Πρώτη Πανελλαδική σύσκεψη προέδρων πολιτιστικών συνομοσπονδιών και ομοσπονδιών

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ιστορική σύσκεψη-συνάντηση των προέδρων εθνικοτοπικών φορέων της χώρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Αττικής την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννης Σελίμης καλωσόρισε τους Προέδρους και τους ευχαρίστησε για την επιλογή τους να πραγματοποιήσουν την ιστορική αυτή συνάντησή τους στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νικόλαο Χαρδαλιά ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εθνικοτοπικών φορέων στο κοινωνικό γίγνεσθαι και κυρίως στην ανάδειξη της ιστορίας και του Πολιτισμού της Πατρίδας μας. « Σας προσκαλώ να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη σύσκεψη με συγκεκριμένη θεματολογία και προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε από τη θέση μας στην επίλυση θεμάτων που απασχολούν τους πολιτιστικούς φορείς της πατρίδας μας. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι τόνισε χαρακτηριστικά»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Προέδρων Συνομοσπονδιών και Ομοσπονδιών και τονίστηκε από όλους ο πολυεπίπεδος και πολύσημαντος Ρόλος των Εθνικοτοπικών φορέων ο οποίος είναι έντονα κοινωνικός και όχι μόνο πολιτιστικός.
Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο πραγματοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνδέεται με τις αρχές λειτουργίας των συνομοσπονδιών και ομοσπονδιών. Τονίστηκαν θέματα που αφορούν τα κληροδοτήματα, τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των φορέων μέσω των αρμοδίων υπουργείων άλλα και ευρωπαίκων προγραμμάτων καθώς και της σύνδεσης τους με τον απόδημο ελληνισμό.
Στην ιστορική σύσκεψη συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις εκπροσωπώντας Συνομοσπονδίες και Ομοσπονδίες οι εξής Πρόεδροι:
Μάκης Κιάμος (Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας )
Γιάννης Αθανασιάδης (Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας )
Χαράλαμπος Δ. Κοντογεώργης (Πρόεδρος Επτανησιακής Συνομοσπονδίας )
Παναγιώτης Χολής (Πρόεδρος Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας)
Στέφανος Γ. Κούτρας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων«Η Πανθεσσαλική Στέγη»)
Μανόλης Πατεράκης (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων)
Παναγιώτης Μπένος (Πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος)
Χριστίνα Αθανασιάδου (Πρόεδρος Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νότιας Ελλάδας )
Γιάννης Φραγκούλης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων)
Η σύσκεψη των προέδρων ολοκληρώθηκε με την κοινή άποψη των προέδρων να διερευνηθεί η ίδρυση Ενωσης των Συνομοσπονδιών και Ομοσπονδιών της Πατρίδας μας με κοινό στόχο και όραμα για την επίλυση θεμάτων που χρονίζουν και δεν ενισχύουν το έργο των πολιτιστικών φορέων.
«Εν τη Ενώσει η ισχύς» με την ομόφωνη απόφαση για την πραγματοποίηση της νέας συνεδρίασης με συγκεκριμένη θεματολογία και προτάσεις δράσεων.
Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Δ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΑΝΝΑ Φ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