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι τους ωθεί στο να πάνε σε αυτό τον χώρο ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι. Μάλιστα ο κος Κοσμάτος τους πρότεινε το προαύλιο του σχολείου. Αλλά επιμένουν σε αυτόν τον χώρο.

Υπάρχει και μια ΚΥΑ του 2010 η οποία ακολουθεί τις προδιαγραφές συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρεται σε μερική ή ολική καταστροφή φωλιών άγριας ζωής. Αυτό επιφέρει χρηματικές ποινές αλλά και ποινές φυλάκισης. Αυτές οι ποινές αφορούν τους πάντες (όσους δηλαδή δεν ακολουθούν τους κανόνες). Εμείς δεν λέμε ότι κάποιος θα πάει να καταστρέψει τις φωλιές αλλά ο θόρυβος θα οδηγήσει τα πουλιά στο να ψάξουν αλλού για φωλιές.

Στον Κούταβο υπάρχουν και πάρα πολλές χελώνες. 280 χελώνες μέσα στον κόλπο του Κουτάβου, οι περισσότερες καρέτα- καρέτα  αλλά και πράσινες χελώνες. Εκεί είναι το καταφύγιό τους και επιβαρύνονται και από τον φωτισμό και από τον θόρυβο. Πρέπει να σεβαστούμε και να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον.

Ο αριθμός των πτηνών και των νεοσσών μειώνεται, οπότε κάτι συμβαίνει στην περιοχή. Επίσης, δεν πρέπει τα πτηνά να τα ταΐζουμε με αμυλώδεις τροφές γιατί μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Αν κάποιος θέλει να τα ταΐσει, μπορεί να το κάνει με φρούτα και νερό. Υπάρχουν πολλοί που το κάνουν με ευχαρίστηση.