Ο Λευτέρης Στελλάτος στον COSMOS 96,5 - Τι αναφέρει για τα προβλήματα του Πόρου; Σε ποιους τομείς εστιάζει και τι προτείνει;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 18:45

Ο Λευτέρης Στελλάτος στον COSMOS 96,5 - Τι αναφέρει για τα προβλήματα του Πόρου; Σε ποιους τομείς εστιάζει και τι προτείνει;

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή  με τους  Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  πρόεδρος του Εμπορικού & Επαγγελματικού  Συλλόγου Πόρου Κεφαλληνίας η «ΑΤΡΟΣ» Λευτέρης Στελλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην έως τώρα τουριστική κίνηση στην περιοχή του Πόρου και εν γένει στην Κεφαλονιά : « Οι καταστάσεις δείχνουν ότι δεν ξεκίνησε αλλά και δεν θα συνεχίσει καλά η τουριστική περίοδος . Είναι αδόκιμο το περσινό μέτρο σύγκρισης , γιατί οι εταιρείες είχαν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των πτήσεων λόγω έλλειψης προσωπικού. Φέτος δεν επιδοτήθηκαν οι Low cost εταιρείες ,δεν είχαμε αρκετές πτήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η ευθύνη κατανέμεται σε πολλούς. Σχετικά με το ότι υπάρχει οικονομική κρίση, το ερώτημα είναι πως η TUI και η  Zet2 γεμίζουν και γεμίζουν και τα καταλύματα που έχουν αναλάβει  και οι άλλες εταιρείες δεν βρίσκουν  το ανάλογο κοινό. Οι εταιρείες για να πετάξουν θέλουν τουλάχιστον πληρότητα 60-70% για να έχουν ένα εμπορικό κέρδος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές οι εταιρείες πάνε εξαιρετικά καλά, οπότε θεωρώ ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να μπορούν να γεμίσουν και οι υπόλοιπες. Αν δεν γεμίζουν οι υπόλοιπες,  τότε κάποιο λάθος γίνεται είτε από εμάς, είτε από αυτούς.

Έχει ειπωθεί ότι φταίνε τα ξενοδοχεία για την αύξηση των τιμών, όμως τα ξενοδοχεία κάνουν μια χ δαπάνη σε σχέση με τα τετραγωνικά τους, τα λειτουργικά τους έξοδα από πέρσι μέχρι φέτος , έχουν αυξηθεί κατά 40%, αλλά παρ όλα αυτά υπάρχουν ενοικιαζόμενα  δωμάτια για όλα τα βαλάντια.

Ως νησί παραδοσιακά είχαμε κάποιες διακυμάνσεις και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δυστυχώς βρισκόμαστε σε μία φάση ύφεσης και θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση σε κάποια άλλα πράγματα.

Δεν μπορείς να προσφέρεις συνεχώς τα ίδια. Υπάρχουν σημεία στην Κεφαλονιά αναξιοποίητα , υπάρχουν ιστορικοί οικισμοί, θα μπορούσαμε να αναδείξουμε την προσεισμική Κεφαλονιά, Πόρος Κατελειός Ρατζακλί δεν έχουν την ανάλογη υποστήριξη, ενώ έχουν ανοιχτές επιχειρήσεις που άλλα σημεία δεν έχουν την ίδια περίοδο. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί ισόρροπα η Κεφαλονιά και η έλλειψη υποδομών για πρόσβαση σε σημαντικά σημεία όπως η Άτρος, τα Αργίνια κλπ, είναι πρόβλημα».

Στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς: «Ο καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα και για να υλοποιηθεί ένα όραμα, θα πρέπει να έχεις  γνώση, οργάνωση, εργατικότητα, σχεδιασμό και το κατάλληλο τιμ για να το υλοποιήσει. Προφανώς κάτι από αυτά δεν γίνεται σωστά. Τα χρήματα που δόθηκαν στο νησί είναι ένας αδιανόητος αριθμός και μπορεί η γραφειοκρατία να θέτει χρόνους, αλλά αυτός ο χρόνος είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που βρίσκονται από πίσω και δεν είναι τόσο αδόκιμο να χρειάζεται να παρέλθει κάποιος χρόνος, ωστόσο εάν υπάρχει και η απαραίτητη γνώση κάτι  θα υλοποιηθεί εν αντιθέσει με τώρα που δεν βλέπουμε πράγματα να γίνονται».

Στην λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου στον Πόρο: « Ξέρω ότι έρχεται αγροτικός γιατρός μία με δύο μέρες την εβδομάδα κάποιες ώρες. Δεν γίνεται με έναν πληθυσμό μόνιμο 1200 κατοίκων με τα 16 χωριά περιμετρικά του Πόρου σύνολο 2.500 κατοίκων, να μην έχουμε μόνιμο γιατρό. Στην Κέρκυρα έχουν βάλλει αυτόματους απινιδωτές σε κάποια σημεία , καλό θα ήταν να υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα και για την Κεφαλονιά».

Στον Τάφο των Τζαννάτων: «Μετά την τελευταία επίσκεψη της Περιφερειάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, του Βουλευτή και Αντιδημάρχων, ενημερωθήκαμε ότι γίνονται κάποιες πρόδρομες εργασίες και ότι θα συνεχιστεί το έργο. Θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή μεταξύ των εμπλεκόμενων για να προχωρήσει το έργο».

Στο Μοναστήρι της Άτρου και την διάνοιξη του δρόμου: «Συζητάμε για έναν ειδικό δασολόγο για τον δρόμο της Άτρου καιρό τώρα. Έχουν γίνει ήδη ενέργειες για να επισκεφθούν  το μοναστήρι άτομα   από την Επισκοπή του Βελγίου και άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού στα πλαίσια του Θρησκευτικού τουρισμού και υπάρχει πρόβλημα λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Θεωρώ ότι επειδή θα δημοπρατηθεί το έργο του δρόμου Πόρος-Αργοστόλι , θα μπορεί να ενταχθεί ο δρόμος της Άτρου  ως υποέργο. Είναι μια καλή ευκαιρία  κάποια πράγματα που είχαν μείνει αναξιοποίητα πάνω από 30 χρόνια να ολοκληρωθούν και να αξιοποιηθούν και να συμβάλουν στο βιοτικό επίπεδο της περιοχής και επέκεινα».

Στην επιβαλλόμενη χάραξη αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή και στον δρόμο Πόρου- Αντίσαμου: « Έχουν γίνει τα ανάλογα αιτήματα από το Βουλευτή και τον Δήμαρχο που είναι πρόεδρος και του Λιμενικού Ταμείου , όμως δεν έχει έρθει ο ανάλογος τοπογράφος για να κάνει την χάραξη. Αν γίνει ο δρόμος Πόρος –Αντίσαμος, θα έχουμε το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο στα Ιόνια Νησιά. Έχει γίνει διάνοιξη κάποιων χιλιομέτρων , όμως το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Κλείνοντας ο κ. Στελλάτος στιγμάτισε την λειτουργία των σχολείων στην Πάστρα σε κοντέινερ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250