Ο Μιχάλης Ξανθάκης μιλά για την σημαντική ανακήρυξη του Αίνου ως πάρκο σκοτεινού ουρανού (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 11:05

Ο Γαλαξίας μας όπως φωτογραφήθηκε από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ο Γαλαξίας μας όπως φωτογραφήθηκε από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων Μιχάλης Ξανθάκης , ο οποίος αναφέρθηκε στην  ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού και την σχετική ημερίδα που θα λάβει χωρά 17 Ιουνίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. 

«Όλο το προσωπικό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α στην Κεφαλονιά είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ανακηρυχτεί ως πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού  ο Εθνικός Δρυμός Αίνος. Ξεκίνησε ως μία ιδέα και οι συγκυρίες μας βοήθησαν γιατί ο τότε «Φορέας Αίνου» είχε ως πρόεδρο τον κ. Δρακάτο, ο οποίος ήταν και μέλος του ερευνητικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είδε την μεγάλη αναπτυξιακή πορεία που θα πάρει αυτό το έργο και μπορέσαμε να το χρηματοδοτήσουμε και από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ». 

Όσον αφορά την στρατηγική που ακολουθήθηκε: «Κάναμε τις κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες με την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» και με άλλους επιστήμονες αναγνωρισμένους από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και από το τμήμα φυσικής , μας βοήθησαν όλοι οι φορείς της Κεφαλονιάς με υποστηρικτικές επιστολές και έχουμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά συνέτειναν στο να έχουμε αυτή την μεγάλη επιτυχία , για να έχουμε την Κεφαλονιά μας ψηλά» . 

Στα επακόλουθα της ανακήρυξης του Αίνου ως Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού:«  Τώρα έχουμε αστρονομικό τουρισμό ο οποίος εκφράζεται μέσα από το «Διεθνές  Πάρκο σκοτεινού Ουρανού», έχουμε τον γεωτουρισμό που εκφράζεται μέσα απ το «Γεωπάρκο Κεφαλονιάς –Ιθάκης» που έχει ήδη ενταχθεί στην OUNESKO και πήραμε πέρσι και την πιστοποίηση από τα  giuro parks για τον αειφόρο τουρισμό που έχουμε στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη. Με τα προηγούμενα και μαζί  με τον πεζοπορικό τουρισμό που προσπαθούν τώρα όλοι οι Δήμοι , έχουμε πιστεύω ήδη δύο νησιά , τα οποία είναι στην κορυφή του εναλλακτικού τουρισμού».  

Στο τι εμπεριέχει ο χαρακτηρισμός «Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού»: « Είναι μια περιοχή που έχει σαφή χωρικά όρια –οι δύο πυρήνες του Εθνικού Δρυμού Αίνου- και μέσα στον χώρο αυτό γίνονται δράσεις ουρανογραφίας, αστροπαρατήρησης, αστροφωτογραφίας, όπως και δράσεις κατά της φωτορύπανσης.  Όμως δεν μένουμε εκεί, ενημερώνουμε τους κατοίκους με ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, με περιβαλλοντική εκπαίδευση και διαθέτουμε και οδηγούς  για τα σχολεία, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε το κίνημα κατά της φωτορύπανσης, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να βλέπουμε τα άστρα μας τη νύχτα. Στο Αργοστόλι επειδή φωτίζεται όλη η περιοχή , μπορούμε να δούμε κάποιο  ποσοστό των άστρων, αν πάμε όμως στον εθνικό δρυμό του Αίνου που είναι ένα σκοτεινό πάρκο, μπορούμε να δούμε και τον Γαλαξία μας και να κάνουμε πολύ καλή παρατήρηση στον σκοτεινό ουρανό».  

Στην διακίνηση των επισκεπτών του Αίνου για αστροπαρατήρηση: « Υπάρχει ο χώρος που είναι έξω από τον δρυμό ο οποίος είναι ελεύθερος για οποιονδήποτε θελήσει να κάνει παρατήρηση. Μέσα στο πάρκο όμως επιβάλλεται να γίνεται ενημέρωση η στην Μονάδα, η στην Διεύθυνση Δασών, ούτως ώστε να συμμετέχουμε και εμείς, γιατί υπάρχει και ο κανονισμός λειτουργίας. Η διεύθυνση Δασών, υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια». 

Στην επιζητούμενη λειτουργία του «Εύδοξου», μετά και την ανακήρυξη του Αίνου ως Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού: «Εφ όσον πλέον έχουμε το Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού, δίνεται ένα έναυσμα για την αξιοποίηση κάποιων η όλων των εγκαταστάσεων του «Εύδοξου». Σίγουρα η έδρα του Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού θα πρέπει να είναι στον «Εύδοξο» και επίσης θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α  σε συνεργασία και με το ίδρυμα κάποιο τηλεσκόπιο ούτως ώστε να λειτουργήσει προς όφελος σχολείων της Κεφαλονιάς με δράσεις στον χώρο αυτό. Έγινε πρόσφατα Διοικητικό Συμβούλιο στο ίδρυμα και γίνονται προσπάθειες για να το αξιοποιήσουμε. Ο «Εύδοξος» είναι ίδρυμα που ανήκει στην Περιφέρεια , δεν λειτουργεί, υπάρχουν κάποιες φθορές στα μηχανήματα όμως αποκαθίστανται με ευθύνη πάντα της Περιφέρειας».

Ο κ. Ξανθάκης αναφέρθηκε σ αυτό το σημείο στην ημερίδα που θα λάβει χώρα 17 Ιουνίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη για την ανακήρυξη του Αίνου ως Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού αναλύοντας το πρόγραμμα και τον στόχο της ημερίδας ,που έχει να κάνει με τις προοπτικές αυτής της ανακήρυξης.

Επίσης ερωτώμενος για τα άλογα του Αίνου και τα μη δεσποζόμενα ερίφια που υπάρχουν στον χώρο του, ανέφερε: « Για τα άλογα υπάρχει ανάδοχος και έχει ξεκινήσει η μελέτη για την διαβίωση τους στον Αίνο και την προστασία τους. Έχουν επισκεφθεί τον χώρο επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και θα συνεχίσουν να έρχονται. Από την πλευρά μας τους τονίσαμε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα μειώσουμε την σύγκρουση με τον άνθρωπο σε περιοχές που δημιουργούνται προβλήματα με την κάθοδο τους από τον Αίνο. Για τα ερίφια ο τέως φορέας είχε κάνει κάποια μελέτη για την περίφραξη και  τώρα με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης  θα προτείνουμε το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί. Μένει να ξηγήσω  στα ανώτερα κλιμάκια την αναγκαιότητα του έργου, γιατί δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι είναι τόσο πολύ σοβαρό το θέμα».

Για τις περιοχές NATOURA  τέλος, ενημέρωσε: « Έχει λήξη η διαβούλευση, έχουμε στείλει όλες τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στον ανάδοχο της δράσης και πιστεύω ότι θα τις εντάξει στην μελέτη και θα μας παρουσιάσει την νέα τελική έκδοση. Θα υπάρξουν αλλαγές σίγουρα  γιατί βρήκαμε θετική ανταπόκριση, αλλά είναι και θέμα πολιτικής. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε κάποιο θέμα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 




00 inkefalonia general ad 300X250