Ένας χρόνος από την 1η οικιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 11:21

Ένας χρόνος από την 1η οικιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Συμπληρώθηκε στις 2 Ιουνίου ένας χρόνος από την 1η εγκατάσταση και λειτουργία σε στέγη, Φωτοβολοταϊκού συστήματος στην Κεφαλονιά.

Η εγκατάσταση έγινε με φωτοβολταϊκές γεννήτριες SolarWorld 235 poly inverter SMA σε δύο προσανατολισμούς ΝΔ και ΝΑ, με κλίση στέγης 15ο.

Το σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης και αυτό που ενδιαφέρει κάθε επενδυτή, είναι βεβαίως η απόδοση του φωτοβολταϊκού σε KWh/KWp δηλαδή η ενεργειακή απόδοση της εγκατάστασης σε σχέση με τα εγκατεστημένα KW.

Είχαμε λοιπόν απόδοση 1.606 KWh/KWp μία εξαιρετική απόδοση για φωτοβολταϊκό σε στέγη που οφείλεται στην καλή ηλιοφάνεια της Κεφαλονιάς, στην κορυφαία ποιότητα της SolarWorld και στο σχεδιασμό και εφαρμογή του συστήματος.

Η απόδοση αυτή είναι τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη από αυτή που δίνουν αξιόπιστα σχεδιαστικά προγράμματα όπως το Sunny design και το PVGIS.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόβλημα είσπραξης από τη ΔΕΗ των χρημάτων που παράγει μια οικιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά στα οικόπεδα που τα πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ.

Εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση θα πω πως, εάν παραμείνουμε στο Ευρώ τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα είναι μια πολύ καλή επένδυση που θα δεν θα έχει πρόβλημα στην πληρωμή ( η χώρα από τα φωτοβολταϊκά και τις άλλες ΑΠΕ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ χρήματα από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, CO2), όμως η εγγυημένη τιμή 0,495€/KWh που είναι σήμερα και 0,47€/KWh που θα ισχύει από 1η Αυγούστου δεν νομίζω ότι θα παραμείνει για καιρό λόγω πιέσεων και από την τρόϊκα, και μάλλον θα πάει γύρω στα 30 λεπτά εκεί κατά το Σεπτέμβριο (ελπίζω όχι νωρίτερα).
Όσοι θέλουν να επενδύσουν στη στέγη τους λοιπόν, ας το επισπεύσουν.

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Υ.Γ. Πέμπτη 07 Ιουνίου στις 19:30 στο ΤΕΙ δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας γίνεται ημερίδα για την ανακύκλωση στην οποία θα έχω την τιμή να μιλήσω για τις ανάγκες της ανακύκλωσης στις σύγχρονες κοινωνίες Όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον που ζούμε, καλό θα είναι να έρθουν, να ακούσουν, και να ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ.