Τα κρασιά και το γεωλογικό προφίλ της Κεφαλονιάς σε πρώτο πλάνο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, με κεντρικό θέμα το terroir και τα μοναδικά αμπελοτόπια του νησιού και με τίτλο «Kefalonia: Terroirs behind the wines».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν το γεωλογικό προφίλ της Κεφαλονιάς, τα μητρικά πετρώματα, καθώς και τη σημασία της γεωλογίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας του τοπικού αμπελώνα.
Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης παρουσίασε και σχολίασε τα κρασιά των οινοποιείων – μελών του Συνδέσμου, αναδεικνύοντας τη σύνδεση μεταξύ του μικροκλίματος, του εδάφους και του χαρακτήρα των κρασιών.
Παράλληλα, οι γεωλόγοι Έλενα Ζουμπούλη και Γιώργος Ηλιόπουλος ανέδειξαν τη γεωλογική ποικιλομορφία της Κεφαλονιάς, αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελοτοπίων από τα οποία προέρχονται τα κρασιά που δοκιμάστηκαν.
Η ημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για επιστημονικό διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ οινοποιών και ειδικών, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κεφαλονιά στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.
Σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Κεφαλονιάς – Ιθάκης, που διαχειρίζεται ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.