Το Επιμελητήριο ενημερώνει...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 18:33

Το Επιμελητήριο ενημερώνει...

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης Κ1 – 941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β'/3-5-2012) σχετικά με τον καθορισμό τρόπου, διαδικασίας και προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο γενικό εμπορικό μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), υποχρέωση αυτοαπογραφής έχουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα σε συγκεκριμένες προθεσμίες ως εξής:

• Οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε), των οποίων η σύσταση έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 04.04.2011, πρέπει να απογραφούν από 02.07.2012 έως και 30.09.2012.
• Οι Ομόρρυθμες Εταιρείες και οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, των οποίων η σύσταση έχει γίνει ΠΡΙΝ τις 04.04.2011, πρέπει να απογραφούν από 23.07.2012 έως και 11.10.2012.
• Οι δυνητικά υπόχρεοι αυτοαπογραφής μπορούν να απογραφούν από 01.11.2012 έως και 31.12.2012. Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ανήκουν τα Φυσικά Πρόσωπα (Ατομικές Επιχειρήσεις) που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κυρίας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στηνχώρα.
Με την απόφαση Κ1-1184 /12-06-12* παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την διαδικασία αυτοαπογραφής


*ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Κ1-1184/12-06-12

Παρ. 2 άρθ. 1: Η διαδικασία της αυτοαπογραφής υλοποιείται ως εξής:
α) Ο υπόχρεος υποβάλλει αίτηση-δήλωση είτε δια μέσω του διαδικτυακού τόπου το του Γ.Ε.ΜΗ (www.businessportal.gr ) είτε δια μέσω του διαδικτυακού τόπου της βάσης δεδομένωντου Γ.Ε.ΜΗ. (www.businessregistry.gr ).
β) Την σχετική δήλωση θα την υποβάλλουν τα πρόσωπα που έχουν για την εταιρεία την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο Taxis, που διαθέτουν δηλαδή τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis για λογαριασμό της εταιρείας. Η ευθύνη ωστόσο για την υποβολή της σχετικής δήλωσης βαρύνει τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι και πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πληροφορήσουν το πρόσωπο το
οποίο θα υποβάλλει την δήλωση για τα στοιχεία της εταιρείας (πχ για τον ΑΦΜ του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας). Οι υπόχρεοι αυτοαπογραφής δεν είναι υποχρεωμένοι πριν την έναρξη της διαδικασίας να αναζητήσουν τον Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. που τυχόντους έχει αποδοθεί παλαιότερα από εσωτερικές διαδικασίες των Υπηρεσιών, αν και γιαδιευκόλυνσή τους, μπορούν να πληροφορηθούν τον ΑρΓ.Ε.ΜΗ. τους από την ιστοσελίδα τηςβάσης δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ. (www.businessregistry.gr), εισάγοντας τον Α.Φ.Μ. τους στη
σελίδα ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, χωρίς να χρειάζονται κωδικό χρήστη και συνθηματικό εισόδου. Ωστόσο,ο ΑρΓ.Ε.ΜΗ. δεν είναι στοιχείο-κλειδί για τη διαδικασία αυτοαπογραφής επομένως είτε τους έχειαποδοθεί είτε όχι, θα ακολουθήσουν κανονικά την διαδικασία αυτοαπογραφής, εισάγοντας τα
σχετικά στοιχεία. Στο τέλος της διαδικασίας εκδίδεται βεβαίωση για το συγκεκριμένο υπόχρεοστην οποία αναγράφονται ο οριστικός αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. και η καθ' ύλη και κατά τόπο αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου του Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.
γ) Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ακόλουθη:
γα) Ο υποβάλλων την αίτηση (εφεξής χρήστης) μπαίνει στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ.,επιλέγει το εικονίδιο «αυτοαπογραφή εταιρειών» και στην οθόνη που ακολουθεί πληκτρολογεί τους σχετικούς κωδικούς TAXIS.
γβ) Το πληροφοριακό σύστημα τον αναγνωρίζει και τον ανακατευθύνει στις σχετικές φόρμες, ανάλογα με την νομική μορφή του απογραφόμενου νομικού προσώπου. Εκεί
προσώπου. Εκεί ορισμένα από τα πεδία θα είναι προσυμπληρωμένα. Ο χρήστης τα ελέγχει, διορθώνει τυχόν ανακριβή και συμπληρώνει όσα από αυτά είναι κενά. Σε ορισμένα από τα πεδία,όπως πχ την επωνυμία της εταιρείας, ο χρήστης δεν θα έχει δικαίωμα παρεμβολής. Εάν ωστόσο πεδίο από τα μη επιδεχόμενα διόρθωσης πάσχει, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει το πρόβλημα στην Υπηρεσία και κατόπιν να προχωρεί κανονικά στην υπόλοιπη διαδικασία της αυτοαπογραφής.
