Ανεμογεννήτριες: Διορία μέχρι αύριο για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών έδωσε ο Εισαγγελέας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 18:41

Ανεμογεννήτριες: Διορία μέχρι αύριο για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών έδωσε ο Εισαγγελέας

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σήμερα η αντιπροσωπεία του Δήμου Σάμης και η Πρόεδρος των Πουλάτων για τις νέες ανεμογεννήτριες.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας βρέθηκε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γεράσιμο Μονιά – Νέττη, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του χθεσινού έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου. Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Καλλιβωκάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Αμούργης, Γιώργος Καβαλλιεράτος και Σπύρος Σπαθής, καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σάμης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας Γεράσιμος Σπαθής. Μαζί τους ήταν ασφαλώς και η Πρόεδρος της Κοινότητάς μας Γεωργία Φλαμιάτου καθώς, όπως οι πάντες αντιλαμβάνονται, τα Πουλάτα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την ύπαρξη του αιολικού πάρκου βορείως του οικιστικού ιστού.

Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον κ. Εισαγγελέα υπόμνημα με το οποίο επισημαίνεται ο κίνδυνος ζωής που διατρέχουν οι κάτοικοι των Πουλάτων και του Καραβομύλου από την εκφόρτωση και τοποθέτηση των νέων ανεμογεννητριών που αφίχθησαν εχθές το πρωί στο λιμάνι της Σάμης. Στο υπόμνημα ζητείται η αναστολή όλων των εργασιών διάνοιξης δρόμων προς το αιολικό πάρκο της Ευμορφίας και τοποθέτησης των ανεμογεννητριών σε αυτό, μέχρι να διασφαλιστεί ότι έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα που θα προστατέψουν τα δύο χωριά αλλά και την ευρύτερη περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του ο κ. Εισαγγελέας ανέφερε ότι θα μελετήσει την υπόθεση στο πλαίσιο πάντα του νόμου και των αρμοδιοτήτων του, καθώς και των προγενέστερων αποφάσεων της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το έργο, ενώ έδωσε διορία μέχρι αύριο για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, καθώς και της πραγματογνωμοσύνης του αρμόδιου μηχανικού του Δήμου.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Σάμης συνεχίζεται μέχρι και αυτήν την ώρα η κινητοποίηση με την περιφρούρηση του χώρου ώστε να μην επιτραπεί η εκφόρτωση των ανεμογεννητριών, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του εισαγγελέα.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση, ότι όπως έχουν πολλάκις αναφέρει τόσο η Πρόεδρός μας όσο και το σύνολο των κατοίκων των Πουλάτων, ο κίνδυνος που καθημερινά ελλοχεύει για το χωριό μας είναι μεγάλος. Τα ρέματα που ξεκινούν από την Ευμορφία και διατρέχουν τα Πουλάτα είναι πραγματικά γεμάτα από μπάζα και φερτά υλικά που στην επόμενη μεγάλη καταιγίδα θα παρασύρουν ότι βρουν στο διάβα τους. Για αυτό και πέρα από την όποια εισαγγελική απόφαση αλλά και την κατάληξη των κινητοποιήσεων, απαιτείται ο άμεσος καθαρισμός όλων των ρεμάτων και χειμάρρων της περιοχής από τα αρμόδια συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου. Ακολούθως θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μέλετη και προφανώς κατασκευή λεκανών απορροής που θα συγκρατούν τον όγκο των υλικών, ώστε να μην καταλήγουν στο χωριό μας απειλώντας ζωές και περιουσίες. Φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονούμε και το πάγιο αίτημα των Πουλάτων για τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιούνται από το αιολικό πάρκο που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250