Πρόγραμμα Digiflora: Η φύση μέσα στις οθόνες! Κατσαλήρου: ‘’Ερέθισμα το απίστευτα όμορφο φυσικό περιβάλλον Κεφαλονιάς και Ιονίων Νήσων’’

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 14:11

Πρόγραμμα Digiflora: Η φύση μέσα στις οθόνες! Κατσαλήρου: ‘’Ερέθισμα το απίστευτα όμορφο φυσικό περιβάλλον Κεφαλονιάς και Ιονίων Νήσων’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Επίκουρος Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και υπεύθυνη έργου για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της χλωρίδας των Ιονίων Νήσων - DIGIFLORA» , Ειρήνη Κατσαλήρου.

«Το DIGIFLORA είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν ως ιδέα. Με αφορμή το ότι η ψηφιακή τεχνολογία εισέρχεται και εφαρμόζεται και μπαίνει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, θεωρήσαμε καλή ιδέα το να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αναδείξουμε τη φύση και την χλωρίδα.

¨Όταν υπήρξε μία πρόσκληση από την Περιφέρεια για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Ιονίων Νήσων όσον αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, το θεωρήσαμε καλή ευκαιρία να υποβάλλουμε αυτή την ιδέα.

Αυτή η ιδέα καλλιεργήθηκε όχι μόνο από εμάς, συνομιλήσαμε εμείς το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και συνεργαστήκαμε και με τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς και το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου».

Το ερέθισμα γι αυτό το έργο ήταν όπως ανέφερε η κα Κατσαλήρου, το απίστευτα όμορφο φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων και η πλούσια βιοποικιλότητα που υπάρχει. Η βιβλιογραφία αναφέρει περί τις 2μιση χιλιάδες είδη και υπάρχουν πολλά είδη που χρήζουν της προσοχής: « Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σημερινός μέσος άνθρωπος δεν έχει στραμμένη την ματιά του στην φύση , αλλά στις οθόνες, είπαμε να φέρουμε τη φύση μέσα στις οθόνες».

  Η κα Κατσαλήρου εξήγησε με σαφήνεια τι μπορεί να δει κανείς μπαίνοντας στην σελίδα digiflora.fst.ionio.gr και ενημέρωσε σχετικά για τον χρόνο εν μέσω πανδημίας που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο και το πόσο ενίσχυσε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί αυτή η εικονική περιήγηση ο εγκλεισμός της περιόδου του covid-19.

Την χλωρίδα της Κεφαλονιάς την χαρακτήρισε πάρα πολύ ιδιαίτερη με βασικό χαρακτηριστικό την το ανάγλυφο της Κεφαλονιάς , αλλά και οι βιότοποι των άλλων νησιών του Ιονίου είναι εντυπωσιακοί. Στόχος δε , είναι να επαναλάβουν τις επισκέψεις κατά την Ανοιξιάτική περίοδο για να εμπλουτίσουν το υλικό της εφαρμογής.

Τέλος, η κα Κατσαλήρου δήλωσε ότι το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της χλωρίδας των Ιονίων Νήσων - DIGIFLORA», μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική προβολή της Κεφαλονιάς και των άλλων νησιών και ήταν και ένας από τους επιμέρους στόχους για την χρηματοδότηση και την δημιουργία του έργου ήταν και αυτός. Θα διατεθεί δε στους φορείς και στην ΠΕΔΙΝ και στην Περιφέρεια ως εργαλείο για να το αξιοποιήσουν για να προβληθεί η φύση των νησιών.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-8-12-2023?si=84be42d3ade84c6eb510e323d00854d1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Υ.Σ.To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11:00 - 13:00 στο αμφιθέατρο Γεράσιμος Αρσένης του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι, θα λάβει χώρα επίδειξη των εφαρμογών του έργου DIGIflora.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250