Δημήτρης Δημουλιός: «Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίατος. Με την εκδήλωση γινόμαστε στήριγμα για τις γυναίκες» (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 23:12

Δημήτρης Δημουλιός: «Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίατος. Με την εκδήλωση γινόμαστε στήριγμα για τις γυναίκες» (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου  Δημήτρης Δημουλιός ,με αφορμή την συμβολική περιπατητική διαδρομή για 5η συνεχόμενη χρονιά στις  25 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

«Είναι η 5η χρονιά που γίνεται αυτό σε συνεργασία με όλες μας τις κοινωνικές δομές , το Κέντρο Κοινότητας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, με τις μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και με την κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία- Διεύθυνση Πρόνοιας.

Θα γίνει μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση θεωρώ με την συμμετοχή του κόσμου , είναι ένας περίπατος ουσιαστικά για την ενημέρωση , την πρόληψη που αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος ουσιαστικά για μας είναι ένας αγώνας για την ίδια τη ζωή».

«Πέρα από το να καλέσω τον κόσμο την Τετάρτη 5 το απόγευμα στην γέφυρα Δεβοσέτου για τον περίπατο μας, θέλω να πω ότι ο καρκίνος είναι μία ασθένεια και δεν είναι ανίατη, είναι έξυπνη. Είναι έξυπνη γιατί χρησιμοποιεί τον φόβο για να αποτρέψει τις γυναίκες να μπούν στην διαδικασία να ψηλαφίσουν το σώμα τους και να προλάβουν ότι είναι πιθανόν να τους συμβεί. Εμείς και εγώ ως Διευθυντής της Πρόνοιας , μπορώ να καταλάβω τον φόβο αυτό , όμως το μήνυμα που δίνουμε, είναι ότι  πρέπει να σταματήσει αυτό , να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στη ζωή μας γενικότερα.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν για κάποιο ενδεχόμενο να έχουν  εντοπίσει κάτι και να αποκαλύψουν το «μυστικό» τους, ένα μυστικό  που μπορεί όμως να τους σώσει τη ζωή αν το φροντίσουν έγκαιρα.

Οι καινούργιες πλέον ιατρικές έρευνες μιλάνε για 97%  ίαση, εάν έγκαιρα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού».

«Εμείς δίνουμε ένα παραπάνω στήριγμα  σε όλη αυτή την εκδήλωση για το κομμάτι αυτό της  γυναίκας που είναι στήριγμα της οικογένειας , γιατί όταν νοσεί μια γυναίκα υποφέρει όλη η οικογένεια, λόγω του πολλαπλού ρόλου που παίζει η γυναίκα σήμερα, που είναι και μητέρα κα σύζυγος και εργαζόμενη και νοικοκυρά.

Η γυναίκα θα πρέπει να αρχίσει τις διαγνωστικές της εξετάσεις, ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα πάρα πολύ σημαντικό στο οποίο θα αναφερθούμε την Τετάρτη στην εκδήλωση, που δωρεάν μπορούν να συμμετάσχουν με μαστογραφίες οι άνω των 50. Αναφέρομαι στο «Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» , που αν δεν έχουμε συμβεβλημένα κέντρα στο νησί μας, μπορούν να απευθυνθούν σε κέντρα εκτός Κεφαλονιάς.

Με την προηγούμενη ιδιότητα μου ως Διοικητής στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου είχα υποσχεθεί από το 2019 από τον 1ο μας περίπατο ότι θα φέρουμε ψηφιακό μαστογράφο στο νησί και με την βοήθεια του τότε Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου και την νυν κ. Κράτσα το Μαντζαβινάτειο πήρε ψηφιακό μαστογράφο ,που δεν υπήρχε στο νησί , ο οποίος  δεν λειτουργεί ακόμη , όμως πιστεύω ότι θα λειτουργήσει με το απαιτούμενο προσωπικό και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος  αν δεν υπάρχουν συμβεβλημένα κέντρα να φεύγει εκτός Κεφαλονιάς».

Ο κ Δημουλιός αναφέρθηκε στην συνέχεια στους ομιλητές της Τετάρτης στον αύλειο χώρο τη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι και στα όσα περιλαμβάνει η εκδήλωση της Τετάρτης: «  Στο θέμα της διατροφής  θα αναφερθεί η Διατροφολόγος κ Χαρώνη , θα μιλήσουν  επίσης ο Χειρουργός Αναστάσιος   Ζαπάντης, ο  Γυναικολόγος κ Φώτης Αυγουστάτος και θα είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Θα έχουμε και την σχολή της κ Λιβιεράτου από το Ληξούρι  που πάνω από 80 παιδιά θα κάνουν ένα χορευτικό δρώμενο.  Ο τοίχος των μηνυμάτων θα γίνει σε συνεργασία με  το Ειδικό Γυμνάσιο –Λύκειο , θα βάλουμε τοίχους από χαρτί μπροστά στην Περιφέρεια και ο καθένας θα αφήσει την ευχή του- το μήνυμα του για την αυριανή ημέρα».

Ο κ Δημουλιός, αναφέρθηκε επίσης στις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κεφαλονιάς : « Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο  οργάνωσης σε όλους του Δήμους. Έχουμε συνεργασία με όλους  τους Δήμους σε πάρα πολύ καλό σημείο και υπάρχουν αρκετές δομές πλέον όσον αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες . Γίνεται καλή δουλειά πλέον και ειδικά όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία και στο Ληξούρι με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και μακάρι να μπορέσουμε και εμείς στον Δήμο Αργοστολίου να αναπτύξουμε αντίστοιχη δομή και  αυτό είναι στόχος μας. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν μονιμοποιηθεί , έχουν καταλάβει οργανικές θέσεις στον Δήμο μας και είναι υπάλληλοι πλέον του Δήμου και στον εκάστοτε Δήμο. Περιμένουμε και άλλες προσλήψεις μέσω των επιλαχόντων, που θα έρθουν και εκείνοι.  Παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε θέματα με παραπάνω στελέχωση γιατί έχουμε συνταξιοδοτήσεις  και δυστυχώς δεν αναπληρώνονται  πάντα αυτές οι θέσεις».

Κλείνοντας όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα που υφίστανται στην τοπική κοινωνία, ο κ Δημουλιός ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν και ανά χρονική περίοδο υπάρχουν διακυμάνσεις όσον αφορά την αυξητική η μη τάση της  ενδοοικογενειακής βίας, η της κακοποίησης των παιδιών κλπ. « Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα ανεκτό σημείο, δεν έχουμε τρανταχτά υψηλά ποσοστά μέχρι στιγμής που να μας ανησυχούν τόσο  πολύ. Σίγουρα υπάρχουν Εισαγγελικές εντολές, γιατί έχουμε την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων στην Υπηρεσία μας, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που μας έχει μεν σε επαγρύπνηση , αλλά όχι εφησυχασμένους».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Υ.Σ Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ώρα συνάντησης στις 17:00 μ.μ. Ως σημείο εκκίνησης ορίζεται η Γέφυρα Δεβοσέτου (πλευρά Δραπάνου) και ως σημείο τερματισμού η Π. Βαλλιάνου (μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Κεφαλληνίας). Θα ακολουθήσουν ομιλίες από ιατρούς και διατροφολόγο, χορευτικό δρώμενο, τοίχος μηνυμάτων, διανομή έντυπου υλικού και μουσική εκδήλωση.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250