Οι θέσεις της «Λαϊκής επιτροπής Σάμης» για τις συνέπειες των σεισμών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 10:26

Οι θέσεις της «Λαϊκής επιτροπής Σάμης» για τις συνέπειες των σεισμών

Η Λαϊκή Επιτροπή Σάμης θεωρεί ότι ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια τεράστιες πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων – τοπικής διοίκησης που δεν πήραν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία του λαού. Στην ίδια κατεύθυνση η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις δαπάνες για τέτοιου είδους έργα. Η Λαϊκή Επιτροπή Σάμης στηρίζει τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων της Παλλικής (πλήρης αποζημίωση, στέγαση με νέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και πλήρη κρατική χρηματοδότηση, πόσιμο νερό από το δίκτυο, διαγραφή χρεών κλπ) αλλά και στις δημόσιες υποδομές όλου του Νομού.

Σχετικά με τις βλάβες από το σεισμό που αφορούν τη Σάμη προβλήματα υπάρχουν σε δημόσια κτήρια και ιδιαίτερα σε σχολεία της περιοχής (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Κάποιοι χώροι κρίθηκαν κατηγορίας Β΄, δηλαδή ότι απαιτούνται επισκευές.

Η Λαϊκή Επιτροπή Σάμης ζητά να γίνουν το ταχύτερο όλοι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτήρια, ουσιαστικά και όχι εποπτικά και να χορηγηθούν πιστοποιητικά ασφαλείας. Γονείς – εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν πρέπει να επιτρέψουν λειτουργία των σχολείων χωρίς τήρηση των απαραίτητων όρων ασφαλείας.

Είναι φανερό ότι τα παλιά κτίρια, όπως το σχολικό συγκρότημα Σάμης, που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού, χρειάζεται να αντικατασταθούν. Προτείνουμε δίπλα στα 5 νέα σχολικά συγκροτήματα στο νησί, που έχουν αποφασισθεί εδώ και δέκα χρόνια και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, να προγραμματιστεί νέο σχολείο και για τη Σάμη. Άμεσα να αντιμετωπιστούν οι βλάβες στο γυμναστήριο του Λυκείου Σάμης. Τα έργα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει άλλωστε και ανεξάρτητα από τον σεισμό.

Οι μαθητές έχουν χάσει ήδη πολλές ώρες μαθήματος. Επιπρόσθετα υπάρχει και το ψυχολογικό κόστος. Επομένως χρειάζεται κάποια ειδική ρύθμιση για όλες τις τάξεις, ειδικότερα για τους μαθητές Γ΄ τάξης Λυκείου, οι οποίοι δεν πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις αλλά να εισαχθούν με άλλο τρόπο (πχ ποσόστωση).

Η Λαϊκή Επιτροπή Σάμης στηρίζει τις πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης προς τους σεισμοπαθείς. Η αλληλεγγύη του λαού είναι απάντηση στη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων για την αντισεισμική προστασία και στο υποκριτικό και ιδιοτελές ενδιαφέρον επιχειρηματιών και εφοπλιστών για τους κατοίκους του νησιού.

ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250