Στην Κεφαλονιά το πρώτο Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα - Δηλώσεις Ξανθάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 08:47

Στην Κεφαλονιά το πρώτο Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα - Δηλώσεις Ξανθάκη

Ο Αν. Διευθυντής και δασολόγος Μιχαήλ Ξανθάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για την υπερσυγκέντρωση από πλαγκτόν που παρατηρείται στην Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου αλλά και για τα υδρόβια πτηνά που βγαίνουν στον δρόμο, για τα άλογα του Αίνου και για το πάρκο σκοτεινού ουρανού.

Αφού ξεκαθάρισε ο κος Ξανθάκης, ότι πρόκειται απλώς για πλαγκτόν και δεν είναι βρωμιά ή κάτι άλλο, εξήγησε ότι προκαλείται από αλληλεπίδραση στοιχείων και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αναφερόμενος στα υδρόβια πτηνά που φιλοξενούνται στον Κούταβο επισήμανε ότι υπάρχουν και ξένα είδη (όπως η πάπια Βαυαρίας) και των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και βγαίνουν στο δρόμο. «Έχουμε στείλει έγγραφο στον δήμο και θα προσθέσουμε πινακίδες οι οποίες θα πληροφορούν τους οδηγούς ώστε να είναι πιο προσεκτικοί, ενώ θα υπάρξουν και άλλες πινακίδες που θα πληροφορούν τον κόσμο πως θα μπορούν να ταΐζουν τα ζώα» ανέφερε.

Στο πολύ σοβαρό θέμα των άγριων αλόγων του Αίνου αναφέρθηκε  ο κος Ξανθάκης, τονίζοντας ότι για να λυθεί το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων, καθώς ο Φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δεν είναι υπεύθυνος για τα άλογα. «Γινόμαστε δέκτες παραπόνων αν και δεν είμαστε υπεύθυνοι. Θα πρέπει να γίνει μελέτη για να γίνουν κάποια έργα όπως να τοποθετηθεί κάποιος φράχτης και τροφή, για να μην κατεβαίνουν χαμηλά και ίσως μπορέσουμε να ενταχθούμε και σε κάποιο ΕΣΠΑ» σημείωσε ο καλεσμένος και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να έχουμε λύσει το πρόβλημα έως τον επόμενο χειμώνα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.

Ευχάριστες ειδήσεις είχε ο κος Ξανθάκης αναφορικά με το Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού. «Υποβάλλαμε τον φάκελο για την ανακήρυξη του Δρυμού, σε πάρκο Σκοτεινού Ουρανού. Θα είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως εφόσον ενταχθούμε στο δίκτυο σκοτεινών πάρκων , αυτό θα λειτουργήσει και ως διαφήμιση αλλά και ως ένας εναλλακτικός τρόπος τουρισμού. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί και ο «Εύδοξος» που μένει παρατημένος τόσα χρόνια.




00 inkefalonia general ad 300X250