Self test για την άρση του lockdown: Μετά τα σχολεία, λιανεμπόριο και Μέσα Μεταφοράς

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 15:02

Self test για την άρση του lockdown: Μετά τα σχολεία, λιανεμπόριο και Μέσα Μεταφοράς

Ολο το σχέδιο για τα self test που θα γίνουν για τη σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα μας

Τoself test αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία των Αρχών για τη σταδιακή άρση του lockdown, καθώς τα πρώτα δεδομένα από τη χρήση του από μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ετσι η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει αντίστοιχο μοντέλο λειτουργίας τόσο στις μεταφορές όσο και στο λιανεμπόριο από το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Για την επέκταση της διαδικασίας του self testing στους εργαζόμενους και σε πολλούς κλάδους της εργασίας μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πορεία του κορονοϊού. «Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του κορονοϊού, το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους, οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες από όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ομως, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα δοθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Ετσι, οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα φαίνεται ότι παίρνουν σειρά - ύστερα από τους μαθητές και τους καθηγητές - για τη χρήση self tests έτσι ώστε να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους γνωρίζοντας πως δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό και δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι αλλά και οι συνάδελφοί τους.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείται στα Λύκεια, δηλαδή, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και τις μεταφορές θα προμηθεύονται το self test από τα φαρμακεία με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους. Αναμένεται ότι, όπως και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, έτσι και οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα πρόσβασης σε δύο self tests την εβδομάδα.

Mε self test και αποστάσεις ασφαλείας η πρώτη μέρα στα Λύκεια

Με μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά αλλά και με το αρνητικό αποτέλεσμα του self test ανά χείρας επέστρεψαν τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, στα Λύκεια όλης της χώρας μαθητές και εκπαιδευτικοί. Περισσότεροι από 600 εντοπίστηκαν θετικοί και παρέμειναν εκτός τάξεων, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τo self testing μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, είτε ακόμη και να ταξιδέψουμε εκτός Νομού (μετακίνηση εκτός νομού) το Πάσχα.

Ωστόσο, πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι πολλοί ειδικοί της επιτροπής διατυπώνουν φόβους ότι από το δεύτερο self test και μετά, είναι πιθανό να μην τηρούνται απολύτως οι κανόνες διεξαγωγής του λόγω και της κόπωσης που μπορεί να παρουσιάσουν οι μαθητές. Στην περίπτωση αυτή εκφράζουν ανησυχία ότι πολλοί μαθητές μπορεί να είναι θετικοί, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το ιικό φορτίο στην χώρα μέσα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Πηγή: ethnos.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250