Κεφαλονιά: Ανάκληση των προστίμων που έπεσαν στον Αίνο ζητάει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 16:53

Κεφαλονιά: Ανάκληση των προστίμων που έπεσαν στον Αίνο ζητάει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης λαμβάνοντας γνώση επ’ αφορμής των καθηκόντων των μελών του των πραγματικών περιστατικών ως εξελίχθηκαν στις 17/01/2021, ημέρα Κυριακή κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες στην διασταύρωση των επαρχιακών οδών Αργοστολίου - Πυργίου – Αίνου στην ειδικότερη θέση «Άγιος Ελευθέριος» με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και με εκτίμηση στους αστυνομικούς υπαλλήλους, γνωρίζοντας το σύνθετο έργο και ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. στην κοινωνία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο ανταπεξέρχονται στις πλείστες των περιπτώσεων, προς άμβλυνση δε των αντιθέσεων που έχουν δημιουργηθεί και με γνώμονα τον εκ του νόμου ρόλο του Δικηγόρου και του Δικηγορικού Συλλόγου (κατ’ άρθρα 36 και 90 Ν. 4194/2013), θέτει υπόψιν τα εξής:

Η προϊσχύουσα από 8/1/2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 30 Τεύχος Β στο άρθρο 3 παράγραφο 2, εδάφιο 6, η οποία έχει σήμερον και ομοίως αντικατασταθεί από την 16/01/2021 Π.Ν.Π.., δημοσιευμένη στο Φ.Ε.Κ. 89 Τεύχος Β, προβλέπει ότι επιτρέπεται η μετακίνηση ατομικά ή μέχρι τρία άτομα για άθληση ή κίνηση με κατοικίδιο και με τηρούμενη την απόσταση του 1,5 μέτρου με την ταυτόχρονη προϋπόθεση της τήρηση των ατομικών μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αποστολή κωδικού στο 13033.

Από το ίδιο το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχουν προσδιοριστεί οι προϋποθέσεις πέρα από τις προαναφερθείσες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η μετακίνηση, το μέσο, την απόσταση και την διάρκεια.

Στην νομική επιστήμη υπό προϋποθέσεις, η έλλειψη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νομικό κενό, όπου θα πρέπει δυνάμει βασικών αρχών της νομικής επιστήμης να κληθεί να επιλύσει ο εφαρμοστής του δικαίου. Εν προκειμένω ως προς την απόσταση αναλογικά η διευκρίνηση έρχεται κατά την αντιπαραβολή με το άρθρο 4 της Ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως προς το μέσο και τον χρόνο ομοίως θα πρέπει να αναζητηθεί εντός του κειμένου της Π.Ν.Π. αν προβλέπεται κάτι ανάλογο. Στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. 19 τίθενται συγκεκριμένοι περιορισμοί για την χρήση Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης, αλλά δεν τίθεται απαγόρευση χρήσης τους. Συμπεραίνεται εύλογα ότι κάποιος που επιθυμεί να αθληθεί ή να κινηθεί με το κατοικίδιο ζώο του σε συγκεκριμένο χώρο μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ι.Χ. προκειμένου να μεταβεί εκεί. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι μπορεί το παρόν να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για κατάχρηση.

Άλλωστε εν τοις πράγμασιν προκειμένου κάποιος να αθληθεί στις αναφερόμενες στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. 20 αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αυτονόητο ότι θα μετακινηθεί με το Ε.Ι.Χ. του ή όταν πραγματοποιεί τις αγορές του από το σούπερ μάρκετ κλπ.. Αναλογικά, λοιπόν, ισχύει και για την μετακίνηση με κωδικό 6, απουσία άλλης ειδικότερης ρύθμισης. Στο δίκαιο άλλωστε ισχύει η βασική αρχή του ότι δεν τιμωρείται ή δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται.

Περαιτέρω, οι πολίτες που μετακινήθηκαν προς τον Αίνο είχαν την εύλογη πεποίθηση ότι δεν παρανομούν, διότι αυτή την ενημέρωση είχαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δυνάμει της Υ.Α. 227/2020, δημοσιευμένης στο Φ.Ε.Κ. 948/2020 Τεύχος Β, έχουν ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο της εκστρατείας κατά του Κορωνοϊού και είναι επιφορτισμένα με την ενημέρωση των πολιτών. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες των απογευματινών δελτίων ειδήσεων της 16η Ιανουαρίου 2021, αλλά και των κυριακάτικων πρωινών ενημερωτικών εκπομπών με τις ανέμελες εικόνες των πολιτών στα χιόνια της Πάρνηθας και του Υμηττού ή ενημέρωσης δια στόματος Αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης.

Περαιτέρω, δεν εκδόθηκε κάποιο δελτίο τύπου από τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Αναφορικά δε με τα κακώς κείμενα που απευθύνουν μομφή προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η δική μας ενημέρωση όπως έχει μεταφερθεί από το σύνολο των πολιτών στα πλαίσια της σχέσης εντολέα – δικηγόρου είναι ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους μ’ απόλυτο επαγγελματισμό, σεβασμό και ακεραιότητα. Άλλωστε είναι γνωστή σ’ εμάς η δέσμια αρμοδιότητα στην εκτέλεση της παρασχεθείσας σ’ αυτούς εντολής προς διαπίστωση των παραβάσεων και επιβολής προστίμων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο οι συμπολίτες μας έχουν στην συντριπτική πλειονότητά τους πειθαρχήσει αυτοβούλως στα μέτρα, όσο και οι αστυνομικοί υπάλληλοι επιδείξει στις πλείστες περιπτώσεις επιείκεια και κατανόηση στον πολίτη. Μπορούμε να το βεβαιώσουμε μ’ ασφάλεια εξ όσων λαμβάνουμε γνώση επ’ αφορμής των καθηκόντων μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης, χωρίς να προτίθεται σε καμία των περιπτώσεων να προβεί σε υποδείξεις, αλλά κατανοώντας την δυσάρεστη θέση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί συμπολίτες μας τόσο από την γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη αυτή δύσκολη κατάσταση αλλά και από τα επιβληθέντα πρόστιμα και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες μ’ αυξημένες υποχρεώσεις,

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ

έκκληση προς τον αρμόδιο προϊστάμενο του τμήματος που βεβαίωσε τα πρόστιμα, καθώς και σε κάθε άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο να προβεί στα πλαίσια της διακριτικής εκ του νόμου ευχέρειας που διαθέτει στην ανάκληση, άλλως ακύρωση των επιβληθέντων προστίμων.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι συμπολίτες μας έχουν πλέον την γνώση και θα είναι πιο προσεκτικοί, οι δε διαταραχθείσες σχέσεις θα θεραπευτούν και θα οικοδομηθούν πάνω στην οφειλόμενη αμοιβαία εμπιστοσύνη που απαιτείται για την μικρή κοινωνία μας, της οποίας όλοι είμαστε μέλη.

Μ’ ειλικρινή εκτίμηση και σεβασμό προς άπαντες,

Τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Σάββας Σαββαόγλου

Ιωάννης Λυκούδης

Χρυσόστομος Γασπαράτος

Ελευθέριος Κρητικός

Γεράσιμος Γαβριελάτος