Alliance Française Αργοστολίου: Μια γαστρονομική εκδήλωση αφιερωμένη στη γη και τα προϊόντα της την Παρασκευή 19/4

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 12:25

Alliance Française Αργοστολίου: Μια γαστρονομική εκδήλωση αφιερωμένη στη γη και τα προϊόντα της την Παρασκευή 19/4

Στο πνεύμα του «γαλλικού γαστρονομικού γεύματος» που το 2010 έγινε μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η Alliance Française Αργοστολίου, σε συνεργασία με το εστιατόριο Οίνοψ και την υποστήριξη του κτήματος Gentilini, διοργανώνουν μια γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στη γη και τα προϊόντα της.


Στις 22 Απριλίου 1970 πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», η οποία με τον καιρό έγινε το πιο δημοφιλές και σημαντικό περιβαλλοντικό γεγονός στον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν τροποποιήσει τα οικοσυστήματα, αυτή η θρεπτική γη, της οποίας οι πόροι και το μέλλον ήταν πάντα στα χέρια μας, υποφέρει και μας στέλνει ισχυρά μηνύματα, τα οποία δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε.

434406294 18297972058152604 3214089966527265612 n 1

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2002, στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ένας πρώην Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε: «Το σπίτι μας καίγεται και κοιτάμε αλλού».

Από το 2015 το πρόγραμμα «Πράσινη Πρεσβεία», το οποίο είναι μια παγκόσμια και προοδευτική προσέγγιση για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλεί η λειτουργία των κτηριακών υποδομών των γαλλικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό, αποτελεί μέρος αυτής της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

AFFICHE

Φέτος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη υλοποίησαν ένα πρόγραμμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης προς όφελος του περιβάλλοντος και κατά της ανεύθυνης εκμετάλλευσης των πόρων των φυσικών και πολιτιστικών περιουσιών των δύο νησιών που θα έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον της τουριστικής τους ανάπτυξης.

Έτσι, η αναγνώριση από την UNESCO αυτού του γαστρονομικού πνεύματος, που εμφανίστηκε στη Γαλλία το 18ο αιώνα και που ο σεφ Alain Ducasse σε συνεργασία με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο με την εκδήλωση «Goût de France», ενισχύει την προσέγγισή του ότι για να υπάρξει το γαστρονομικό γεύμα απαιτούνται οι πόροι της γης μας σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία όσων δημιουργούν στην κουζίνα, για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο σε αυτούς που βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι και απολαμβάνουν την όμορφη παρέα και το καλό φαγητό. Ας μην το ξεχνάμε λοιπόν αυτό και ας προσέχουμε τη θρεπτική γη μας.

434545711 18297972061152604 4281119481496289995 n 1




00 inkefalonia general ad 300X250