γγ) Ο χρήστης οφείλει επίσης να αναρτήσει τα έγγραφα που απαιτούνται κατά περίπτωση(βλ. παρακάτω ενότητα «Παραρτήματα» της παρούσας εγκυκλίου). Για παράδειγμα, για τιςανώνυμες εταιρίες απαιτείται το ισχύον καταστατικό, όπως αυτό είναι καταχωρισμένο στο οικείο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών. Τα σχετικά έγγραφα θα πρέπει να αναρτώνται σε μορφή κειμένου (.doc, χωρίς εικόνες), και όχι ως σκαναρισμένα αντίγραφα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή pdf, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι οποίες θα πρέπει να αναρτώνται ως Pdf., όπως αυτές αναφέρονται κατωτέρω, προκειμένου να προκύπτει ο εκδότης του
εγγράφου ή ο επικυρώσας αυτό ως ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση ανάρτησης .doc, το αναρτώμενο έγγραφο δεν θα φέρει τις υπογραφές ως ακριβές αντίγραφο, ωστόσο δηλώνεται από τον υπόχρεο ότι είναι αληθές, ακριβές και όμοιο με το τηρούμενο από την αρμόδια Αρχή. Ο τελικός έλεγχος (αντιπαραβολή) θα γίνει από την αρμόδια για τον υπόχρεο υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., μόλις παραληφθούν τα σχετικά έγγραφα, επικυρωμένα από την αρμόδια μέχρι τότε για τον υπόχρεο Αρχή. Η κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία ΓΕΜΗ θα είναι επίσης αρμόδια για τυχόν έλεγχο και διόρθωση των πεδίων εκείνων που ο χρήστης δεν έχει δικαίωμα να μεταβάλει (βλ. αμέσως
προηγούμενο βήμα γβ). Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να αναρτηθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, τότε ο υπόχρεος, εκτός από τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των εγγράφων που αποστέλλει με συστημένη επιστολή ή προσκομίζει στην αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. εντός πέντε (5) μηνών, προκειμένου να γίνει ο τελικός έλεγχος και να αρχειοθετηθούν στο Φάκελο, συνυποβάλλει επίσης και τα ηλεκτρονικά αντίγραφα αυτών. Προσοχή: Η προθεσμία των 5 μηνών άρχεται από την έναρξη ισχύος της Κ1-941οικ./2012, και άρα από τις 2-7-2012, και όχι από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της
αυτοαπογραφής του εκάστοτε υποχρέου. Σημειώνεται επίσης ότι εάν πριν την πάροδο τηςπροθεσμίας των 5 μηνών ο υπόχρεος ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης ήθελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων της εταιρείας του, απαιτείται η άμεση προσκόμιση στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφωντων εγγράφων.
γδ) Επισημαίνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση που η ανάρτηση των ψηφιακών
αντιγράφων στο σύστημα αυτοαπογραφής ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση για αποστολή ή προσκόμιση των πρωτότυπων εγγράφων ήεπικυρωμένων αντιγράφων αυτών στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. μέσασε πέντε (5) μήνες (είτε με συστημένη επιστολή είτε από τον υπόχρεο). Προσοχή: Και εδώ, η προθεσμία των 5 μηνών άρχεται από την έναρξη ισχύος της Κ1-941 οικ./2012, και άρα από τις 2-7-2012, και όχι από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυτοαπογραφής τουεκάστοτε υποχρέου. Και σ' αυτή την περίπτωση εάν πριν την πάροδο της ως άνωπροθεσμίας των 5 μηνών, ο υπόχρεος ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης ή
θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων της εταιρείας του, απαιτείται η άμεση προσκόμιση στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφωντων εγγράφων (βλ. και προηγούμενο βήμα γγ)
γε) Στο τέλος της διαδικασίας «ηλεκτρονικής» αυτοαπογραφής, το σύστημα θα εκδίδειεκτυπώσιμη βεβαίωση η οποία θα περιλαμβάνει τον ΑρΓ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου και τηναρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.
Παρ. 3 άρθ. 1: Εναλλακτική διαδικασία απογραφής
α) Εναλλακτικά, και εάν ο υπόχρεος για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά με την ως άνω διαδικασία την αίτηση-δήλωση αυτοαπογραφής, οφείλει να την υποβάλει στα γραφεία της καθ' ύλη και κατά τόπο αρμόδιας για την τήρηση του Μητρώου τους Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ.. Στην περίπτωση αυτή, τα έγγραφα που συνυποβάλλονται πρέπει να προσκομίζονται τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και σε πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα.
Επισημαίνουμε εδώ ότι οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. λειτουργούν στα κατά τόπους
Εμποροβιομηχανικά, Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας, και όχι σε άλλα επιμελητήρια όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κτλ.
