Ποινές χωρίς αποδείξεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:51

Ποινές χωρίς αποδείξεις

Ένα σύστημα «πολλών ταχυτήτων» για την συλλογή των αποδείξεων προσανατολίζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, θεσπίζοντας, ωστόσο, μόνο έναν συντελεστή ποινής για όσους δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, που θα είναι πιθανότατα το 22%. Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά.



Το μέτρο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.

Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου το νέο σύστημα θα είναι απλοποιημένο και δεν θα υπάρχουν κλιμακωτές ποινές.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, και άλλων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.

Εκτός στόχων τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις έως 31 Δεκεμβρίου (έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου) ήταν 1,053 δισ. ευρώ και έναντι στόχου εσόδων 1,250 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί στις εφορίες περίπου 100.000 πινακίδες.

real.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250