Ε.Α.Σ.: Eυκαιρία για ντόπιους Αγρότες με δική τους πρώτη ύλη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 20:55

Ε.Α.Σ.: Eυκαιρία για ντόπιους Αγρότες με δική τους πρώτη ύλη

Ο ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι μετά από δεκαετίες έγινε πραγματικότητα ένα αίτημα του αγροτικού κόσμου. Η δυνατότητα δηλαδή να δίνουν υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν οι ίδιοι και όχι κάποιοι τρίτοι.

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση οι παραγωγοί που επιθυμούν να ορισθούν ως οικοτέχνες και να τους επιτραπεί η παρασκευή, στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης τους, δικών τους προϊόντων μεταποίησης μικρής κλίμακας από παξιμάδια, τραχανά, χυλοπίτες, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες, μέλι, λάδι, κρασί, επιτραπέζιες ελιές, αρωματικά φυτά μέχρι αποξηραμένα φρούτα και γαλακτοκομικά, πρέπει να είναι επαγγελματίες Αγρότες.

Η απευθείας διάθεση των μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές δραστηριότητες (όπως εμποροπανηγύρεις και τοπικές εκδηλώσεις) ή σε αγορές παραγωγών ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι οικοτεχνίες εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς Ενισχύσεων μέσα στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας &Ιθάκης χορηγεί το απαιτούμενο δικαιολογητικό στους ενδιαφερόμενους Αγρότες (Ελαιοκαλλιεργητές, Αμπελουργοί, Κτηνοτρόφοι, Μελισσοκόμοι, Δενδροκαλλιεργητές, Ψαράδες και Κηπευτικοπαραγωγοί).

Για περισσότερες διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (Κ.Ε.Α.) που λειτουργεί καθημερινά στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250