Σύσκεψη ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους σεισμόπληκτους

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 20:25

Σύσκεψη ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους σεισμόπληκτους

Πραγματοποιήθηκε χθες 31/01, με μαζική συμμετοχή γονέων και μαθητών, η σύσκεψη που συγκάλεσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ για τα προβλήματα των σχολείων και των σεισμόπληκτων μαθητών. Στη σύσκεψη εκτός των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων και των Συλλόγων Γονέων, συμμετείχαν η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς και το Εργατικό Κέντρο του Νομού. Εισηγητικά τέθηκε ότι η πολιτική της ΕΕ για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση διαμορφώνει ένα σχολείο πιο ταξικό, πιο άμεσα δεμένο στην απαίτηση της αγοράς για μαζικό φθηνό δυναμικό. Οι δυνάμεις που δεσμεύονται να υπηρετήσουν την πολιτική αυτή, ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις, θα συνεχίσουν να θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Η ήδη επιβαρυμένη θέση των παιδιών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας από τα αντιλαϊκά μέτρα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από τους σεισμούς. Τα μεγάλα προβλήματα στην αντισεισμική θωράκιση, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων, τα νέα σχολικά συγκροτήματα που παραπέμπονται στις καλένδες, η έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων (πχ σκάλες διαφυγής), οι βραχοπτώσεις, η άθλια κατάσταση στο οδικό δίκτυο και η απομόνωση περιοχών λόγω των σεισμών (πχ Μεσοβούνεια), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά οξύνονται. Η κατάσταση στην Παλική είναι τραγική, ενώ ακόμη και στην Ιθάκη τα σχολεία είναι με κόκκινη κορδέλα και σχεδόν παντού στο Νομό έχουν καθιερωθεί τα κοντέινερς. Κανένα βήμα δεν έχει γίνει, διότι οι προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί από την τοπική διοίκηση (σε Περιφέρεια και Δήμους) και δεν αμφισβητήθηκαν από τις κυρίαρχες δυνάμεις προεκλογικά, έχουν σαν κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών και όχι του λαού και της νεολαίας.

Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και οι δυσκολίες για την εκπαιδευτική διαδικασία, το γεγονός ότι δεν αναπληρώθηκαν ποτέ οι περσινές απώλειες δύο μηνών σε ώρες διδασκαλίας, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παραμένουν και η απουσία ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, αλλά και το γεγονός ότι δεκάδες μαθητές (600 οικογένειες συνολικά) είναι άστεγοι και μορφώνονται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιβεβαιώνουν την ορθότητα για αντισταθμιστικά μέτρα και του αιτήματος για διατήρηση της ποσόστωσης του 0,5% για τις φετινές Γ΄ και Β΄ Λυκείου. Η ρύθμιση πρέπει να περιλάβει τις σχολές που είχαν εξαιρεθεί πέρσι (ΑΕΝ, στρατιωτικές, αστυνομικές) και να καλύψει όσους συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το 10%. Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για το αίτημα αυτό πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, με το άνοιγμα της νέας Βουλής.

Η μαζική διεκδικητική στήριξη του συνολικού πλαισίου των μαζικών φορέων χωρίς εκπτώσεις από τις πραγματικές ανάγκες, η ενότητα μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών – εργαζομένων, η αξιοποίηση των αποφάσεων που ήδη υπάρχουν από οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας (ΑΣΓΜΕ, ΟΛΜΕ) και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις.

Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκαν τα εξής συλλογικά μέτρα, χωρίς να αποκλείονται επιμέρους δράσεις:

α) Να συζητηθεί και να επιβεβαιωθεί άμεσα, με μαζικές διαδικασίες (συνεδριάσεις – συνελεύσεις) μαθητών, γονέων κλπ το πλαίσιο και τα αιτήματα των φορέων. Να συνυπογραφεί όσο γίνεται ευρύτερα.

β) Να πάρουν αποφάσεις αντίστοιχες του Περιφερειακού Συμβουλίου τα Δημοτικά Συμβούλια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ζητάμε να τεθεί προ ημερησίας και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς την Τετάρτη 4 Φλεβάρη και ανάλογα στην επόμενη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης.

γ) Να ζητηθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Παιδείας (προτεινόμενες μέρες Δευτέρα 9 ή Δευτέρα 16 Φλεβάρη) και να υπάρξει παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα κατατεθεί το πλαίσιο αιτημάτων, θα απαιτηθεί η δρομολόγηση λύσεων στα βασικά ζητήματα που προαναφέρθηκαν και η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για ποσόστωση. Ανοιχτό αφήνουμε το θέμα της μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα με λεωφορείο ή της πραγματοποίησης την ίδια μέρα μαζικής κινητοποίησης τοπικά.

Διεκδικούμε όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας -

δε βολευόμαστε με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Αργοστόλι 1/02/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης




00 inkefalonia general ad 300X250