Επιμελητήριο : Συνεδρίαση σε κλίμα συναίνεσης για σημαντικά θέματα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 15:13

Επιμελητήριο : Συνεδρίαση σε κλίμα συναίνεσης για σημαντικά θέματα

Του Χρήστου Λαμπράκη Συνεδρίαση είχε χθες, Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης με ομόφωνη ψήφιση όλων των θεμάτων που τέθηκαν. Ανοιχτά και τις Κυριακές Αρχικά ο κ. Σωτήρης Βλάχος από την παράταξη του κ. Σπαθή έθεσε προς συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα του αυτόφωρου στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μικρών Σούπερ Μάρκετ που μένουν ανοιχτά και την Κυριακή, ζητώντας παράλληλα και προσωπικά από τον Πρόεδρο κ. Μιχαλάτο να πάρει θέση.

Απαντώντας ο κ. Μιχαλάτος δήλωσε ότι λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριοποίησης  δεν θα εκφράσει την άποψή του για να μην επηρεάσει τα μέλη του Συμβουλίου.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Λυκούδης ο οποίος ζήτησε το Συμβούλιο να λειτουργεί θεσμικά και όχι παραταξιακά.

Ο κ. Λυκούδης υποστήριξε ότι το 65% της οικονομίας του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό και ότι οι επαγγελματίες πρέπει να προστατευθούν, καταλήγοντας στην πρόταση του να ζητηθεί όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να μπορούν να μένουν ανοιχτές και τις Κυριακές.

Η πρόταση του κ. Λυκούδη ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τις επιχειρήσεις

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Βλάχος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα εμπόδια που επιφέρει στη χρηματοδότηση αλλά και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Βλάχος, καταλήγοντας στην εισήγηση του πρότεινε το Επιμελητήριο να πάρει θέση υπέρ των εξής σημείων :

  1. Πάγωμα χρεών προς τις τράπεζες, όσο διαρκεί η ύφεση
  2. Παράταση της πληρωμής των δανείων
  3. Αναστολή των κατασχέσεων
  4. Απουσία συσχέτισης των πιστωτικών ορίων με τις φορολογικές ενημερότητες

Τοποθετούμενος στα όσα είπε ο κ. Βλάχος, ο κ. Μιχαλάτος αφού συμφώνησε με τα λεγόμενα του αναφέρθηκε στη συνολική κρίση του τραπεζικού συστήματος , σημειώνοντας την αδυναμία χρηματοδότησης νέων –καινοτόμων ιδεών, αλλά και καυτηριάζοντας τη διαχρονική επιλογή των Κυβερνήσεων να αναζητούν  διαρκώς πόρους  από τους μικροεπιχειρηματίες.

Τέλος ο κ. Μιχαλάτος  σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος ότι μέρος των χρημάτων που θα πάρουν οι τράπεζες ως πρόσθετη στήριξη θα διοχετευθεί στην αγορά.

Η πρόταση του κ .Βλάχου ψηφίστηκε ομόφωνα

Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ

Το τρίτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση από τον κ. Βλάχο ήταν αυτό της αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων και ολόκληρες οικογένειες να μένουν χωρίς ασφάλιση.

Επί του θέματος προτάθηκε η άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν  τα χρέη, η κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, το πάγωμα χρεών και προσαυξήσεων και η δραστική μείωση των εισφορών , χωρίς να επηρεάζεται το συντάξιμο ποσό.

Η πρόταση του κ . Βλάχου ψηφίστηκε ομόφωνα

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μετά την αποχώρηση της εταιρείας «Στρίντζης».

Τοποθετούμενος επί του θέματος , ο κ. Μιχαλάτος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση στις τιμές των καυσίμων και μείωση μεταφοράς υλικών με αποτέλεσμα την αποχώρηση των πλοίων της οικογένειας Στρίντζη.

Επίσης  ο κ. Μιχαλάτος υποστήριξε ότι πρέπει  να υπάρξει συνεργασία της «Ionian Ferries» με τους τοπικούς φορείς για τον βέλτιστο καθορισμό των δρομολογίων, καθώς οι συχνές αλλαγές αποτελούν πρόβλημα.

Ο κ. Μιχαλάτος στάθηκε επίσης στη διατήρηση των τιμών στα ίδια επίπεδα αλλά και στη βελτίωση του στόλου προς εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Λυκούδης ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις, και όχι φωνές λαϊκισμού στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Ο κ. Λυκούδης καταλήγοντας πρότεινε την  επιδότηση των καυσίμων κατά τους χειμερινούς μήνες από το κράτος με φορολογικές ελαφρύνσεις , την ένταξη στις άγονες γραμμές του τμήματος του Δρομολογίου που καταλήγει στην Ιθάκη και τέλος την ύπαρξη κινήτρων για τέσσερις μήνες ακινησίας των πλοίων, αντί ενός που είναι σήμερα.

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά από την αφαίρεση του τρίτου σκέλους.

Συνδρομή για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου

Τέλος το Επιμελητήριο αποφάσισε ομόφωνα να προσφερθεί ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου από τους επαγγελματίες των ανάλογων κλάδων.

DSC 0604

DSC 0606

DSC 0607

DSC 0609

DSC 0611




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250