MyData: Παράταση 3 μηνών για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 12:52

MyData: Παράταση 3 μηνών για τα ηλεκτρονικά βιβλία

INTIME

Παρατείνεται η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων μέσα από την πλατφόρμα myData, που θα ξεκινούσε από αύριο 1η Ιανουαρίου

Παρατείνεται για τουλάχιστον τρεις μήνες, το μέτρο για την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και στοιχείων, με την χρήση της πλατφόρμα MyData, που ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ από αύριο 1η Ιανουαρίου του 2021.

H παράταση γίνεται με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Κατά συνέπεια η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται για την 1η Απριλίου του 2021.

Πάταξη φοροδιαφυγής 

Στο μέτρο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επενδύσει σημαντικά, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ειδικά στο κομμάτι που αποτελεί και την μεγάλη φορολογική μάστιγα, αυτή των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα είχε γίνει σημαντική δουλειά και προεργασία, τουλάχιστον από τις φορολογικές αρχές.

Δύο όμως είναι οι παράγοντες που άλλαξαν τα δεδομένα και έκαναν το υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει άλλη τακτική δίνοντας παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Το ένα έχει να κάνει με την πανδημία και την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του έργου, που θα συνοδεύσει το εγχείρημα, τόσο από την πλευρά της Πολιτεία, όσο και των φορολογουμένων

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από φορείς και λογιστές να δοθεί μία γενναία παράταση. Μάλιστα κάποιοι ζητούν, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, το μέτρο να είναι προαιρετικό για όλο το 2021 και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Κίνητρα στους φορολογούμενους

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα προς τους φορολογούμενους, ώστε να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα myData, κάνοντας δελεαστικό το μέτρο στα μάτια των φορολογουμένων. Μάλιστα για ένα διάστημα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν κάποιες πηγές, το μέτρο ίσως και να είναι προαιρετικό και η μετάβαση προς την υποχρέωση για όλους να είναι πιο ομαλή.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως εκτιμούν ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά από το myData.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι:

  • Συντριπτικό χτύπημα στα κυκλώματα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
  • Περιορισμός της φοροδιαφυγής, αφού το κρατικός μηχανισμός θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις τάσεις στην αγορά και στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
  • Θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα και real time για το ποιες επιχειρήσεις και κλάδοι πλήττονται και έτσι η παρέμβαση του κράτους να είναι και πιο άμεση και πιο αποτελεσματική.

imerisia.gr