Κ. Τσιμάρας: “Στο 100% η πληρότητα στην κλινική Covid -19 του ΓΝ Κεφαλονιάς - Επιτακτικό να λειτουργήσει η ΜΕΘ”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 09:23

Κ. Τσιμάρας: “Στο 100% η πληρότητα στην κλινική Covid -19 του ΓΝ Κεφαλονιάς - Επιτακτικό να λειτουργήσει η ΜΕΘ”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Κώστας Τσιμάρας πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κεφαλονιάς.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πλανήτης τίμησε 7 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα τρίτου σφοδρού κύματος.

«Το φετινό μήνυμα της ημέρας ‘χτίζοντας ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο’, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, καθώς η πανδημία ανέδειξε τα κενά του ΕΣΥ στην Ελλάδα.

Στο νησί μας, με μια άνιση μάχη με τον χρόνο,την υποστελέχωση και την πανδημία μοιάζει η κάθε μέρα στο Γ.Ν.Κεφαλονιάς και ο κ.Τσιμάρας ανέφερε τα εξής:

“Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και αντί να γιορτάζουμε,θρηνούμε πανελλαδικά 8.500 νεκρούς περίπου και έχουμε σύμφωνα με τα δεδομένα της 6ης Απριλίου 751 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Υπάρχουν διασωληνωμένοι και σε κοινούς θαλάμους και καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για να στελεχωθούν τα τμήματα αυτά.

Στην Κεφαλονιά επισταμένως ζητούσαμε να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που τώρα περισσότερο απο ποτέ είναι αναγκαία.

Φτάσαμε στο σημείο να διακομίζονται περιστατικά με Covid-19 στην ΜΕΘ του Πύργου και να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας ενώ έχουμε μια εξοπλισμένη ΜΕΘ, έχουν επιστρέψει τα μηχανήματα απο την Πάτρα μετά απο τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μας και δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσει.

Οι επόμενες κινήσεις μας θα έχουν κατεύθυνση την στελέχωση της μονάδας.

Οι εντατικολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση γιατί έχουν επιλέξει να εργάζονται στο εξωτερικό μη αντέχοντας τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν στα ελληνικά νοσοκομεία,γι αυτό πρέπει να αλλάξει το σύστημα της πολιτικής της υγείας ριζικά και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με τα ανάλογα κίνητρα,ώστε να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό”.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση στο Γ.Ν.Κεφαλονιάς, ανέφερε ότι έχει προσληφθεί σημαντικός αριθμός επικουρικών ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό(το πρόβλημα της μη καταβολής των μισθών τους λύθηκε μετά απο τις κινητοποιήσεις που έγιναν απο το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου),οι οποίοι έδωσαν μεγάλη ανάσα στο νοσοκομείο.

Ερωτηθείς για την κλινική covid του νοσοκομείου,ο κ.Τσιμάρας είπε ότι έχουν καλυφθεί και οι 11 κλίνες,ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση κλινών,όμως επιτακτικό είναι να λειτουργήσει και η ΜΕΘ του νοσοκομείου,ούτως ώστε αν υπάρχουν βαριά περιστατικά να μην μεταφέρονται στην ΜΕΘ του Πύργου.

“Ζητάμε από τους απο τον νόμο υπεύθυνους και τον Βουλευτή να λειτουργήσει η ΜΕΘ ,το νοσοκομείο μας έχει μείνει με τους μισούς γιατρούς απο όσους προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας του,έχει μείνει μόνο μια πνευμονολόγος η οποία έχει την ευθύνη της μονάδας covid ,του παθολογικού τμήματος και των εξωτερικών ιατρείων με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ.

Το ίδιο ισχύει και με τον ένα μόνιμο παθολόγο,απο την στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν τέσσερις,θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον δύο ακόμη παθολόγοι και το ίδιο ισχύει και για τους αναισθησιολόγους απο την στιγμή που το νοσοκομείο έχει μείνει με μία αναισθησιολόγο η οποία εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα και έχει φτάσει στα όρια της.

Είναι επείγουσα η ανάγκη πρόσληψης γιατρών,υπάρχει λύση,απο τις κρίσεις των γιατρών που έγιναν,υπάρχουν στις λίστες γιατροί που δεν έχουν προσληφθεί.

Να τους προσλάβουν όλους αυτούς και δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι όταν περάσει η πανδημία δεν θα έχουν τι να τους κάνουν,γιατί το ΕΣΥ έχει ανάγκη απο ιατρικό προσωπικό.

Μόνο το ΕΣΥ στήριξε την αντιμετώπιση της πανδημίας,οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές είναι εξαφανισμένες,αντί να επιταχθούν τις πληρώνουν αδρά,το κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που κοστίζει 800 ευρώ την ημέρα,στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα αποζημιώνεται με 1.660 ευρώ την ημέρα.

Η πανδημία αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να κερδοσκοπίσουν οι μεγαλοκλινικάρχες.

Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να αυξήσει γενναία τον προϋπολογισμό για την Υγεία γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια η χρηματοδότηση για την υγεία έχει μειωθεί κατά 1δις ευρώ και ειδικά ο προυπολογισμός για το 2021 είναι μειωμένος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να γίνει μια γενναία χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της πανδημίας και όλων των ασθενών”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/tsimaras-892}




00 inkefalonia general ad 300X250