β) Ως Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. κάθε επιχείρησης ορίζεται για όσες εταιρείες είναι υπόχρεες εγγραφής σε Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.του Επιμελητηρίου το οποίο είναι κατά τόπον και καθ' ύλην αρμόδιο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση βάσει της Υπουργικής Απόφασης Κ1-2534/14-12-2006 (ΦΕΚ 1853 Β').
Για τις εταιρείες που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., χωρίς να έχουν υποχρέωση εγγραφής σε Επιμελητήρια (π.χ. φαρμακεία), η αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. καθορίζεται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης Κ1-2534/14-12-2006, την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει στο www.businessportal.gr....
γ) Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση
αυτοαπογραφής, θα καταβάλει τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ. ύψους 10 ευρώ για κάθε καταχώριση πράξης που προβλέπεται στο Παράρτημα της Κ1-941οικ/2012 όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα και συγκεκριμένα :
γα) για α.ε. και ε.π.ε.: το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωριστεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή, καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου της εταιρείας από τα οποία προκύπτουν τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν κατά την αυτοαπογραφή όπως αυτά (τα πρακτικά)έχουν καταχωρισθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή (συνεπώς το τέλος αυτοαπογραφής
είναι πολλαπλάσιο των 10 ευρώ ανάλογα με τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων και τα σχετικά πρακτικά)
γβ) για ο.ε. και ε.ε.: το ισχύον καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή (άρα τέλοςκαταχώρισης μόνο 10 ευρώ) ή, εάν το καταστατικό δεν έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο, το αρχικό καταστατικό καθώς και οι τροποποιήσεις αυτού (οπότε το τέλος καταχώρισης ανέρχεται σε πολλαπλάσιο των 10 ευρώ ανάλογα με των αριθμό των τροποποιήσεων που θα καταχωριστούν).
γγ) για Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού (Ε.Ο.Ο.Σ.) με καταστατική έδρα στην Ελλάδα : η ισχύουσα σύμβαση σύστασης του Ομίλου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή (οπότε το τέλος καταχώρισης Ε.Ο.Ο.Σ. είναι μόνο 10 ευρώ)
γδ) για αστικό, αλληλοασφαλιστικό και πιστωτικό συνεταιρισμό: το ισχύον καταστατικό του Συνεταιρισμού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο κείμενο και έχει καταχωρισθεί και τηρείται από την αρμόδια αρχή, καθώς και τα πρακτικά συνεδριάσεων του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου του Συνεταιρισμού, από τα οποία προκύπτουν τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν κατά την αυτοαπογραφή όπως αυτά (τα πρακτικά) έχουν καταχωρισθεί και τηρούνται από την αρμόδια αρχή (συνεπώς το τέλος αυτοαπογραφής είναι πολλαπλάσιο των 10 ευρώ ανάλογα με τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων και τα σχετικά πρακτικά)...
Παρ. 4 άρθ. 1: Για υπόχρεους οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή σε
διαδικασία συνδιαλλαγής ή άλλης συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών
του, καθώς και όσων νομικών προσώπων έχει επέλθει η λύση και βρίσκονται αυτά σε
διαδικασία εκκαθάρισης, η διαδικασία αυτοαπογραφής υλοποιείται ως εξής:
α) Στις ανωτέρω περιπτώσεις υπόχρεων, η αίτηση-δήλωση αυτοαπογραφής θα γίνεται ηλεκτρονικά από τα πρόσωπα που έχουν για την εταιρεία την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο Taxis, που διαθέτουν δηλαδή τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis για λογαριασμό της εταιρείας, ή εναλλακτικά στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. β) Στα στοιχεία της αυτοαπογραφής των ειδικών αυτών περιπτώσεων περιλαμβάνονταικαι τα στοιχεία του δεύτερου εδαφίου της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ήτοι το ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, ο
αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ο τόπος και ο χρόνος γέννησης, η ιθαγένεια και η διεύθυνση κατοικίας των εκκαθαριστών, των αναγκαστικών διαχειριστών, τωνεπιτρόπων και των συνδίκων του υπόχρεου. Ωστόσο, για διευκόλυνση των χρηστών θα εισάγεται μόνο ο Α.Φ.Μ. των ανωτέρω προσώπων κατά την διαδικασία αυτοαπογραφής. Εάν ταατομικά στοιχεία των ανωτέρω προσώπων δεν προκύπτουν από τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα
θα πρέπει να υποβάλλονται ξεχωριστά στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας.
γ) Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα και να
προσκομιστούν στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. τόσο σε
