Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού "υιοθέτησαν" το δικό τους πλοίο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 10:58

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού "υιοθέτησαν" το δικό τους πλοίο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος

Μικροί καπετάνιοι σε μεγάλες θάλασσες.

Το πρόγραμμα ‘’Υιοθεσία πλοίου” υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2019 από την Project Connect με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το σχολείο μας, κόντρα στη δύσκολη συγκυρία και στην πίεση της τηλεκπαίδευσης δήλωσε συμμετοχή στο πρωτότυπο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κ. Γραικούση Ελένης και των μαθητών της Δ2 τάξης.
Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» βασίστηκε στην ιδέα της υιοθεσίας του εμπορικού εμπορευματοκιβωτιοφόρου TANJASTAR από την Δ2 τάξη. Οι μαθητές συμμετέχουν ως «στεριανοί ναύτες» στα ταξίδια του πλοίου, ακολουθώντας την πορεία του μέσω δορυφόρου. Διατηρούν ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Πλοίαρχο στα Αγγλικά. Μαθαίνουν για τις διαδρομές του πλοίου, τις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητες του πληρώματος, τα φορτία που μεταφέρονται, τα λιμάνια φόρτωσης και εκφόρτωσης, γεωγραφικά στοιχεία, λαμβάνουν φωτογραφικό υλικό και όποια άλλη πληροφορία ζητήσουν. Στέλνουν φωτογραφίες και πληροφορίες για την Κεφαλονιά, για τη ναυτιλία στο νησί, για τα λιμάνια, τις συνδέσεις με άλλες περιοχές. Επεξεργάζονται το υλικό που συλλέγουν με δημιουργική διάθεση.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις. Στις 27 Μαΐου επισκέφτηκαν την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής, είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τον προσομοιωτή Γέφυρας.
Τα παιδιά διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Σχηματίζουν καλή εικόνα για την σημαντική συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και στη διεθνή οικονομία. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, ανακαλύπτουν χώρες, λιμάνια, πολιτισμούς, θάλασσες και ωκεανούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθεσία πλοίου» δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναζητήσουν την σύνδεση του Κεφαλονίτη με τη ναυτοσύνη, να ταξιδέψουν στα μέρη που πηγαίνει το «βαπόρι», να γίνουν πιο παρατηρητικοί, να κοιτάξουν με προσεκτική ματιά το πανέμορφο νησί μας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές μας που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα και έγιναν «μικροί καπετάνιοι… σε μεγάλες θάλασσες».

Η Δ/ντρια του σχολείου

Μαραβέγια Σοφία

Η Υπεύθυνη Εκπ/κός 

Γραικούση Ελένη




00 inkefalonia general ad 300X250