Η ΕΛΜΕΚΙ για την κινητοποίηση για την απομάκρυνση του συμπλέγματος κεραιών από την ταράτσα του ΟΤΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 09:53

Η ΕΛΜΕΚΙ για την  κινητοποίηση για την απομάκρυνση του συμπλέγματος κεραιών από την ταράτσα του ΟΤΕ

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 10 Οκτωβρίου

 Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ και του Εργατικού κέντρου, την Τρίτη 3 Οκτώβρη, μια σειρά φορείς (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ένωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματείο Εργαζομένων στην Περιφέρεια κ.α.), μαθητές και κάτοικοι της περιοχής, πραγματοποιήσαμε δυναμική παρέμβαση με παράσταση σε Περιφέρεια, Δήμο και ΟΤΕ. 

Διεκδικήσαμε:

• Την απομάκρυνση του συγκεκριμένου συμπλέγματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
• Την παροχή πλήρους ενημέρωσης για το σύνολο των «φανερών» και «κρυφών», «νόμιμων» και «παράνομων» κεραιών που βρίσκονται στο Νομό μας (πχ Σάμη) και τη λήψη ανάλογων μέτρων.
• Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκφράστηκε ξεκάθαρα πως δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία και γενικά οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να γίνουν πειραματόζωα για χάρη των κερδών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και της τουριστικής ανάπτυξης.
Στην κινητοποίηση παρέστηκαν, εκφράζοντας στήριξη στα αιτήματα, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η Σχολική Σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς, ο Αντιδήμαρχος (και Αναπληρωτής Δημάρχου) κ. Λυκούδης, την ίδια ώρα που αναγνώριζε το πρόβλημα και εξέφραζε την διαφωνία του με την εγκατάσταση της κεραίας, καλλιεργούσε το «τίποτε δε γίνεται» επικαλούμενος την «νομιμότητα» της εγκατάστασης. Σημειώνουμε πως η νομιμότητα αυτή έχει να κάνει, εκτός των άλλων, με την χορήγηση σχετικής άδειας από την τοπική υπηρεσία της πολεοδομίας της οποίας προΐσταται ο ίδιος.

Έτσι, παρότι ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα του Δήμου να παράσχει χώρο μακριά από τα σχολεία και τις υπηρεσίες, εξάρτησε την όποια πορεία των πραγμάτων από την καλή ή μη θέληση της εταιρίας και προδίκασε ουσιαστικά αρνητικό αποτέλεσμα στην αντίδραση για την εγκατάσταση. Δεν είναι τυχαία η αναδρομή που έκανε σε αντίστοιχο ιστορικό εγκατάστασης κεραίας στην Σάμη, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί και αυτή η κεραία στο Αργοστόλι όπως άλλωστε έγινε και στην Σάμη, όπου βρίσκεται στα 200 μέτρα από τα σχολεία της περιοχής.


Ο Αντιδήμαρχος απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Δήμος Κεφαλονιάς στα πλαίσια «του πολιτικού του πολιτισμού», θεσμικά να αμφισβητήσει την «νομιμότητα» λειτουργίας τέτοιων κεραιών. Μια «νομιμότητα» που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, στα πλαίσια του ανταγωνισμού των εταιρειών για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη και φυσικά σε βάρος της υγείας του λαού και της νεολαίας. Έτσι, κάλυψε την απουσία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψης πολιτικής απόφασης που να προασπίζει την υγεία των μαθητών και των εργαζομένων.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που μας δέχτηκε (λόγω απουσίας του Αντιπεριφερειάρχη) ως υπηρεσιακός εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Γαλίδης, ο οποίος είπε ότι θα μεταβιβάσει τα αιτήματα στην Περιφέρεια.

Τέθηκε υπόψη του κ. Γαλίδη ότι το πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο στην Ιθάκη, μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, υιοθέτησε το πλαίσιο αιτημάτων μας και ότι οι φορείς και το λαϊκό κίνημα περιμένουν από την Περιφερειακή Αρχή να πάρει πραχτικά μέτρα ώστε να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο επικίνδυνο σύμπλεγμα κεραιών και να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το σύνολο των «φανερών» και «κρυφών», που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής από εκατοντάδες μαθητές και χιλιάδες πολίτες στο Αργοστόλι και αλλού.
Τέλος, ο Τεχνικός Διευθυντής του ΟΤΕ κ. Αποστολάτος, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία η κεραία δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματα των φορέων στην εταιρία καθώς και την αντίθεση των κατοίκων για την τοποθέτηση της κεραίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τη νεολαία και όλους τους εργαζόμενους της πόλης του Αργοστολίου να δυναμώσουν τον αγώνα για την απομάκρυνση των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία κεραιών. Με αφορμή αυτό το γεγονός να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα να αμφισβητηθεί η «νομιμότητα» που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη. Να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, που η πιο βασική είναι η εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς μας. Η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή γιατί δεν θα σταματήσουμε αν υλοποιηθούν τα αιτήματά μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ

Το επόμενο ραντεβού είναι

την επομένη Τρίτη 10 Οκτώβρη
1 το μεσημέρι
μπροστά στην Περιφέρεια.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                       Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 




00 inkefalonia general ad 300X250