90 χρόνια από την καθέλκυση του βρετανικού υποβρυχίου "Περσέας" το οποίο βρίσκεται βυθισμένο ανοικτά της Κεφαλονιάς (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 21:20

90 χρόνια από την καθέλκυση του βρετανικού υποβρυχίου "Περσέας" το οποίο βρίσκεται βυθισμένο ανοικτά της Κεφαλονιάς (video)

 

90 χρόνια από την καθέλκυση του βρετανικού υποβρυχίου "Περσέας" το οποίο βρίσκεται βυθισμένο ανοικτά της Κεφαλονιάς – Πληροφορίες και βίντεο από το ναυάγιο

Στις 6 Δεκεμβρίου 1941 το υποβρύχιο του βρετανικού ναυτικού «Περσέας» (Royal Navy submarine "HMS Perseus") βυθίστηκε ανοικτά του νοτιοανατολικού άκρου της Κεφαλονιάς, από πρόσκρουση σε θαλάσσια νάρκη κατά τη διάρκεια περιπολίας στην επιφάνεια. Τον Δεκέμβριο του 1997 εντοπίστηκε από ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Κώστα Θωκταρίδη.

Το υποβρύχιο αναπαύεται στον βυθό του Ιονίου σε μέγιστο βάθος 52 μέτρων, σε όρθια θέση σχεδόν άθικτο, με σχεδόν όλο το πλήρωμα του ακόμη σε αυτό, σιωπηλό, αποτελώντας ένα απόκοσμο θέαμα αλλά και μια χρονοκάψουλα της ταραχώδους περιόδου του μεγαλύτερου πολέμου που αντίκρισε η ανθρωπότητα. Είναι μια υπενθύμιση για τα πάθη και την αγωνία που υποφέρουν όλοι οι λαοί σε καιρό πολέμου, αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση (μόνο ένας επέζησε από σύνολο 61 ναυτικών), αλληλεγγύη και αυτοθυσία (πλήθος ντόπιων απέκρυψαν και φυγάδευσαν τον επιζήσαντα για 18 ολόκληρους μήνες, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους).

1. Υποβρύχιο HMS Perseus Κεφαλονιά φωτο Τ.Μπεριάτος 2019

Υποβρύχιο HMS Perseus Κεφαλονιά (φωτο Τ.Μπεριάτος 2017)

2. Υποβρύχιο HMS Perseus Κεφαλονιά φωτο Τ.Μπεριάτος 2017

Υποβρύχιο HMS Perseus Κεφαλονιά (φωτο Τ.Μπεριάτος 2019)

Μετά από 22 χρόνια από τον εντοπισμό του, 78 χρόνια από τη βύθιση και 90 χρόνια από την καθέλκυση του, μια επίσκεψη σε αυτό μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, όχι μόνο από την θάλασσα και τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης, αλλά και από τον ίδιο τον άνθρωπο. Μας υπενθυμίζει όμως και την επικράτηση της ζωής που πάντα επιστρέφει καθώς το ναυάγιο - υγρός τάφος για τον άνθρωπο, είναι σήμερα ένας τεχνητός ύφαλος - λίκνο της θαλάσσιας ζωής.

Είναι ένα μνημείο από το παρελθόν και ένα δίδαγμα για το μέλλον..

Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS, PSS Technical Diver

 

Ακολουθούν φωτογραφίες, βίντεο από επισκέψεις στο ναυάγιο καθώς και αρχειακό υλικό.

Αποστολή Blue Manta Diving & Aquanautic Club (Σκάλα, Κεφαλονιά) – Τηλέμαχος Μπεριάτος

https://www.youtube.com/watch?v=cfM08GHo_Qg&feature=youtu.be

Κοινή αποστολή Pirate Divers Club (Λάσση, Κεφαλονιά) & Blue Manta Diving & Aquanautic Club (Σκάλα, Κεφαλονιά)
https://www.youtube.com/watch?v=eYeBz7JML8k – Γιώργος Σακελλαρίου

Βίντεο από την καθέλκυση του «Περσέα» το 1929 (αρχειακό υλικό)
https://www.youtube.com/watch?v=9M1GjrzPyBU

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