Ο Κώστας Πρέντζας για τις γαλάζιες σημαίες, τους ναυαγοσώστες και τις πολυσύχναστες παραλίες

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 10:40

Ο Κώστας Πρέντζας για τις γαλάζιες σημαίες, τους ναυαγοσώστες και τις πολυσύχναστες παραλίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που παραχώρησε ο κος Κώστας Πρέντζας στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις γαλάζιες σημαίες και τον όρο πολυσύχναστη παραλία.

Ο κος Πρέντζας θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει πως οι γαλάζιες σημαίες που δόθηκαν φέτος, αφορούν το προηγούμενο έτος (με τις παροχές προς τους λουόμενους, αν η παραλία έχει ναυαγοσώστη κλπ), επισημαίνοντας πως μια παραλία ακόμα και αν έχει τα πιο καθαρά νερά δεν μπορεί να πάρει γαλάζια σημαία αν δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

«Το σύμβολο της σημαίας είναι παγκόσμιο. Ένας τουρίστας κοιτάει αν κάποια παραλία έχει γαλάζια σημαία και την προτιμάει, καθώς βλέποντάς τη καταλαβαίνει ότι η συγκεκριμένη παραλία έχει τουλάχιστον ναυαγοσώστη» ανέφερε ο καλεσμένος και υπογράμμισε ότι και οι παραλίες που χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να έχουν ναυαγοσώστη. Εξήγησε επίσης ότι σε αυτές που δεν είναι πολυσύχναστες αρκεί ένα υπεύθυνο άτομο σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο επεισόδιο.

Όπως ανέφερε ο κος Πρέντζας ήδη οι δήμοι Αργοστολίου και Ληξουρίου έχουν βγάλει προκηρύξεις για ναυαγοσώστες και πρόσθεσε πως για ένα δήμο είναι ασύμφορο το κόστος του να έχει ναυαγοσώστες στις παραλίες λόγω του εξοπλισμού που πρέπει να έχει (σκάφος κ.α.).

Άλλο ένα θέμα που σχολίασε ο καλεσμένος ήταν το τι ακριβώς σημαίνει φέτος πολυσύχναστη παραλία και εξήγησε: «Λόγω κορωνοϊού θα ισχύουν αποστάσεις στις παραλίες. Θα είναι 40 άτομα αν στρέμμα. Σε μια παραλία 4 στρεμμάτων θα επιτρέπονται 160 άτομα. Άρα με 160 άτομα δεν είναι πολυσύχναστη» επισήμανε, αναφέροντας ότι τα δεδομένα φέτος αλλάζουν και θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα.

Ξεχωριστό θέμα στην συζήτηση αποτέλεσε η παραλία του Μύρτου. Όπως είναι ο καλεσμένος, ο Μύρτος εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γαλάζια σημαία και αυτό λόγω ναυαγοσώστη. «Ο Μύρτος θα έπρεπε να έχει κόκκινη σημαία. Δηλαδή να μην επιτρέπεται η κολύμβηση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη παραλία θεωρείται πολυσύχναστη και είναι παράνομο να μην έχει ναυαγοσώστη.

Κλείνοντας, ο κος Πρέντζας υπογράμμισε ότι είναι πολύ καλός αριθμός οι 15 σημαίες και πως του χρόνου αν οργανωθούμε λίγο καλύτερα, μπορούν να γίνουν 20.




00 inkefalonia general ad 300X250