Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής - Πού διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 00:06

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής - Πού διαφωνούν Ελλάδα και δανειστές

Διεκόπη για διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνεδρίαση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρή εμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες ρύθμιση για το χρέος, ενώ δεν αποδέχεται την κατάργηση ή την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε εκ νέου στις 9 το βράδυ.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, που συζητήθηκαν και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, είναι:

1. Το ταμείο που θα δημιουργηθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο τα 50 δισ. ευρώ (η Αθήνα δεν επιθυμεί η εταιρεία να έχει έδρα το Λουξεμβούργο)

2. Το δημόσιο χρέος και το πώς θα είναι η αποτύπωση στη συμφωνία (αν υπάρξει αναδιάρθρωση και πώς θα προκύψει αυτή)

3. Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ σε νέα συμφωνία (η Ελλάδα δεν το θέλει στη συμφωνία, κάτι που δεν το δέχονται οι δανειστές)

4. Η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών (μέσω ELA).

Παράλληλα, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πηγή: news.gr