Η πρώτη συνέντευξη Φαραντούρη μετά την ήττα : Τα "φάλτσα" του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα και η θετική προσωπική πορεία στην Κεφαλονιά (VIDEO / COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023 08:32

Η πρώτη συνέντευξη Φαραντούρη μετά την ήττα : Τα "φάλτσα" του ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα και η θετική προσωπική πορεία στην Κεφαλονιά (VIDEO / COSMOS 96,5)

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Νικόλας Φαραντούρης, στον COSMOS 96,5. Ο κ .Φαραντούρης αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, στα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, στα «φάλτσα» των στελεχών ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στο αν θα έπρεπε να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Σχολιάζοντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα ή ήττα και η νίκη είναι αναμενόμενες υποστηρίζοντας χαρακτηιστικά «αλίμονο αν κάποιος προσέρχεται σε μια μάχη χωρίς να ξέρει να διαχειρίζεται και την ήττα του.

«Κέρδισα περισσότερες νίκες και ηττήθηκα σε μια μάχη, έχασα τις εκλογές, αλλά κέρδισα  πολλούς φίλους , εμπειρίες , συναισθήματα , πολλή αγάπη.

Γύρισα όλη την Κεφαλονιά, ακόμη και σε δυσπρόσιτα μέρη , αγάπησα ακόμη περισσότερο τον τόπο μου και δώσαμε υπόσχεση τιμής με χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Κατά τη γνώμη μου τα πήγαμε αρκετά καλά, μπροστά στην πανελλήνια λαίλαπα , στην Κεφαλονιά καταγράψαμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, ανάμεσα στα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό για μένα προσωπικά σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι, πέρα από τους κομματικούς μηχανισμούς τίμησαν το ψηφοδέλτιο και εμένα προσωπικά.

Χθες με τους συντρόφους και φίλους κάναμε την πρόχειρη αποτίμηση μας, γιατί δεν μπορείς να κάνεις μια αποτίμηση όταν τα πράγματα είναι νωπά και καταλήξαμε ότι άξιζε απολύτως η μάχη που δόθηκε, δεν έχουμε μετανιώσει ούτε μια στιγμή που κατεβήκαμε σε μια δύσκολη μονοεδρική, μας θρέφει ο δύσκολος αγώνας …» ανέφερε ο κ. Φαραντούρης για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί επέλεξε τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς τόνισε : 

“Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και η καριέρα δεν είμαι αυτοσκοπός για μένα. Αν τα έδρανα της Βουλής , ήταν αυτοσκοπός, δεν θα επέλεγα τα έδρανα της μονοεδρικής της Κεφαλονιάς και μάλιστα με ένα κόμμα που δεν φαινόταν να καλπάζει, όπως το ’15, θα πήγαινε αλλού, σε απολύτως ασφαλή μετερίζια που μου προτάθηκαν, ήθελα όμως το σταυρό στην πατρίδα μου.

Θα μπορούσα να διεκδικήσω το σταυρό κάπου αλλού, με μεγαλύτερη ασφάλεια , στην περιφέρεια της Αττικής και στον Πειραιά που με ξέρει ο κόσμος και από την τηλεόραση και ψηφίζει με άλλα δεδομένα».

Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά τόνισε :

«Κατέβηκα στην Κεφαλονιά με αυτοπεποίθηση, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών.

Όταν πολεμάς δεν καταδέχεσαι να διερωτηθείς θα νικήσω ή θα χάσω, πολεμάς, έτσι λέει ο Νίκος Καζαντζάκης.

Μπήκα στη μάχη με την αυτοπεποίθηση του Κεφαλονίτη που χαρακτηρίζει το λαό μας, τον γρέντζο , κυκλοθυμικό  , αυθόρμητο, κοσμοπολίτη χαρακτήρα που ταιριάζει στους συμπατριώτες μας.

