Aιχμές Καππάτου για το κλείσιμο του ΝΤΟΡΙΣ - Βιαστική, άστοχη και με σκοπιμότητα η απόφαση

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 20:07

Aιχμές Καππάτου για το κλείσιμο του ΝΤΟΡΙΣ - Βιαστική, άστοχη και με σκοπιμότητα η απόφαση

Ο γραμματέας του φιλοζωικού συλλόγου ARK (Animal Rescue of Kefalonia) Διονύσης Καππάτος, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 εκφράζοντας την θλίψη του αλλά και την απορία του, αναφορικά με την απόφαση κλεισίματος του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Βιαστική και άστοχη χαρακτήρισε την έκδοση της απόφασης ο κος Καππάτος και τόνισε ότι πολύ σύντομα ο σύλλογος θα τοποθετηθεί πάνω σε όλα τα γενόμενα επίσημα.

«Άκουσα τον κο Μινέτο να λέει πολύ σωστά ότι ο κος Κουρής τα προηγούμενα χρόνια και από την αρχή της σύστασης της δομής, βρισκόταν σε διάφορα  πόστα από την πλευρά της Περιφέρειας και δεν είχε αντιδράσει» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις ενέργειες του νυν Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου – όταν ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ- να υδροδοτηθεί η δομή και επισήμανε ότι την μικρότερη ευθύνη την έχει η τωρινή δημοτική αρχή, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αν κάποιος πρέπει να διαχειριστεί την “καυτή πατάτα” αυτή είναι η τωρινή δημοτική αρχή που φέρει και την μικρότερη ευθύνη».

Θέλοντας ο κος Καππάτος να εξηγήσει περαιτέρω τον χαρακτηρισμό της απόφασης ως «βιαστική και άστοχη»  σημείωσε ότι : «δυστυχώς αυτή η απόφαση κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διεθνώς και μας έχει κάνει ρεζίλι σε μια περίοδο που περιμένουμε και τουρισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που δημοσιεύτηκε αυτή η απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που ο κος Μινέτος με έγγραφα πρωτοκολλημένα τονίζει ότι υπάρχουν οι σχετικές άδειες και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση κάποιων ακόμα. Τι παραπάνω να κάνει ο Δήμος;».

Ο κος Καππάτος εισήγαγε στην τοποθέτηση του και το θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας, καθώς επισήμανε ότι από την ώρα που ενέκυψε το θέμα όλοι έχουν τοποθετηθεί χωρίς – ακόμα και στις τοποθετήσεις τους- να υπάρχει σύμπνοια, σε ένα πρόβλημα που το διακύβευμα είναι τα αδέσποτα ζώα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πριν 10 χρόνια στο Αργοστόλι δεν μπορούσες να περπατήσεις καθώς υπήρχαν αγέλες αδέσποτων και πεινασμένων ζώων. «Αυτό έχει ληφθεί υπόψιν από κάποιον;» αναρωτήθηκε.

Αναλύοντας την απόφαση και μένοντας στο σημείο της μη εισόδου νέων ζώων στο καταφύγιο, ο καλεσμένος απόρησε –εκ νέου- αναφέροντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς ο σύλλογος κάθε μέρα δέχεται τουλάχιστον 15 καταγγελίες κακοποίησης ζώων και διπλάσια τηλέφωνα για παροχή βοήθειας σε ζώα. «Ο κος αντιπεριφερειάρχης δεν μας είπε που θα πάνε τα ζώα που έχουν ανάγκη» τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι από το 2013 κάθε χρόνο, με έγγραφα, υπερτονίζουν την αναγκαιότητα νομιμοποίησης του καταφυγίου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία, μη κλείνοντας τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα.

Μιλώντας με αριθμούς ο κος Καππάτος σημείωσε ότι: «Για να αδειάσει το καταφύγιο θα χρειαστούν περίπου 4 χρόνια. Οι τουρίστες είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο υιοθετούν ζώα και υπάρχει ανάγκη βοήθειας .Ακόμα και η χρηματοδότηση από τον δήμο δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες μας» εξήγησε και έθεσε κάποια ερωτήματα:  «Τι θα πρέπει να  απαντάμε σε όσους μας ζητάνε βοήθεια και με ποιο τρόπο θα αδειάσει η δομή από τα 250 ζώα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Πως θα σιτίζονται τα ζώα; Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Να μας δώσει ο αντιπεριφερειάρχης λύσεις».

Ο γραμματέας του συλλόγου “προειδοποίησε” ότι τώρα μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που κουνάνε το δάκτυλο στον σύλλογο ΝΤΟΡΙΣ, αν όμως κλείσει το καταφύγιο, αυτό θα είναι που θα κουνάει το δάκτυλο αν προηγουμένως δεν έχουν προβλέψει που θα πάνε τα ζώα. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες για την δημόσια υγεία και για το καταφύγιο, όμως δικαίωμα καταγγελίας θα έχουν και οι πολίτες που θα αντιλαμβάνονται θανάτωση υγειούς ζώου, από κάποια υπηρεσία.

 «Είμαστε υπέρ να γίνει μια μοντέρνα δομή, υπέρ του να γίνει εκσυγχρονισμός στο καταφύγιο. Είμαστε υπέρ να κάτσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για το πως δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και να μάθουμε ποιοι κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις καταγγελίες. Είναι ένας; Είναι πολλοί; Είναι ομάδες που εξυπηρετούν συμφέροντα;» αναρωτήθηκε ο κος Καππάτος. Τέλος, ο καλεσμένος απηύθυνε ένα ερώτημα προς τον αντιπεριφερειάρχη κο Κουρή: «Στα γεωγραφικά όρια του δήμου μας υπάρχουν ιδιωτικές δομές φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτούς και να ζητήσουμε την συνδρομή τους; Να μας ενημερώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν αυτές οι δομές είναι αδειοδοτημένες και να ζητήσουμε την βοήθεια τους για να αποσυμφορήσουμε τον ΝΤΟΡΙΣ. Τότε εγώ θα βάλω λουκέτο στην δομή μας και θα παραδώσω τα κλειδιά στον κο Κουρή».




00 inkefalonia general ad 300X250