Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής – Τι γιορτάζουμε σήμερα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 10:14

Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής – Τι γιορτάζουμε σήμερα

Πότε πέφτει φέτος το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, ημέρα που η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τις ψυχές όσων απεβίωσαν.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής είναι μια σημαντική γιορτή για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ενώ είναι μία από τις δύο ημέρες μνήμης, αφιερωμένη στην ψυχή όσων απεβίωσαν.

Φέτος, πέφτει το Σάββατο 19 Ιουνίου, ενώ τιμάται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους και με μοίρασμα κολλύβων.

Μάλιστα, το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής ονομάζεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων.

Συγκεκριμένα, είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος:

«Είναι προτιμώτερο να προσευχώμαστε για τους κεκοιμημένους, γιατί αυτοί δεν μπορούν πλέον να αυτοβοηθηθούν, όπως οι ζώντες οι οποίοι μπορούν από μόνοι τους να μετανοήσουν».

Έτσι λοιπόν επιβάλλεται με το παραπάνω να προσευχώμαστε με την μέθοδο αυτή της προσευχής του Ιησού για τους κεκοιμημένους λέγοντας, στην περίπτωσι αυτή:

“Κύριε Ιησού Χριστέ, ανάπαυσον τους δούλους Σου”.

maleviziotis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250