Λ. Κρητικός (ΚΙΝΑΛ): "Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση του τρίτου κύματος και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 15:00

Λ. Κρητικός (ΚΙΝΑΛ): "Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση του τρίτου κύματος και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών"

 Στην εκπομπή“Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και δικηγόρος Λευτέρης Κρητικός.

 Η διαχείριση της πανδημίας του covid-19 απο την Κυβέρνηση,οι επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις και τους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν.

 Για την μετακίνηση εκτός νομού που είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης πριν το Πάσχα και την υφιστάμενη κατάσταση,ο κ.Κρητικός ανέφερε:

 “Πολλά είναι τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα όλων μας και τα δύο κυρίαρχα είναι η διαχείριση της πανδημίας και ο τουρισμός.

Όσον αφορά την πανδημία,είναι πανθομολογούμενο ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση του τρίτου κύματος και έχει κλονιστεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι της.

 Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επειδή υπάρχει πίεση απο τους επιχειρηματίες ,πετάει το “τυράκι¨του ανοίγματος της αγοράς,ο κόσμος επανακτά μιαν ελπίδα και μετά έρχεται το πισωγύρισμα με οικονομικές και ψυχολογικές παρενέργειες.

 Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι δεν υπήρχε πρόθεση ενίσχυσης του ΕΣΥ και το ζούμε έντονα αυτό στην Κεφαλονιά με την έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο μας.Αν ήταν να λειτουργήσει επίσης κάποια στιγμή η ΜΕΘ,τώρα ήταν το momentum,σε μια πανδημία έχεις περισσότερο ανάγκη την λειτουργία της.

 Εάν υπήρχε ένα σωστός σχεδιασμός θα έπρεπε να βγαίνουμε από μια κατάσταση, ένω τώρα βλέπουμε με τα υφιστάμενα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ,ότι μπαίνουμε πιο βαθειά σε μια κατάσταση απο ποτέ.

 Από τον Νοέμβριο του 2020 όλο αυτό που βιώνουμε έχει τσακίσει την οικονομία,οι αντοχές του κόσμου έχουν μειωθεί και δεν βλέπουμε ακόμα φως στο τούνελ.Είναι όλα στον αέρα”.

 Όσον αφορά τον τουρισμό,επανέλαβε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά ότι είναι αναγκαίο να εμβολιασθούν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και να στηριχθούν οικονομικά οι επαγγελματίες του χώρου που είναι αβέβαιο και φέτος αν θα λειτουργήσουν επαρκώς.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα του κοινωνικού τουρισμού το 2021 και την μείωση του ΦΠΑ στο 6% στον τουρισμό και την εστίαση.

 Για την ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως και τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή για το ότι πολλά σχολεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε προκάτ στην Κεφαλονιά,ο κ.Κρητικός ανέφερε ότι απο τους σεισμούς του 2014 αρκετά σχολεία στεγάζονται σε προκάτ και η υγειονομική κατάσταση που επικρατεί επιδεινώνει το πρόβλημα γιατί δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και απο τον οκτώβριο του 2020 που είχε γίνει η ερώτηση στην απάντηση του το Υπουργείο υποδομών στις 23 Μαρτίου του 2021 αναφέρεται μόνο στο Νηπιαγωγείο Λακήθρας που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης του,στο 2ο και 4ο δημοτικό σχολείο Αργοστολίου ,γυμνάσιο και λύκειο Ληξουρίου στα οποία γράφει ότι τα έργα έχουν εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τους εντός του 2020,ενώ το έγγραφο συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2021.

“Προφανώς δεν μπήκε καν στον κόπο ο Υπουργός να ενημερωθεί για το ποια είναι η πορεία των έργων,που δεν έχουν εν έτει 2021 ολοκληρωθεί ακόμα”.

 Ενημέρωσε επίσης ότι ερώτηση κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ και για τις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι που απο το 2014 καθυστερεί η ανακατασκευή τους και η Γενική Γραμματεία του προγάμματος Δημοσίων Επενδύσεων απάντησε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια, συγκεκριμένα υπάρχει κονδύλι ύψους 58.000.000 ευρώ απο το οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί τα 19 ετατομμύρια που αφορούν κυρίως την επιδότηση ενοικίων και δαπάνες για μηχανικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Κατέθεσε δε την ανησυχία του για τό ότι όσο καθυστερεί η ανακατασκευή των κατοικιών υπάρχει ο κίνδυνος ένα μεγάλο ποσό να φύγει σε επιδοτήσεις ενοικίων και να μην επαρκεί το υπόλοιπο για να γίνει το έργο.

 Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και θα ισύσει απο 1η Ιουνίου του 2021 ,σημείωσε ότι δεν προστατεύεται ούτε η κύρια κατοικία παρά μόνο για μια μερίδα δανειοληπτών που ονομάζονται ευάλωτοι από το νόμο και πληρούν κριτήρια εισοδήματος εξαιρετικά χαμηλά που αποκλείουν στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη μερίδα οφειλετών. Το σημαντικότερο όλων. Την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης μπορεί να καταθέσει εκτός από τον οφειλέτη (που προφανώς δεν θα θέλει να το κάνει εκτός κάποιων περιπτώσεων) και οι πιστωτές(τράπεζες), αλλά και ο εισαγγελέας πρωτοδικών.

Και κατέληξε λέγοντας:“Ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις και στην Κεφαλονιά μετά την λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Ιανού”.

Στην συνέχεια κωδικοποίησε τα βασικότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που θα πλήξουν όπως θεωρεί τους εργαζόμενους και δήλωσε ακόμα ότι παγκόσμια η πανδημία εργαλειοποιείται για την εφαρμογή της λέξης τηλε-ργασία-εκπαίδευση κ.λ.π, κάτι το οποίο θα το ζήσουμε και εμείς στο μέλλον.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα του κλάδου των Δικηγόρων,τις προηγούμενες ημέρες έλαβε χώρα η «Ημέρα πανελλαδική διαμαρτυρίας δικηγόρων».

Είπε δε χαρακτηριστικά:“οι Δικηγόροι έχουν εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους, τα δικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σε «καραντίνα» και η οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, μετά από ένα χρόνο κλειστά δικαστήρια, έχει αγγίξει τα όρια της επιβίωσης. Ελάχιστες δίκες γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Φοβάμαι ότι στο τέλος θα φτάσουμε σε τηλεδίκες και αυτό θα αποβεί σε βάρος της Δικαιοσύνης. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απο αυτή την κατάσταση. Οι εμβολιασμοί έχουν μείνει αρκετά πίσω και αλίμονο εάν ξαναζήσουμε τα ίδια.

 Τέλος έψεξε την απόφαση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ΚΕΘΕΑ, να κλείσει το 1/3 των μονάδων του,να προχωρήσει σε διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο για να εξυπηρετήσει κατά τον ίδιο κομματικές σκοπιμότητες, σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

 Κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΙΛΑΛ,καταθέτοντας προτάσεις προσπαθεί να βοηθήσει να βγούμε απο αυτό τον κυκεώνα, παρόλο που φαίνεται ότι δεν εισακούγεται απο την Κυβέρνηση,κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση δυσανάλογα μεγάλη απο την εκλογική του δύναμη, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει αντιπολίτευση λαϊκισμού. Πρέπει να υπάρχει πίεση απο την αντιπολίτευση ,γιατί η κοινωνία δεν ακούγεται.

 Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-351897748}




00 inkefalonia general ad 300X250