Συνάντηση εκλεγμένων φορέων Κεφαλονιάς για τα προβλήματα του Ληξουρίου & της Παλικής

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 00:54

Συνάντηση εκλεγμένων φορέων Κεφαλονιάς για τα προβλήματα του Ληξουρίου & της Παλικής

Ανακοίνωση απο την Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου – Παλικής


Στις 18/04/17, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου - Παλικής, έγινε στο Δημαρχείο Κεφαλονιάς κλειστή συνάντηση των εκλεγμένων φορέων του νησιού με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών στο Ληξούρι και την Παλική από τους σεισμούς του 2014. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Α. Θεοπεφτάτου, ο Συντονιστής της N.E. του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ληξουρίου κ. Σ. Ποταμιάνος - Παγώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Δρακουλόγκωνας, και από τη Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος κ. Α. Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Λυκούδης, και ο τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Δ. Μεσσάρης.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε κλίμα συνεργασίας από όλες τις πλευρές, αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με σκοπό το ξεπέρασμα των όποιων γραφειοκρατικών δυσχερειών και την επίσπευση των έργων.

Όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις ζημιές από τους σεισμούς στο Ληξούρι και την Παλική τέθηκαν «επί τάπητος» και συζητήθηκαν διεξοδικά σε μια κοινή προσπάθεια να βρεθεί πάντοτε η καλύτερη δυνατή λύση. Σε γενικές γραμμές, όσα προέκυψαν και συμφωνήθηκαν κατά τη συζήτηση είναι τα ακόλουθα:

1) Η αποκατάσταση του λιμανιού και του παραλιακού δρόμου των Λεγατάτων θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του Καλοκαιριού. Σύμφωνα με δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη, τον ίδιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης θα έχει και η αποκατάσταση του κεντρικού οδικού άξονα Λειβάδι - Ληξούρι. Τέλος, πολύ σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του ιερού Ναού της Αγ. Μαρίνας των Σουλλάρων.

2) Μέσα στον επόμενο μήνα θα απελευθερωθεί το οικονομικό κονδύλι των 5.000.000 € της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής στη σεισμοπαθή Παλική. Μετά από συναινετικό διάλογο, αποφασίσθηκε κατ’ αρχήν το κονδύλι αυτό, σε συνδυασμό με τη δωρεά του 1.000.000 € γνωστού εφοπλιστή για την αποκατάσταση των σχολείων του Ληξουριού (δηλ. συνολικά 6.000,000 €) να διατεθεί για τους ακόλουθους σκοπούς: Α) 1.650.000 € για την αποκατάσταση του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου, Β) 600.000 € για την αποκατάσταση του σχολείου της Αγίας Θέκλης, Γ) 750.000 € για την αποκατάσταση του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, Δ) 300.000 € για την εκπόνηση μελετών ανάπλασης του Ληξουριού και της Παλικής, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την εξασφάλιση 8.000.000 € από προγράμματα ΕΣΠΑ για την εφαρμογή των μελετών αυτών (κονδύλι το οποίο αν δεν εξασφαλιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο θα χαθεί), Ε) 1.300.000 € για την αποκατάσταση του Β’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, ΣΤ) 1.200.000 € για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του Ληξουριού, και Ζ) Τα υπόλοιπα 200.000 €, καθώς και οι τυχόν εκπτώσεις από τις δημοπρασίες των πιο πάνω έργων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των εξόδων αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου και του Δημαρχείου, εφόσον βέβαια χρειαστούν. Όλα τα πιο πάνω έργα θα προχωρήσουν μετά από σύμφωνες αποφάσεις των αρμόδιων αιρετών συλλογικών οργάνων με επείγουσα προτεραιότητα ευθύς μόλις απελευθερωθεί το σχετικό κονδύλι της δωρεάς. Επομένως, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους τοποθετείται, για αρκετά από αυτά τον επόμενο Σεπτέμβριο, για άλλα περί το τέλος του έτους, και για ορισμένα (π.χ. επισκευή Β’ Δημοτικού) εντός του 2018.

