Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Κεφαλονιά - Οι αναφορές στα κενά, το στεγαστικό και την υποχρηματοδότηση

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2025 18:55

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην Κεφαλονιά - Οι αναφορές στα κενά, το στεγαστικό και την υποχρηματοδότηση

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, το διαπαραταξιακό κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Κεφαλονιά, όπου σε συνέντευξη Τύπου στο "Σπίτι του Δασκάλου" προχώρησε σε εκτενείς καταγγελίες για την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αναδεικνύοντας το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα, τα χιλιάδες κενά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Το «αδιανόητο» στεγαστικό και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Κεντρικό θέμα της επίσκεψης ήταν το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «αδιανόητο». Όπως αναφέρθηκε, οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, με μισθούς της τάξης των 850-900 ευρώ, καλούνται να πληρώνουν ενοίκια 500-600 ευρώ. Παρά τις συναντήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, η ΔΟΕ τόνισε ότι η ουσιαστική λύση δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ζουν με αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της παιδείας, καθώς, όπως είπαν, διαθέτει μόλις 3% του κρατικού προϋπολογισμού για αυτήν. Χαρακτήρισαν την πολιτική αυτή ως «πολεμική οικονομία», επισημαίνοντας πως δίνονται χρήματα για εξοπλισμούς και όχι για κοινωνικά αγαθά.

Χιλιάδες κενά, διώξεις και το νέο πειθαρχικό

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ τόνισαν ότι τα κενά στα σχολεία είναι χιλιάδες, καθώς δεν καταμετρώνται οι πραγματικές ανάγκες. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχε τις απαραίτητες πιστώσεις από τον Αύγουστο, επέλεξε να κάνει μόνο ένα μέρος των προσλήψεων, αφήνοντας πάνω από 10.000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, εξέφρασαν «οργή» για τις δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας, που αποδίδουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς που κάνουν χρήση των αδειών τους, χαρακτηρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών σε άδεια κύησης ως «λούφα».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο νέο πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, αποσκοπεί στην «επιβολή σιωπής» και τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών. Επεσήμαναν ότι το μέτρο αυτό συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση και ότι ήδη πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί έχουν παραπεμφθεί επειδή συμμετείχαν σε νόμιμες απεργίες. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ τόνισαν ότι ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση είναι, στην ουσία, ένας αγώνας για την ίδια την υπόσταση της δημόσιας παιδείας.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 1ης Οκτωβρίου. Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κινητοποίηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο κόσμος διεκδικεί αξιοπρεπή ζωή.

Τα μέλη της ΔΟΕ συνατνήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή και τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο ενώ συμμετείχαν και στην έκτακτη γενική συνέλευση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου.

Δείτε στο παρκαάτω video το σύνολο της συέντευξης Τύπου

{https://youtu.be/YsaLPJyW9r8/}

DSC 4603DSC 4605DSC 4607DSC 4611DSC 4613DSC 4617DSC 4618DSC 4620DSC 4621DSC 4623DSC 4626DSC 4629DSC 4644DSC 4645DSC 4647DSC 4649DSC 4651DSC 4654DSC 4658DSC 4662DSC 4666DSC 4668DSC 4670DSC 4676DSC 4679DSC 4682DSC 4685DSC 4687DSC 4692DSC 4694DSC 4697

 

 


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250