Στην Κεφαλονιά δεν με επέβαλε κάποια κομματική νομενκλατούρα ή ο Αλέξης Τσίπρας, προτάθηκα από τις τοπικές οργανώσεις, όπως και οι συνυποψήφιοι μου και πλαισιώσαμε ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο…»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καινούργιο κόμμα, δεν έχει αυτό το μεγάλο κομματικό παρελθόν με τους πολλούς πόρους αλλά και με τους κομματικούς στρατούς, γι αυτό η μάχη που δόθηκε (και) στην Κεφαλονιά ήταν αμφίρροπη και όχι με τόσο πολύ οργανωτικό τρόπο , όσο η Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορέσει να ανακάμψει έχει όμως μια μεγάλη διαδρομή  και οργανωτική δομή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε μέσα στη χειρότερη οικονομική λαίλαπα που πέρασε η χώρα ποτέ και την κράτησε όρθια με τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται σήμερα ακόμη περισσότερο γιατί αυτό θέλησαν οι πολίτες.

Θα γίνει η ανασυγκρότηση. Θεωρώ ότι μέχρι τις κάλπες υπάρχει ικανός χρόνος για να ξανα μπούμε στο ρινγκ και να πολεμήσουμε».

Να τεθεί θέμα ηγεσίας ;

«Εγώ δεν θα έθετα θέμα ηγεσίας αυτή τη στιγμή, αλλά εγώ δεν ανήκω και στον κομματικό μηχανισμό που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις , ούτε είμαι ο Αλέξης Τσίπρας.

Τιμώ τον αρχηγό , με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και θα τον τιμήσω και ‘γω με τη δική μου.

Είναι ένας έντιμος άνθρωπος , μπορεί να του καταλογίσει κανείς ό,τι θέλει , είναι ένας ηγέτης όπου παρ’ όλα τα λάθη και τις παραλείψεις του κράτησε τη χώρα όρθια, δεν ζει με τον ιδρώτα άλλων.

Ζει λιτά, είναι ανάμεσα μας , ενδεχομένως , ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει, ή αν το έχει καταλάβει του καταλογίζει άλλα πράγματα, και γι αυτό δεν τον εμπιστεύθηκε καθ’ ολοκληρίαν.

Δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά τιμά τις σχέσεις εμπιστοσύνης και είναι λαϊκός, δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό θα τον τιμήσω μέχρι τέλους.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κάποιος άνθρωπος που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά σε στελεχιακό δυναμικό και οργανωτικά ζητήματα, αλλά είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορεί να εκφραστεί πληρέστερα το πρόταγμα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα φάλτσα του χώρου 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που οι φωνές εκφράζονται ελεύθερα ακόμη και με πολλά φάλτσα, όπως τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν πρυτανεύει η οικογενειοκρατία, ο νεποτισμός και δεν κυριαρχούν τα ανυψούδια.

Υπήρξαν φάλτσα όχι στις τελευταίες ημέρες , αλλά και κατά τους τελευταίους μήνες , ενδεχομένως και σε όλη την τετραετία, τα οποία κλόνισαν την εμπιστοσύνη στον κόσμο και τα οποία έγιναν ανεκτά από την ηγεσία, ακριβώς στο πνεύμα της ελευθερίας που πνέει μέσα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο κόσμος θα ήθελε μια πιο στιβαρή απάντηση σε κάποια θέματα, την οποία την λάμβανε εν τέλει, αλλά μετά από αρκετά σούρτα φέρτα , ο κόσμος μετά από πανδημία να είναι φοβισμένος και ανασφαλής, μετά από μια πανδημία και οικονομική κρίση και οποιοσδήποτε του παρουσιάζεται μπροστά του με το κοστούμι της ασφάλειας να του  καλλιεργεί την πεποίθηση ότι πράγματι μπορεί να βάλει πλάτη στα δύσκολα.

Θα καταλάβει σύντομα όμως, ότι η τσέπη του στενάζει και δεν είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες.

Ενδεχομένως, όλη αυτή η προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για τα ζητήματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, να έπαιξαν ένα ρόλο…

Ας κάνουμε όμως πρώτα την αυτοκριτική μας και μετά ας δούμε τα εξωγενή ζητήματα που συνέβαλαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

{https://youtu.be/VitaFN8-FhM/}