3) Μέσα σε χρόνο περίπου ενός μηνός ολοκληρώνονται οι μελέτες και δημοπρατούνται τα έργα για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου και του Δημαρχείου Ληξουρίου. Για την εφαρμογή των μελετών υπάρχει ήδη κονδύλι 600.000 € από την ασφαλιστική κάλυψη που είχε κάνει ο Δήμος Κεφαλονιάς για τα κτήρια αυτά έναντι ζημιών από σεισμούς. Στο βαθμό που το κονδύλι αυτό δεν επαρκέσει, το υπόλοιπο κόστος τους θα χρηματοδοτηθεί πιθανότατα από τις αναμενόμενες εκπτώσεις των δημοπρασιών των έργων του κονδυλίου της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής. Μολονότι θα γίνουν ενέργειες για την επίσπευση των έργων, ωστόσο οι υφιστάμενες χρονοβόρες διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης μελετών δημοσίων έργων δεν καθιστούν δυστυχώς εφικτή την ολοκλήρωσή τους πριν το τέλος του 2018 με αρχές του 2019.

4) Η αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής θα ξεκινήσει μέσα στο Καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί, κατά ένα μεγάλο μέρος της, μέχρι το τέλος του έτους.

5) Σοβαρή είναι η εμπλοκή στο θέμα της αποκατάστασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση εφαρμογής της μελέτης προσωρινής υποστύλωσής της. Αποφασίστηκε τελικά να γίνει από κοινού κάθε δυνατή ενέργεια για τη μη εφαρμογή της απόφασης αυτής και τη λήψη νεότερης απόφασης για την άμεση έναρξη της εκπόνησης και εφαρμογής μελέτης πλήρους θωράκισης και επισκευής της Βιβλιοθήκης με επείγοντα χαρακτήρα λόγω των έκτακτων συνθηκών του τόπου και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής, και εκπαιδευτικής αξίας της βιβλιοθήκης. Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως η αναθεώρηση των μέχρι σήμερα ληφθεισών αποφάσεων μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, το οποίο πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, θα ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

6) Η μελέτη επισκευής του συνόλου του παλαιού κτηριακού συγκροτήματος Πετριτσείου Γυμνασίου - Λυκείου Ληξουρίου είναι έτοιμη με ενδεικτικό προϋπολογισμό 3.000.000 €. Το θέμα εμπλέκεται μετά την απόφαση κατασκευής νέου σχολικού συγκροτήματος (Λυκείου) στον Άγιο Αντώνιο. Εφόσον το νέο σχολικό συγκρότημα αφορά μόνο τη στέγαση Λυκείου, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης επισκευής του παλαιού Πετρίτσειου κτηριακού συγκροτήματος τουλάχιστον του τμήματός του που αφορά το Γυμνάσιο. Η συνολική μελέτη μπορεί να διαχωριστεί ως προς το σκέλος της που αφορά το Γυμνάσιο και να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η δημοπράτηση και εφαρμογή της. Η υλοποίηση του τμήματος της μελέτης που αφορά το παλαιό Πετρίτσειο Λύκειο μπορεί να αναβληθεί μέχρι να αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς η μελλοντική του χρήση.

7) Τέλος, το θέμα της επισκευής - κατασκευής των εργατικών κατοικιών του Ληξουρίου αποτελεί επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που παραμένει στάσιμο, εξαιτίας, πέραν των άλλων, των σοβαρών αντιδράσεων μικρού αριθμού ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίοι απορρίπτουν οποιαδήποτε συναινετική λύση, κρατώντας δυστυχώς σε ομηρία όλους τους υπόλοιπους.
Εμείς, σαν Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου - Παλικής, αφού εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το συναινετικό και δημιουργικό πνεύμα μέσα στο οποίο έγινε η όλη συνάντηση των φορέων, δηλώνουμε πως, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειές τους για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση και θα ασκήσουμε κριτική σε όσες περιπτώσεις διαπιστώσουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

Η Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου – Παλικής

Μαρίνα Βαλσάμου, Φαρμακοποιός
Διονύσιος Βώρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Κονταρίνης, Συν/χος Μηχανολόγος Μηχανικός
Ιωάννης Λαδάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ
Μαίρη Μαυρή - Βαβαγιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ
Ηλίας Παρίσης, Υποστράτηγος Ε.Α., Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κεφαλληνίας
Πέτρος Πετράτος, Φιλόλογος - Πρόεδρος Δ.Σ. Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250