Καππάτος : Κανείς δεν θέλει να δει αγέλες σκύλων στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 20:03

Καππάτος : Κανείς δεν θέλει να δει αγέλες σκύλων στο Αργοστόλι

Ο γραμματέας του φιλοζωικού συλλόγου ARK (Animal Rescue of Kefalonia) Διονύσης Καππάτος, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρώτη και ιστορική  καταδικαστική  απόφαση για ζωοκτονία, με την προφυλάκιση ενός 23χρονου από την Πάτρα.

Τι είπε για την απόφαση

«Απόφαση σταθμός. Μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όπου έγινε κακούργημα πλέον η κακοποίηση των ζώων, είχαμε και την πρώτη χρησιμοποίηση της νομοθεσίας και έτσι ένας νεαρός άντρας 23 ετών συνελήφθη. Ο ίδιος στην απολογία του  ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τη γάτα από πείνα. Η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης και αμέσως ο νεαρός κρίθηκε προφυλακιστέος και έχει οδηγηθεί στις φυλακές.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο, στον τρόπο που σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι και να υιοθετηθεί από την ελληνική νομοθεσία αυτό που ισχύει δεκαετίες στην Αμερική, ότι άνθρωποι οι οποίοι κακοποιούν ζώα είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν και σε ανθρώπους. Αυτό έχει προκύψει και από μελέτη του FBI».

Για το καταφύγιο ζώων

«Είμαστε σε μία κατάσταση αναμονής. Έχουμε ενημερωθεί από τον Δήμαρχο ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο η έγκριση καινούργιου καταφυγίου και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει μια περίοδος αναμονής για όλους μέχρι την χρηματοδότηση και την δημιουργία. Υπάρχουν όμως 2 ερωτήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με τα πολλά τηλεφωνήματα και mail που λαμβάνουμε για εγκαταλελειμμένα ζώα και μας ζητούν βοήθεια και για εμάς είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπενθυμίζω ότι η απόφαση από την Περιφέρεια μας απαγορεύει την είσοδο νέων ζώων στο καταφύγιο.

Επίσης, το κομμάτι των υιοθεσιών δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με τις απαγορεύσεις στις πτήσεις και στην είσοδο τουριστών δεν είναι εύκολο  να βρούμε συνοδούς πτήσεων. Ακόμα και οικογένειες που υιοθετούσαν ζωάκια, δεν υπάρχουν πλέον. Αυτό δεν μας βοηθάει στο να αδειάσουμε την δομή. Έχουμε μια καλή συνεργασία με τον Δήμο. Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με την Περιφέρεια παρά την απόφαση που έλαβε.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Αν κλείσει το καταφύγιο, που θα πάνε όλα αυτά τα ζώα; Εμείς αφενός δεν έχουμε καμία πρόθεση να εγκαταλείψουμε τα ζώα από ‘δω και από ‘κει και αφετέρου κανένας μέσα στην πόλη του Αργοστολίου δεν θα θέλει να βλέπει αγέλες σκύλων. Οπότε περιμένουμε  το χαρμόσυνο μήνυμα ένταξης του έργου και πιστεύω ότι υπάρχει βούληση να γίνει γρήγορα».