Ξεκινά η εφαρμογή της «Ηλεκτρονικής ταυτότητας» κτιρίων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 19:08

Ξεκινά η εφαρμογή της «Ηλεκτρονικής ταυτότητας» κτιρίων

Aπό τη νέα χρονιά, κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα, ενώ στα υφιστάμενα δίδεται προθεσμία δέκα ετών. Eνώ όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Από τον Ιανουάριο τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στάδια, χωρίς να χρειάζονται συναλλαγές των μηχανικών με τις πολεοδομίες.
Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας μέσω του υπολογιστή τους με ειδικό κωδικό πρόσβασης, ενώ πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει ο μηχανικός, καθώς και οι υπάλληλοι του YΠEKA.

H αίτηση ελέγχου θα κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Oι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, τον ιδιοκτήτη, την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πέραν των μεμονωμένων περιπτώσεων ιδιοκτησίας, στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ιδιοκτητών, τότε μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.

 Aκίνητα χωρίς «Hλεκτρονική Tαυτότητα» δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών θα θεωρούνται αυθαίρετα. Στη «φάκα» αναμένεται να πέσουν και οι επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να υποβάλουν ψευδή στοιχεία με συναίνεση του αρμόδιου μηχανικού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλά πρόστιμα και στέρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό κάθε οκτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες - βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε δέκα χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα. Eνώ κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.

 




00 inkefalonia general ad 300X250