Καππάτος: Ομιλία στην Ολομέλεια για το νέο Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος – Αναφορά στην Μαρίνα Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 18:13

Καππάτος: Ομιλία στην Ολομέλεια για το νέο Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος – Αναφορά στην Μαρίνα Αργοστολίου

Τοποθετήθηκα σήμερα με ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πρασίνου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Τόνισα τον ερανιστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται να φέρει λύσεις σε παθογένειες πολλών ετών αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες σε ήδη υπάρχουσες καταστάσεις, που υπονομεύουν την ομαλή λειτουργεί του κράτους σε ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της ενεργειακής πολιτικής.

Στάθηκα ιδιαίτερα σε διατάξεις που αφορούν την αναβάθμιση του πλαισίου των κέντρων δεδομένων ή data centers, όπως είναι ευρύτερα γνωστά, καθώς ήδη κολοσσοί κατευθύνονται προς την χώρα μας, με την Microsoft να κάνει μέσω των Data Centers, τη μεγαλύτερη επένδυση της στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα.

Ενώ σημείωσα πως αναμένεται οι επενδύσεις για κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στα επόμενα 5 χρόνια να καταστήσουν την πατρίδα μας ένα πανίσχυρο περιφερειακό κόμβο δεδομένων, στη δεύτερη θέση στη Μεσόγειο μετά την πρώτη Μασσαλία.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκα στο γεγονός πως τα αναμενόμενα κεφάλαια είναι της τάξης των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη Data Centers, με τις επενδύσεις αυτού του είδους στην Ελλάδα να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκα στα κεφάλαια Γ’ έως ΣΤ’ του νομοσχεδίου, όπου εισάγονται ρυθμίσεις μέσω των οποίων επιταχύνονται οι πολεοδομικές διαδικασίες και η έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών και ξεπερνιούνται άλλες γραφειοκρατικές δυσχέρειες.

Βάσει του άρθρου 11, στο οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για τη διαχείριση και αξιοποίηση λιμένων και απαγκιστρώνονται οι επενδύσεις στα λιμάνια μας, ανέφερα πως: «Επόμενο βήμα, είναι να τρέξουμε ακόμα περισσότερα αναπτυξιακά προγράμματα και να προσελκύσουμε επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως αυτή που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαρίνα Αργοστολίου, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα ενισχύσει καταλυτικά το τουριστικό προϊόν της Κεφαλλονιάς.»

Τέλος, μίλησα για τις ειδικές παρεμβάσεις του Νομοσχεδίου σε θέματα ώθησης των ΑΠΕ αλλά και προστασίας του Περιβάλλοντος, με πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Στο κλείσιμο της ομιλίας μου στηλίτευσα, σαφώς, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι αρνητική ως προς το σύνολο του νομοσχεδίου και κάλεσα τους συναδέλφους μου από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να στηρίξουν με την ψήφο τους την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισα έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://rb.gy/dmt8b2

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250