Φοροκαταιγίδα χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 22:24

Φοροκαταιγίδα χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά

Μπροστά σε ένα βουνό από φόρους, θα βρεθούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή λαμβάνουν τις επόμενες ημέρες το εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έστειλε χθες μια ακόμα παρτίδα εκκαθαριστικών και συνολικά έχει στείλει ραβασάκια σε 3.086.571 φορολογούμενους. Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα 3.086.571 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται ήδη σε 3,28 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. δηλώσεων.

Επτά στα δέκα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και 2.087.947 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο 3,4 δισ. ευρώ ή 1.635 ευρώ ο καθένας σε μέσα επίπεδα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικό με βεβαίωση φόρου τον Ιούνιο, να έχει θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόϊκα θα δώσει τη σχετική έγκριση.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, αν η ρύθμιση δεν έχει τεθεί σε ισχύ, τότε η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά.

Τι προβλέπεται για τους εκπρόθεσμους

Στο μεταξύ, έξι μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους.

Παρά ταύτα το Υπουργείο τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου. Μάλιστα οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Δεν θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σε 10 δόσεις, αφού η ρύθμιση θα είναι μόνο για τους εμπρόθεσμους.
- Θα «χάσουν» το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αφού δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ.
- Θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση φόρου 1,5% για κάθε μήνα που καθυστερούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα προσπαθήσει να περάσει από την τρόϊκα τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 60 δόσεις. Σήμερα, στην ισχύουσα ρύθμιση, έχουν δικαίωμα να υπαχθούν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ.

Έξτρα φόρους που συνολικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη καλούνται να πληρώσουν φέτος περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.

Πηγή: forologikanea.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250