Γαλιατσάτος : Σε σημείο μηδέν το έργο Αργοστόλι – Πόρος – Στην περίοδο Σημίτη ο πρώτος προγραμματισμός του

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 22:04

Γαλιατσάτος : Σε σημείο μηδέν το έργο Αργοστόλι – Πόρος – Στην περίοδο Σημίτη ο πρώτος προγραμματισμός του

Για το θέμα του δρόμου Αργοστολίου - Πόρος μίλησε η επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιτσάτος , στον Ρ/Σ COSMOS 96,5 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο & Σπυριδούλα Αναλυτή

Αναλυτικά όσα είπε : 

"Αυτά τα οποία είπε ο κ. Καππάτος είναι η πλήρης επιβεβαίωση των φόβων που είχαμε εκφράσει κάνοντας την επερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή, η οποία δεν είναι η υπεύθυνη για την προώθηση του έργου, γιατί υποτίθεται το έχει αναλάβει το Υπουργείο.

Η απάντηση που δόθηκε μας οδήγησε να εκδώσουμε μια νέα ανακοίνωση στην οποία λέμε ότι επιβεβαιώθηκε ο προβληματισμός μας για σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου , γιατί στο τέλος του 2022 υπήρχαν αναφορές και δηλώσεις παραγόντων ότι το έργο ξεκινάει.

Από την απάντηση της ΠΙΝ, προκύπτει ότι είμαστε στη φάση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και μετά από αυτό ακολουθούν διαδικασίες και χρόνοι που θα οδηγήσουν στην δημοπράτηση του έργου, αν και όποτε γίνει , θα γίνει το 2025, δεν προλαβαίνουν πιο σύντομα, γιατί υπάρχουν θέματα απαλλοτριώσεων , προετοιμασία τευχών δημοπράτησης κ.α.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, όταν ξεκινήσει το έργο, θα πάρει κάποια χρόνια, άρα μιλάμε για μια υπόθεση που θέλει τουλάχιστον 4,5,6 χρόνια για να δούμε κάτι.

Συνεχώς βρισκόμαστε σε μια εικονική πραγματικότητα, την οποία δεν έχουμε.

Θέλουμε να ακούμε τις αλήθειες και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Δεν μπορεί ο κ. Καππάτος, να έρχεται τώρα και να αποδίδει ευθύνες στη γραφειοκρατία, γιατί αυτό ουσιαστικά έκανε και στο τέλος μας είπε και το κερασάκι στην τούρτα, ότι δεν έχουμε χρήματα για το έργο, αν είχαμε ποτέ.

Στην πραγματικότητα, εμείς δεν το διαπιστώσαμε ποτέ αυτό, ακούγαμε ότι είναι εγγεγραμμένο στις πιστώσεις του Υπουργείου και το δεχόμαστε.

Τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και αναζητείται.

Και έχει τις ελπίδες του στον Πρωθυπουργό, όπως είπε ο Βουλευτής, ότι σύντομα θα δοθούν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις για το έργο.

Αυτό, είναι μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία λόγων – έργων και της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην Κεφαλονιά και σε ένα τέτοιο έργο που πρέπει να το αντιμετωπίσει Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Όταν ένα έργο παραμένει ακίνητο αυτός που διαθέτει τα χρήματα και είναι το κράτος, βλέπει ότι εδώ υπάρχει υπάρχει, τα αποσύρει και λέει ότι όταν είστε έτοιμοι, ξανά θέστε το αίτημα και θα δούμε.

Στην περίπτωση του Αργοστολίου – Πόρου, πάλι το ίδιο ζήτημα υπάρχει.

Δηλαδή, η καθυστέρηση, προώθησης του έργου και οι ανιλικρινείς τοποθετήσεις που δημιουργήσαν την εικόνα ότι είμαστε προ των πυλών για να αρχίσουν οι εκσκαφές και οι νέες χαράξεις, τελικά μας οδήγησαν σε αυτό που ακούσαμε από τον κ. Καππάτο. «Δεν έχουμε χρήματα, ψάχνουμε να τα βρούμε».

Ένα θέμα που εμείς θέσαμε ως παράταξη είναι η επιλογή που έγινε για τη μορφή της χάραξης.

Επελέγη να φτιαχτεί ένας δρόμος που στο μεγάλο του διάστημα θα εξακολουθεί να διέρχεται μέσα από τους οικισμούς γιατί εκτιμήθηκε το κόστος για νεα χάραξη εκτός οικισμών, για αρκετά χιλιόμετρα με νέες συνθήκες κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας θεωρήθηκε κοστοβόρα

Επιλέχθηκε η πιο οικονομική λύση που επιτρέπει κάποιες διαπλατήνσεις και χαράξεις σε σημεία εκτός οικισμών , αλλά είναι ένα έργο το οποίο γίνεται μισό.

Το έργο είχε προγραμματιστεί επι κυβέρνησης Σημίτη, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες και είχε χρηματοδοτηθεί τότε η Περιφέρεια για να προωθήσει.

Με την έλευση του Σημίτη στην Κεφαλονιά, μετά από αίτημα που του τέθηκε ήταν η Κυβέρνηση να πάρει το έργο στα χέρια της, και σωστά, για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.

Όμως η εξέλιξη να δώσουν χρήματα στους εργολάβους για τους Ολυμπιακούς για να γίνουν τα έργα στην ώρα τους , είχε σαν αποτέλεσμα όλα τα έργα περιφερειακής εμβέλειας να χάσουν την πίστωση και το ποσό πήγε στα Ολυμπιακά ακίνητα.

20 χρόνια πίσω, χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία, μη χάσουμε και την καινούργια.

Πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινηθούν στην κατεύθυνση αφενός της αξιόπιστης πληροφόρησης και της δράσης για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων και αφετέρου να μάθουμε για μια ακόμη φορά να λέμε την αλήθεια στον κόσμο.

Όλα αυτά τα πήγαινε – έλα , γίνεται – δεν γίνεται δημιουργούν στην Κοινωνία κακές εικόνες και δεν επιτρέπεται να κινούμαστε με αυτό τον τρόπο στη Δημόσια σφαίρα.

Θέλουμε να γίνει το έργο, μακάρι να είναι όπως το είπε ο Βουλευτής, αλλά και το 2022 ειπώθηκαν μεγάλα λόγια, σήμερα έχουμε 2024, και δυο χρόνια μετά, ακόμη είμαστε στο μηδέν"

Κάποιοι να μη λένε περισσότερα από όσα ισχύουν για να εδραιώσουν τη θέση τους στο πολιτικό στερέωμα και να λένε την αλήθεια.

Νιώθουμε ευτυχείς γιατί αποκαλύψαμε με αυτή την πρωτοβουλία ένα παρασκήνιο το οποίο υπάρχει και πρέπει να ξέρουν οι κεφαλλονίτες για να μπορούν και αναλόγως να δράσουν.




00 inkefalonia general ad 300X250