ηλεκτρονική/ψηφιοποιημένη όσο και σε έντυπη μορφή και εκείνα τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι κατά ανωτέρω α) και β) καταστάσεις και στοιχεία. Στην περίπτωση που λόγωπαρατεταμένου τεχνικού προβλήματος του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. δεν καταστείδυνατόν να υποβληθούν τα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων, ο υπόχρεος αποστέλλει με συστημένη επιστολή ή προσκομίζει στην αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. εντός πέντε (5) μηνών,
προκειμένου να γίνει ο τελικός έλεγχος και να αρχειοθετηθούν στο Φάκελο.
Παρ. 5 άρθ. 1: Δυνατότητα αυτοαπογραφής λοιπών υποχρέων εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.
Οι δυνητικά υπόχρεοι αυτοαπογραφής της περ. 5 του άρθρου 1 της Κ1-941 οικ./2012μπορούν να απογραφούν από 01/11/2012 έως και 31/12/2012
α) Δυνατότητα προαιρετικής αυτοαπογραφής έχουν
αα) τα φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή
εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην
ημεδαπή,
αβ) οι ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, που προβλέπονται από τον Κανονισμό
2137/1985/ΕΟΚ (ΕΕΕΚ L. 199, διορθωτικό L. 247) και έχουν την έδρα τους στην
ημεδαπή,
αγ) οι ευρωπαϊκές εταιρείες που προβλέπονται στον Κανονισμό 2157/2001/ΕΚ (ΕΕΕΚ L.294) και έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή,
αδ) οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες που προβλέπονται στον Κανονισμό
1435/2003/ΕΚ (ΕΕΕΚ L. 207) και έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή,
αε) οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις και έχουν την κύρια εγκατάσταση ή την έδρα τους στην ημεδαπή έχουν αυτοτελή υποχρέωση εγγραφής, ως προς τα υποκαταστήματα που διατηρούν στην ημεδαπή και
αστ) άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που έχουν την κύρια
εγκατάσταση ή την έδρα τους στην αλλοδαπή και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις ζ' και η'της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005, ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία μέσω των οποίων ασκούν εμπορία στην ημεδαπή. (εφεξής και όλοι μαζί δυνητικά υπόχρεοιαυτοαπογραφής)
β) Η αυτοαπογραφή των δυνητικά υπόχρεων μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ..
γ) Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να καλεί τους δυνητικά υπόχρεους αυτοαπογραφής εντός πέντε (5) μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζεται στηνπαρ. 3 του άρθρου 2 της Κ1-941οικ./2012 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωριστεί στη Μερίδα τους. Εάν οι δυνητικά υπόχρεοι
αυτοαπογραφής δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση της αρμόδιας υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. και δεν έχουν ήδη προβεί οι ίδιοι στις ενέργειες της αυτοαπογραφής, θεωρείται παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 17 του ν. 3419/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ήτοι πρόστιμο από 600 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Αν σχετική πρόσκληση δεν απευθυνθεί, όλοι οι δυνητικά αυτοαπογραφόμενοι θεωρούνται εγγεγραμμένοι στο Γ.Ε.ΜΗ. από την παρέλευση της ως άνω
προθεσμίας (δηλ. από την 31/12/2012, βλ. παρακάτω σημείο ε) και διορθώσεις τωνκαταχωρισθέντων στοιχείων γίνονται σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3419/2005. Τονίζεται ότι κατεξοχήν θα πρέπει να απευθυνθεί σχετική πρόσκληση από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. στα νομικά πρόσωπα εκ των δυνητικά υπόχρεων, προκειμένου να προσκομίσουν στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται σύμφωνα με το παράρτημα της ως άνω Υπουργικής
Απόφασης....

Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή υπερφόρτωση του πληροφοριακού συστήματος αυτοαπογραφής και των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ, τα Επιμελητήρια δύνανται να επιλέξουν από την εμπειρία τους ειδικότερα κριτήρια (πχ. ΑΦΜ, επωνυμία επιχείρησης κτλ) τα οποία να επικοινωνήσουν στα μέλη τουςπροκειμένου η διαδικασία αυτοαπογραφής να υλοποιηθεί με συγκεκριμένη ροή και σε ορισμένες
ημερομηνίες και πάντως εντός των ως άνω προθεσμιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοαπογραφής ή να προσέλθουν στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ για την υποβολή της αίτησης απογραφής την τελευταία ημέρα λήξης της εκάστοτε προθεσμίας

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου
Μιχαλάτος Θεόφιλος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250