Χωρίς πληροφοριακή πινακίδα του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης το σπήλαιο Αγγαλάκι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 09:15

Χωρίς πληροφοριακή πινακίδα του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης το σπήλαιο Αγγαλάκι

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της 22ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κατά την οποία αποφασίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς – Ιθάκης σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Δήμου μας. Είχε προηγηθεί το σχετικό αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου που αποτελεί τον διαχειριστή του Γεωπάρκου.

Σύμφωνα με την UNESCO, ως γεωπάρκο ορίζεται μια περιοχή ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται. Πρέπει επίσης να έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και επαρκή επιφάνεια που να επιτρέπει μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό θέσεων γεωλογικού ενδιαφέροντος, γεώτοπους όπως αποκαλούνται, με κριτήρια την επιστημονική σημασία, τη σπανιότητα, την αισθητική έλξη και την εκπαιδευτική τους αξία, να είναι αντιπροσωπευτικοί της γεωλογικής κληρονομιάς του γεωπάρκου, αλλά και να παρουσιάζουν αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση πινακίδων στις παρακάτω θέσεις:

  • Σπήλαιο Μελισσάνης
  • Λίμνη Καραβόμυλου
  • Σπήλαιο Δρογκαράτης
  • Σπήλαιο Ζερβάτης
  • Περιοχή Μύρτου
  • Εθνικός Δρυμός Αίνου Θέση Ιππουριτών
  • Εθνικός Δρυμός Αίνου Θέση Θέας

Πρόκειται για Μεταλλικές Πληροφοριακές Πινακίδες Ερμηνείας του Γεωπάρκου με κατακόρυφη διάταξη και διαστάσεις υπέργειας κατασκευής 2,00 μ. (ύψος) x 0,85μ. – 1,00μ. (πλάτος) με Πληροφοριακή Πινακίδα Εμβαδού 1,00 μ. – 1,20 μ.

Αυτό που ωστόσο μας έκανε εντύπωση και οφείλουμε να καταγράψουμε, είναι η απουσία σήμανσης στο σπήλαιο Αγγαλάκι που μπορεί να μην είναι ακόμη αξιοποιημένο, ωστόσο αποτελεί σημαντικό γεώτοπο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της σπηλαιολογικής επιστημονικής κοινότητας, αλλά και όσων αγαπούν τα extreme sports. Και αν κάποιος ισχυρισθεί ότι αποφασίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων μόνο στα επισκέψιμα σπήλαια του Δήμου μας, απλώς υπενθυμίζουμε ότι η Ζερβάτη δεν συγκαταλέγεται σε αυτά.

Φυσικά για τα Πουλάτα, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η τοποθέτηση μιας πληροφοριακής πινακίδας, όση συμβολική αξία και αν αυτή έχει, αλλά η αξιοποίηση ενός σπάνιας ομορφιάς μνημείου της φύσης που σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα σπήλαια σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε το τουριστικό μας προϊόν και θα προσέδιδε τεράστια προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο χωριό μας και τον Δήμο Σάμης, αλλά και σε ολόκληρη την Κεφαλλονιά εν γένει.

Πηγή: poulatakefalonias.gr