Επιστρέφει το πρώτο ψηφιδωτό δάπεδο που προέρχεται από ρωμαϊκή έπαυλη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης της Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 11:26

Επιστρέφει το πρώτο ψηφιδωτό δάπεδο που προέρχεται από ρωμαϊκή έπαυλη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης της Σάμης

Παρακάτω και η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνιάς και Ιθάκης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Προϊσταμένη της Δ/νσης, κα Μαρία Μερτζάνη.

Μέρος των ιδιαίτερων και απολύτως εξειδικευμένων απαιτήσεων ενός αρχαιολογικού έργου περιγράφεται στο κείμενο της Δ/νσης Συντήρησης που ακολουθεί. Είναι προφανές ότι η δημιουργία ενός σύνθετου, πολυπαραμετρικού έργου, όπως ένα Αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί και πραγματοποιείται μόνο χάρη στο υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που στελεχώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από πλευράς μας ευχαριστούμε το Δήμο Σάμης διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, κ. Γεράσιμο Μονιά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον αρμόδιο για θέματα πολιτισμού Αντιδήμαρχο, κ. Αντώνη Καλλιβωκά, με τον οποίο συνεργαζόμαστε διαρκώς, καθώς και τον κ. Παντελή Αμούργη, Δικηγόρο και Δημοτικό Σύμβουλο και τον κ. Διονύση Αρτελάρη, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, για τις διευκολύνσεις που μας παρέχουν.

Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων- ΥΠΠΟΑ

Ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής! Επιστρέφει σήμερα στον τόπο του, το πρώτο ψηφιδωτό δάπεδο έκτασης 31 τμ, που προέρχεται από ρωμαϊκή έπαυλη του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης της Σάμης Κεφαλονιάς. Το ψηφιδωτό δάπεδο είχε αποσπαστεί σε 51 τμήματα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης της Διεύθυνσης Συντήρησης. Μετά τις εργασίες συντήρησης τοποθετήθηκαν σε πάνελ με κυψέλες αλουμινίου στο πλαίσιο υλοποίησης απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη ΔΣΑΝΜ του ΥΠΠΟΑ του υποέργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΞΙ (6) ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΑΜΗΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΑΜΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020. Το ψηφιδωτό μόλις φτάσει στο νησί της Κεφαλονιάς θα τοποθετηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης ώστε να είναι προσβάσιμο στο κοινό. Τις εργασίες θα εκτελέσει κλιμάκιο συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του ΥΠΠΟΑ. Ευχαριστούμε θερμά τις ΕΦΑ Κεφαλονιάς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής!!