Ανοικτή επιστολή καθηγητών 2ου Λυκείου Αργοστολίου για τις δραστηριότητες στον Κούταβο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 01:42

Ανοικτή επιστολή καθηγητών 2ου Λυκείου Αργοστολίου για τις δραστηριότητες στον Κούταβο

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Αργοστόλι 23.6.2014 κ. Βουλευτήκ. Α/Περιφεριάρχηκ. Δήμαρχοκ. Λιμενάρχηκ. Πρόεδρο Λιμεν. Ταμείου Αρμόδιες Υπηρεσίες Κύριοι, Η παράδοση μέρους του υδροβιότοπου του Κουτάβου σε επιχειρηματία για την εκμετάλλευση αυτού με σκάφη προς ενοικίαση δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε μας και στους μαθητές μας. Έχοντας για σειρά ετών υλοποιήσει περιβαλλοντικά προγράμματα μεταξύ αυτών και για τη λιμνοθάλασσα, είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε παράλληλα εμφυσήσει στους μαθητές μας την αγάπη και το σεβασμό στο περιβάλλον . Ως εκ τούτου επιθυμούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.


1. Ποιοι είναι αρμόδιοι να αδειοδοτήσουν μία τέτοια δραστηριότητα και γιατί ακόμη σιωπούν ενώ πολλοί φορείς, δημοσιογράφοι και πολίτες απαιτούν απαντήσεις. Η σιωπή σας μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο.


2. Γιατί , ενώ έχουν απαγορευτεί άλλες δραστηριότητες στην γύρω περιοχή, όπως ψάρεμα με πετονιά, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων καθώς και για δεκαετίες η είσοδος ακόμα και βάρκας με κουπιά, δίδεται άδεια σ'αυτήν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα;


3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις αυτής της παρέμβασης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών; Η αναστάτωση στο βυθό λόγω της ρηχότητας των υδάτων, οι θόρυβοι, η αναστάτωση στην ορνιθοπανίδα και στην υδρόβια ζωή έχουν μελετηθεί; Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η παρέμβαση αυτή να απομακρύνει τα πουλιά και να μην επιστρέψουν; Ήδη παρατηρούμε την απομάκρυνση των πτηνών από τις συνηθισμένες τους θέσεις και την είσοδο τους στον ταχείας διελεύσεως δρόμο ή την εξαφάνισή τους, σύμφωνα με μαρτυρίες περιπατητών.


4. Που θα σταματήσει αυτό; Εάν κ' άλλοι επιχειρηματίες ζητήσουν να «εκμεταλλευτούν» τα υπόλοιπα μέρη της λιμνοθάλασσας, ποιος θα τους εμποδίσει;

Πιστεύουμε πως η ανάδειξη κ' η αξιοποίηση του υδροβιότοπου πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και με δράσεις που να συμβάλουν στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.

Aκολουθούν οι υπογραφές των παρακάτω καθηγητών

Κοσμάτος Ιωάννης
Κόκκαλης Βασίλειος
Καλλιβωκάς Αντώνιος
Αραβαντινού Ευρυδίκη
Τζαννάτου Ειρήνη
Φραντζιός Γεράσιμος
Μιχελής Γεράσιμος
Δαμουλιάνος Σπυρίδων
Μαραβέγια Αικατερίνη
Τασσοπούλου Χριστίνα
Ποζίδου Χρυσάνθη
Αναλυτής Αλέξανδρος
Λευτεράτου Αδαμαντία
Γνεσούλη Μαριλέννα




00 inkefalonia general ad 300X250