Ιακ.Νιφοράτος (Εμπορικός Σύλλογος "Η Κράνη"): "Αψυχολόγητα τερτίπια της κυβέρνησης χωρίς σχεδιασμό, τα κλειστά τοπικά καταστήματα"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 09:57

Ιακ.Νιφοράτος (Εμπορικός Σύλλογος "Η Κράνη"): "Αψυχολόγητα τερτίπια της κυβέρνησης χωρίς σχεδιασμό, τα κλειστά τοπικά καταστήματα"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου “Η Κράνη” Ιάκωβος Νιφοράτος.

Η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός του εμπορικού κόσμου από το ξαφνικό κλείσιμο των καταστημάτων μέχρι τις 11 του μήνα αποτυπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης

Συνοπτικά:

Για το ξαφνικό κλείσιμο έως τις 11 Ιανουαρίου,ο κ. Νιφοράτος δήλωσε ότι ο εμπορικός κόσμος βιώνει συνεχώς μία κατάσταση αιφνιδιασμού,τα πάντα είναι ρευστά,τίποτα δεν μπορεί να προγραμματιστεί,με αποτέλεσμα να επικρατεί ανασφάλεια ως προς το τι μέλλει γενέσθαι για την αγορά.

Όσον αφορά το αύριο της τοπικής αγοράς,ανέφερε ότι η κάθε αγορά έχει τις τοπικές ιδιαιτερότητες της, όμως δεν διαφέρει από το σύνολο.

Η Κεφαλονιά έχει ένα πλεονέκτημα γιατί έχει τον τουρισμό,όμως αυτό δεν είναι πανάκεια γιατί μία αγορά πρέπει να δουλεύει αυτόνομα και τους 12 μήνες του χρόνου και όχι μόνο εποχιακά.

Το περισσότερο χρονικό διάστημα βασίζεται στο καταναλωτικό κοινό της Κεφαλονιάς .

Οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες,οι στόχοι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτή την περίοδο πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη του ο καταναλωτής στην τοπική αγορά.

Η αλληλεγγύη αυτή είναι ότι απέμεινε για το μέλλον της αγοράς της Κεφαλονιάς.

Με τα αψυχολόγητα τερτίπια της κυβέρνησης που δεν έχουν σχεδιασμό,τα κλειστά τοπικά καταστήματα, βέβαια δεν έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Με το λανθασμένο click away κατάφεραν όμως να κάνουν έναν υποτυπώδη τζίρο.”Ευελπιστούσαμε ότι θα ακολουθούσε το click in Shop' είπε χαρακτηριστικά “και αντ΄ αυτού ήρθε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα μαγαζιά έως τις 11 Ιανουαρίου. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η κατάσταση είναι στο κενό και οι ανακοινώσεις που γίνονται για το τι θα γίνει μετά τις 11 του μήνα δεν έχουν σταθερό σχήμα.

Αν αποδίδεται η διασπορά του Covid-19 στο λιανεμπόριο λόγω της κινητικότητας ,υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από τον προηγούμενο Μάρτιο-Απρίλιο και μετά το άνοιγμα της αγοράς και αποδεικνύεται ότι δεν συνέβαλε στην διασπορά του ιού.

Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου λειτουργούν πάρα πολύ υπεύθυνα τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες.

Δεν υπήρχαν κρούσματα απο το λιανεμπόριο και παρόλα αυτά καταδικάσθηκε σε έναν πνιγμό ενώ δεν ευθύνεται.

Για την εστίαση είχαν αποδείξεις ότι υπήρχαν παρεκτροπές,για το εμπόριο όμως δεν έχει μιλήσει κανείς. Την πιο αυστηροποιημένη κατάσταση την δέχεται το λιανεμπόριο χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση.

Αυτό που ζητάμε είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με click in Shop ,έστω και με αλλαγές στο ωράριο, με όλους του κανόνες προστασίας.

Ως σύλλογος ,ανήκουμε στην ομοσπονδία νοτιοδυτικής Ελλάδος Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και από τον Μάρτιο έχουμε εντοπίσει ότι λείπουν οι προτάσεις απο τα συλλογικά όργανα.

Το να καταθέτει κατά μόνας η κάθε συνομοσπονδία τη δική της πρόταση ενισχύει απλώς την πολυφωνία ,μπορεί οι προτάσεις τους να είναι στην σωστή κατεύθυνση,όμως πρότεινα ως μέλος οι συνδικαλιστικές πρωτοβάθμιες οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν όλους τους κλάδους του εμπορίου ,από εμάς έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπούν εμάς,να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν για τον κοινό σκοπό.

Να γίνει ένας σχεδιασμός με προτάσεις οι οποίες θα είναι κοστολογημένες,εφικτές ,εξελίξιμες σε βάθος χρόνου και να τις καταθέσουν στα αρμόδια υπουργεία.

Έχουν τις επιστημονικές ομάδες και είναι εφικτό να γίνουν όλα αυτά.

Στον πόλεμο υπάρχει το προσκλητήριο και όποιος δεν πάει είναι υπόλογος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση,για να μην δουλεύει μόνη της και να δίνει λύσεις κατ' εκτίμηση δική της,αλλά να δίνει λύσεις βάσει των προτάσεων μας.

Και από κει και πέρα θα δούμε ποιός έχει τις ευθύνες.

Πάγιο αίτημα μας και έχει πάει ήδη στην κυβέρνηση το ψήφισμα μας,είναι να ανοίξουν οι αγορές με χαμηλό δείκτη κρουσμάτων”

Για το ηλεκτρονικό εμπόριο ο κ.Νιφοράτος είπε τα εξής: “Γίνεται πολύς λόγος για τα e shop. Ο λόγος που η κυβέρνηση ξαφνικά ανακάλυψε ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να φτιάξουν e shop είναι λανθασμένος κατά την προσωπική μου άποψη.

Το να μετατρέψεις μιά αγορά σε ηλεκτρονική προϋποθέτει μια σχετική προετοιμασία ,να αναλυθεί ο ρόλος και ο τρόπος του ηλεκτρονικού εμπορίου,έτσι ώστε ο εκάστοτε επιχειρηματίας να γνωρίζει τα αρνητικά και τα θετικά.

Δεν είναι εφικτό να πούμε όλοι ότι φτιάχνουμε e shop ,αυτό είναι ανεύθυνο.

Πρώτα προετοιμάζεις και ενημερώνεις τους επιχειρηματίες.

Μπαίνοντας σ αυτή την διαδικασία είναι σαν να δημιουργείς μία νέα επιχείρηση ,είναι επαρκή τα κεφάλαια τα οποία θα δώσει το κράτος μέσω του ΕΣΠΑ για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί ένα e shop κατάστημα; Ποιά από τα προϊόντα μπορεί να υποστηριχθούν από ένα e shop;

Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. Τα 5000 ευρώ δε, που ανακοινώθηκαν από το ΕΣΠΑ ,είναι πάρα πολύ λίγα.

Εάν ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις,ως σύλλογος θα κάναμε μία ημερίδα με εμπειρογνώμονες για να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες σχετικά.

Ένας καταστηματάρχης της Κεφαλονιάς δεν είναι εύκολο να φτιάξει ηλεκτρονικό κατάστημα και να ανταγωνιστεί κάποιους άλλους πανελλαδικά.

Εκτός αυτού δεν πρέπει να χαθούν τα φυσικά καταστήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει το φυσικό εμπόριο ,γιατί το φυσικό εμπόριο είναι πολιτισμός,είναι ζωή.”

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/niforatos-1039-lockdown-2}

.

 




00 inkefalonia general ad 300X250