Θετική εξέλιξη! Επαναλειτουργούν τα σπήλαια Μελισσάνης & Δρογκαράτης - Δηλώσεις Καππάτου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 09:28

Θετική εξέλιξη! Επαναλειτουργούν τα σπήλαια Μελισσάνης & Δρογκαράτης - Δηλώσεις Καππάτου

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτου, εγκρίνεται η προσωρινή λειτουργία των σπηλαίων της Σάμης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει :


Το απόγευμα της Τρίτης 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με αντικείμενο την επαναλειτουργία των Σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαμε, όπως είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γεώργιο Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γ. Μονιάς και εγώ. 

Σήμερα ενημερώθηκα για την απόφαση του Συμβουλίου αφενός να εγκρίνει τη προσωρινή, ασφαλή,  λειτουργία των σπηλαίων και αφετέρου να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μελετών και εργασιών που απαιτούνται προκειμένου να αδειοδοτηθούν οριστικά.

Μία από τις πλέον δυσάρεστες επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων που έπληξαν το τόπο μας το 2014 αφορά στην υποχρέωση τα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και αδειοδότησης, κάτι που μέχρι και σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί!

Με αφορμή την κατάθεση στην Αρχή Διαφάνειας το πρώτο εξάμηνο του 2020,  20 επώνυμων καταγγελιών, τα σπήλαια σφραγίστηκαν κατόπιν απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας και με εντολή Εισαγγελέα. Μόνη, επομένως, δίοδος επαναλειτουργίας τους ήταν η αδειοδότησή τους άμεσα ώστε να παραδοθούν ανοικτά, νόμιμα και κυρίως ασφαλή.

Σε ό,τι με αφορά επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Διδασκάλου για την εξαιρετική μας συνεργασία προς επίλυση της ζωτικής για τον τουρισμό και τον τόπο μας εκκρεμότητα, τον Καθηγητή και υπεύθυνο της μελέτης αποκατάστασης των σπηλαίων κ.  Ευθύμιο Λέκκα για τη σταθερή και συνεχή παρουσία του καθ’ όλη τη προσπάθειά μας η Μελισσάνη και Δρογκαράτη να καταστούν, ξανά, επισκέψιμες και τους κ. Στ. Τραυλό και Γ. Μονιά για την συνεργασία μας.

Αναφορικά, τώρα, με όσους επέμεναν, ακόμη και τη τελευταία στιγμή, στην λειτουργία των σπηλαίων με μη σύννομο τρόπο ή στον ισχυρισμό ότι δεν διέκοψα την διαδικασία του ΚΑΣ, όπως γινόταν τα τελευταία επτά χρόνια (από το 2014 και μετά) τους αφήνω στη κρίση των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.