Άκης Τσελέντης για πρόσφατους σεισμούς : «Είμαι σε αναμμένα κάρβουνα..»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 12:32

Άκης Τσελέντης για πρόσφατους σεισμούς : «Είμαι σε αναμμένα κάρβουνα..»

Στον COSMOS 96,5 μίλησε την Παρασκευή, ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης, με αφορμή το φαινόμενο του “τραβήγματος” των νερών αλλά και τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα.

«Αν η Ελασσόνα είχε την δόμηση της Κεφαλονιάς, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τώρα είμαι σε αναμμένα κάρβουνα. Τα περισσότερα σπίτια εκεί είναι πλινθόκτιστα, αν μπουν μέσα οι κάτοικοι θα κινδυνεύσουν» υπογράμμισε ο κος Τσελέντης, εκφράζοντας ουσιαστικά την μεγάλη του ανησυχία για την περιοχή. Εξήγησε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός των 5,9 ρίχτερ αποτελεί μετασεισμό. «Μπορεί πράγματι να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος μετασεισμός» τόνισε.


Αναφορικά με τα ρήγματα, υποστήριξε πως δεν υπάρχει μετατόπιση του ρήγματος στην Ελασσόνα ενώ καθησύχασε όσους φοβούνται για ενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έχει εκτονωθεί.
Ο κος Τσελέντης αναφέρθηκε εκτενώς στους σεισμογράφους και στα δίκτυα ραδονίου που έχουν τοποθετηθεί στην Κεφαλονιά και τα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν έναν μεγάλο σεισμό, επισημαίνοντας ότι πάντα υπάρχει και ένας παράγοντας απροσδιοριστίας.
«Εγώ έχω γεμίσει την Κεφαλονιά με όργανα, έχω βάλει 17 σεισμογράφους  και χωρίς να έχω πάρει ποτέ, ούτε ένα ευρώ. Τα έχω κάνει με κρατικές επιδοτήσεις και εξοργίζομαι να βλέπω κάποιους να πηγαίνουν εκεί σαν αρπακτικά  και να “πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες”» τόνισε ο κος Τσελέντης με εμφανή εκνευρισμό. Παράλληλα, μίλησε και για την επικοινωνία που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό για να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος (σεισμικός) στα σχολεία, ενώ ενημέρωσε και για ένα πρόγραμμα υποθαλάσσιας χαρτογράφησης ρηγμάτων, το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Ο κος Τσελέντης μίλησε και για το φαινόμενο του “τραβήγματος” των νερών. «Αυτό το φαινόμενο δεν είναι ακριβώς άμπωτη, επειδή διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες. Είναι αποτέλεσμα μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης που περνάνε στο νερό και προκαλούν αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε σχετικά.

Ακούστε τη συνέντευξη :

{https://youtu.be/s2i_XcdRpZ0/}